preskoči na sadržaj
NOVOSTI

TERENSKA NASTAVA ĐURĐEVAC – KRIŽEVCI – KALNIK – GORNJA RIJEKA

U subotu, 14. svibnja 2022. godine, učenici trećih razreda Gimnazije Sisak, pod vodstvom profesora Domagoja Sremića i profesorice Martine Paša, uputili su se na cjelodnevnu terensku nastavu. Već rano ujutro bili smo spremni provesti cijeli dan obilazeći grad Križevce, Đurđevac te goru Kalnik i maleno mjesto Gornju Rijeku. Cijeli dan pratilo nas je vedro i sunčano vrijeme, što je dodatno poboljšalo raspoloženje i uzbuđenje svih učenika, ali i profesora koji su putovali s nama.

Naše prvo odredište bilo je doista zanimljivo – poseban geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci koje često nazivamo i „Hrvatskom Saharom“. Ponešto o tom zanimljivom lokalitetu u Podravini mogli smo saznati od tamošnjeg vodiča, no i od našeg profesora Sremića koji nas je putem obzirno i temeljito informirao o važnosti i značajkama mjesta koja ćemo posjetiti taj dan. Bili smo u mogućnosti hodati po području na koje se nataložio sitni pijesak s nekadašnjeg pojasa Podravskih pijesaka. Uvidjeli smo povijesnu i ekonomsku važnost Pijesaka te specifičnost reljefa i vegetacije spomenutog područja. Posjetivši Stari grad Đurđevac, susreli smo vrlo neobične stanovnike za ovo podneblje – deve.


Došlo je vrijeme da se zaputimo u grad Križevce, gdje nas je također dočekao vodič koji nas je proveo kroz grad i, zajedno s profesorom Sremićem, ukazao na njegove znamenitosti. Tako smo prošetali živopisnim i slikovitim križevačkim ulicama kako bismo pogledali nekadašnju sinagogu koja je danas turistički centar, prvi križevački mural sa najznačajnijim osobama toga gradića, konkatedralnu crkvu sv. Križa, grkokatoličku katedralu Presvete Trojice, gradski muzej, no i mnoge druge građevine koje ovaj grad čine upravo ovako šarmantnim. Svakako, dan je valjalo iskoristiti u potpunosti pa smo svoje slobodno vrijeme proveli u kafićima i slastičarnicama ili pak šetajući mirnim ulicama u samome centru grada, kako bismo se odmorili i pripremili za putovanje na naše sljedeće odredište.  

Gora Kalnik, udaljena dvadesetak minuta od Križevaca, uzdiže se na čak 642 metra visine, a dočekao nas je doista važan lokalitet – Stari grad Veliki Kalnik. Podno ove impresivne i izuzetno očuvane građevine, profesor nam je ispričao mnoge legende koje kruže među tamošnjim stanovništvom, a poznate su i u čitavoj Hrvatskoj. Tako smo čuli priče o kalničkim „šljivarima“, lokalnom stanovništvu koje je pomagalo domaćim vojnicima pri opsadi Tatara. Ukazana nam je važnost ove utvrde u vrijeme kralja Bele IV. koji naglašava kako je izrazito važna u borbi protiv Tatara. Prema legendi, i sam se ovdje krio u vrijeme tatarskih napada, što nam dodatno svjedoči o značaju ovakve građevine na hrvatskom području. Neki od nas odlučili su doista „dotaknuti oblake“ pa smo se popeli na sam vrh Velikog Kalnika i ugledali nevjerojatno zadivljujući pejzaž ovog malenog djelića sjeverozapadne Hrvatske.

Naša posljednja destinacija bila je maleno mjesto Gornja Rijeka. Najvažnija osoba ovog naizgled neznatnog mjesta upravo je Sidonija Erdődy Rubido, prva hrvatska primadona i krajnje značajna osoba Ilirskog pokreta. Vidjeli smo čuven i nekada veleban dvorac Erdődy Rubido u čijoj je sjevernoj kuli prema predaji Sidonija Rubido prvi put otpjevala hrvatsku himnu. Posjetivši ovaj dvorac, uputili smo se u mjesnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje smo, kao i čitavog dana, bili ugodno dočekani. Za kraj, poslušali smo izlaganje profesora Sremića o životu i eminenciji Sidonije Rubido te smo zapalili svijeću na njezinome grobu uz crkvu.

Ovaj sunčan i topao dan ubrzo je postao večer, a kasnije i noć kada smo se vratili u naš grad Sisak. Svatko od nas bi se bez pogovora složio kako iščekuje još ovakvih terenskih nastava u kojima smo u prilici upoznati našu domovinu i doznati sve što nas zanima o osobama koje su ju obilježile svojim istaknutim doprinosima.

 

Autorica: Dorotea Pešun, 3.DPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 25. 5. 2022.
preskoči na navigaciju