preskoči na sadržaj
NOVOSTI

VIŠEDNEVNA TERENSKA NASTAVA - SARAJEVO/TRAVNIK/JAJCE

Učenici završnih razreda Gimnazije Sisak od 12. do 13. travnja boravili su Bosni i Hercegovini. Program terenske nastave obuhvaćao je razgled Sarajeva počevši od Tunela spasa koji se nalazi u blizini Zračne luke Sarajevo. Tunel spasa, ratni je tunel, prokopan ispod piste sarajevske zračne luke kako bi povezao dva teritorija pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine za vrijeme opsade Sarajeva. U muzeju smo imali prilike pogledati kratki film o preživljavanju u Sarajevu tijekom rata. Film je na realističan način prikazao bijedu, ali i vedar i jak duh Sarajlija tijekom najtežih dana njihovih života. Imali smo i mogućnost prošetati Tunelom spasa te iskusiti koliko je naporno bilo prevoziti hranu, lijekove, oružje pa čak i ranjenike te stoku kroz taj uzak i vlažan prostor.


Nakon obilaska Tunela spasa, zaputili smo se prema centru grada Sarajeva gdje smo se našli s našim vodičem. Vodič Meho nam je, na zabavan način, ispričao brojne zanimljivosti o gradu i njegovoj povijesti, o Olimpijskim igrama koje su se održale  1984. godine. U obilasku grada čuli smo priče o mostovima na Miljacki, Inat kući, vijećnici; obišli smo katedralu Presvetog Srca Isusova sagrađenu od tri vrste kamena koji simboliziraju presveto trojstvo, džamiju i sinagogu. Osobno mi je najzanimljivije bilo vidjeti mjesto ubojstva Franje Ferdinanda, ali i čuti različite teorije o tome što se ondje zapravo dogodilo. Službeni razgled završio je na Baščaršiji, a u slobodno vrijeme probali smo sarajevske ćevape, popili bosansku kavu i uživali u ponudi domaće radinosti. Večer smo proveli u  Sarajevskoj pivari gdje smo osjetili  pravu čar grada Sarajeva uživajući u večeri uz živu glazbu i ples u pratnji naših profesora (T. Dovranić, I. Pavlinac i V. Rogulja Mart).

               Sutradan smo krenuli prema Travniku gdje smo posjetili rodnu kuću Ive Andrića te smo imali mogućnost čuti neke zanimljivosti iz njegova života i vidjeti neke njegove osobne predmete; između ostalog i sva izdanja njegovih djela na raznim jezicima, Nobelovu nagradu te zapis govora koji je održao na dodjeli. Središtem grada dominira Šarena džamija tzv. Sulejmanija jedinstvena građevina iz 19 st.  koja se koristi u sakralne i svjetovne svrhe. Naravno da smo i ovdje probali ćevape i pite!    Nakon obilaska Travnika, uslijedio je obilazak grada Jajca. U Jajcu smo posjetili franjevački samostan svetog Luke  i crkvu svete Katarine koji su obnovljeni nakon zadnjeg rata. U Franjevačkom muzeju Jajce imali smo priliku posjetiti i Franjevački muzej gdje nas je dočekao kustos Muzeja Franjo Leovac i prezentirao nam u antičke i  kršćanske spomenike te sarkofag s posmrtnim ostatcima posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića Kotromanića. Nakon obilaska samostana, pojeli smo sladoled te se zaputili na Plivski vodopad. Ovaj maleni gradić  oduševljava svojom ljepotom i ponudom, ali i toplinom koja u njemu vlada.

               Sve u svemu, ovaj kratki izlet  bio je prava mala avantura. Vožnja kanjonom Vrbasa ostavila nas je bez daha. Iako zadovoljni, u srcima smo osjećali sjetu jer smo svjesni da nam je to bilo posljednje druženje kao maturantima.

Jeronima Šiprak, 4.d

  Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 22. 5. 2024.
preskoči na navigaciju