preskoči na sadržaj
Vijesti

Vremensko utočište Georgi Gospodinova osvojilo ovogodišnju nagradu Boooker

Ovogodišnji dobitnici međunarodne nagrade Booker su bugarski pisac Georgi Gospodinov te prevoditeljica romana na engleski jezik, Angela Rodel. Nagrada je dodijeljena za roman Vremensko utočište, ''Time Shelter''. 


Prestižna nagrada dodjeljuje se djelima fikcije iz cijelog svijeta koja su prevedena na engleski, a nagrada od 58 tisuća eura ravnomjerno se dijeli između autora i prevoditelja.

U fokusu pobjedničkog romana je ''klinika za prošlost'' koja nudi eksperimentalno liječenje Alzheimerove bolesti. Kako bi potaknuli sjećanja pacijenata, rekreiraju atmosferu iz prošlih vremena do najsitnijih detalja. No, s vremenom i zdravi ljudi počinju dolaziti u kliniku, tražeći izlaz od strahota modernog života.

autorica fotografije: Dafinka Stoilova 

 

Georgi Gospodinov (rođen 1968. u Jambolu) najprevođeniji je bugarski pisac nakon pada komunizma. Njegov prozni prvijenac Prirodni roman (1999.) objavljen je na više od dvadeset jezika. Sa svojim drugim romanom, Fizikom tuge, osvojio je tri nagrade za najbolji roman, među kojima su nagrada za roman godine u Bugarskoj i međunarodna nagrada Jan Michalski (Švicarska), te se našao u finalu sedam europskih i američkih priznanja za najbolju knjigu – American PEN Translation Award, Premio Strega Europeo (Italija), Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis (Berlin) i dr. Piše poeziju i drame, autor je grafičkoga romana, nekoliko knjiga kratkih priča i libreta za operu. Slijepa Vajša, kratki animirani film napravljen po njegovoj istoimenoj priči, bila je u najužem izboru za nagradu Oscar 2017.
Živi na različitim mjestima, kamo ga odvedu knjige. Tijekom 2018. živi u New Yorku zahvaljujući spisateljskoj stipendiji New York Public Library.

 

Besplatno poglavlje romana u izdanju Frakture:

https://magazin.fraktura.hr/hr/georgi-gospodinov-vremensko-utocistePošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Natalija Miletić   datum: 24. 5. 2023.

e-Dnevnik


Korisni linkovi
E-škola


Korisni linkovi

preskoči na navigaciju