preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Terenska nastava iz glazbene umjetnosti – HNK Zagreb

JOHANN STRAUSS MLAĐI, ŠIŠMIŠ

Dana 22. prosinca 2023. godine, u HNK u Zagrebu, učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Gimnazije Sisak imali su priliku prisustvovati izvedbi operete Šišmiš Johanna Straussa mlađeg u pratnji profesorice Blaženke Krznarić-Stuparić i profesora Darka Petkovića. Komična opereta u tri čina Šišmiš hvaljeno djelo Johanna Straussa mlađega praizvedeno je 1874. u Beču, odmah postavši sinonimom operetnoga žanra. U samo šest godina opereta je postavljena u više od 170 kazališta njemačkoga govornog područja, što jasno ilustrira njezinu golemu popularnost.

Mnogi je nazivaju operetom nad operetama. Libreto su napisali Richard Genée i Karl Haffner na temelju farse Zatvor Juliusa Rodericha Benedixa i vodviljskoga komada Le Révellion Henrija Meilhaca i Ludovica Halévyja. Postala je jedna od najomiljenijih i najčešće izvođenih opereta širom svijeta. Ova vesela i šarmantna komična opereta ostavlja snažan utisak na publiku svojom bogatom glazbom, šaljivim dijalozima i sofisticiranim plesnim aranžmanima. Radnja operete Šišmiš prepuna je intriga, zabune i ljubavnih zapleta. Glavni lik, Gabriel von Eisenstein, izaziva niz komičnih situacija kad pokušava izbjeći zatvor, a sve to dok se događa niz nesporazuma i zamjena identiteta. Spletke, maskiranje i tajnoviti susreti čine ovu operetu uzbudljivom i duhovitom.  Johann Strauss mlađi, poznat i kao "Kralj valcera", stvorio je glazbu koja se pamti po svojoj melodioznosti i plesnom ritmu. Valceri, polke i druge plesne forme doprinose lakoći i ritmičkoj razigranosti operete. Humor je često inteligentan i suptilan, izražen kroz verbalne igre i šaljive situacije.

Kombinacija vještog komičnog pisanja i živopisne glazbe čini ovu operetu privlačnom za raznovrsnu publiku. Uz šarmantne likove, bogatu glazbu i duhoviti humor, Šišmiš ostaje jedno od najomiljenijih ostvarenja u žanru operete. Njezina popularnost traje kroz generacije, a izvođenja ove operete uvijek donose radost i veselje publici diljem svijeta.

Natali Korzo 4.d

  
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 11. 1. 2024.
preskoči na navigaciju