preskoči na sadržaj

Sisački gimnazijalci na prvoj mobilnosti u sklopu projekta Erasmus+ KA229 NODIF (There is no difference in being different)

   

U Gimnaziji Sisak trenutno se provodi nekoliko europskih projekata, a među njima je i Erasmus+ NODIF ( There is no difference in being different ) koji se provodi u suradnji s partnerskim školama iz Rumunjske i Turske, s ciljem promicanja jednakosti i inkluzije kroz podizanje svijesti o prihvaćanju različitosti.

Nakon što se zbog pandemijskih uvjeta duže vrijeme u sklopu projekta nije mogla organizirati prva planirana mobilnost učenika i aktivnosti su se odvijale online, konačno se ukazala mogućnost da učenici otputuju na prvu mobilnost u Tursku, koje je nositelj škola Merifon Atatürk Bilim Ve Sanat Merkezi iz Merzifona.

 


Od osam učenika, koliko ih je bilo odabrano i pripremalo se za mobilnost, u Tursku su na kraju otputovale  učenice Barbara Milunić, Ana Kukić i Marija Roksandić u pratnji profesorica Marine Kasa i Višnje Kovač Vezmarović, dok  je pet učenika na sam dan putovanja završilo u samoizolaciji i u posljednji trenutak moralo odustati od putovanja.

Iako je gimnazijski tim bio u  prorijeđenom sastavu, projektne aktivnosti su se odvijale u punom opsegu, od igara „ledolomca“, izrade projektnog „bannera“ i učenja znakovnog jezika do prezentacije tradicionalnih igara, kuhanja tradicionalnih jela i igranja uloga koje je za cilj imalo podizanje svijesti o poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Učenike partnerskih škola iz  Hrvatske i Rumunjske primili su i gradonačelnik Merzifona te guverner distrikta uz dobrodošlicu i riječi podrške za provedbu ovakvih projekata koji promiču inkluziju i rušenje kulturnih, jezičnih i društvenih barijera.

U sklopu mobilnosti učenici i nastavnici su posjetili i neke od srednjih škola u Merzifonu i Amasyi te centre za mlade i centre obrazovanja koji za cilj imaju ponuditi mladima sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Turski osnovnoškolci, rumunjski srednjoškolci, i volonteri iz lokalnog kluba mladih bili su samo  dio ove vesele ekipe koja je iz dana u dan dokazivala da nas različitost ne razdvaja nego povezuje.

Sljedeća mobilnost u sklopu ovog projekta predviđena je za proljeće kada će se učenici triju partnerskih škola susresti u Sisku i program će uključivati radionice o ljudskim pravima, debatu na temu inkluzije i izradu „zida tolerancije“, a u međuvremenu projektne aktivnosti će se odvijati na eTwinning platformi.

Osim ovog Erasmus+ projekta, trenutno se u Gimnaziji Sisak provodi i projekt Erasmus+ KA3: DEMO-YOUTH: Learning to learn across Europe koji za cilj ima uspostavu strukturiranog dijaloga između mladih i donositelja odluka. Uz osam učenika sisačke gimnazije u projektu sudjeluju mladi iz Španjolske, Portugala i Latvije, a projektne aktivnosti će se održati u studenome u španjolskom Avilesu.

Tekst i  fotografije: Marina Kasa, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 3. 11. 2021.
preskoči na navigaciju