preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Još jedan bliski susret s „prijateljskim vanzemaljcem“

Edukativno putovanje u drugi po veličini austrijski grad već se tradicionalno organizira u okviru terenske nastave iz likovne umjetnosti uoči Adventa. Tako se i u subotu 17. studenog grupa učenika prvih i četvrtih razreda zaputila na izložbu i razgled spomeničkog blaga stare gradske jezgre Graza, uvrštene 1999. godine na popis svjetske kulturne baštine. Učenici su imali priliku upoznati arhitektonske karakteristike srednjovjekovlja, renesanse, baroka, historicizma i jugendstila u zgusnutom urbanističkom tkivu centra grada, što Graz čini svojevrsnim repetitorijem za učenje arhitektonskih stilova.


Odvažan iskorak u sadašnjost koji se dogodio 2003. godine interpolacijom suvremene arhitekture futurističkih oblika povodom proglašenja grada Prijestolnicom europske kulture, učinio je Graz modernim gradom. Time je grad umjetnosti i znanosti postao još atraktivniji mladim ljudima. Na četiri sveučilišta, od kojih najstarije potječe iz 16. stoljeća, školuje se preko 40 000 studenata.

„Friendly Alien“, kako od milja stanovnici Graza zovu Kunsthaus, djelo britanskog arhitektonskog dvojca Petera Cooka i Colina Fourniera, te obližnji Otok na Muri njujorškog umjetnika Vite Acconcija vizionarske su estetske intervencije u sliku grada koje se oslanjaju na njegovu bogatu tradiciju. Hrabri kontrasti, progresivne ideje i zanimljiva umjetnička scena čine Graz iznimnim gradom arhitekture od međunarodnog značaja. Uz doživljaj te posebne građevine učenici su u Kunsthausu imali priliku pogledati retrospektivu suvremene afričke umjetnost CONGO STARS, koju će popratiti pisanim osvrtima.

Tekst: Marijana MilasPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 22. 11. 2018.
preskoči na navigaciju