2023-06-14 09:41:05 Završena je provedba hrvatske verzije međunarodnog programa učenja o zdravim stilovima života U ovom se tjednu završava pilot-projekt sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” koji se provodio u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj kroz različite vidove nastavnih aktivnosti. U našoj školi program je realiziran u drugom polugodištu u 26 sati Dodatne nastave likovne umjetnosti i međupredmetnih tema u 2.b razredu. (vidi: Opširnije) Teme predavanja i radionica su ''Kvalitetna hrana: dobra, čista i ispravna'', ''Hrana je proždrljivac'', ''Etiketa govori'', ''Za ručkom u vrtu'', ''Jedi ispravno'', ''Otpad od hrane'', Uzroci otpada'', ''Metode skladištenja'', ''Oznake'' i ''Vještine i životne navike skladu s ciljem održivog razvoja'', a provodile su se prema metodički razrađenim materijalima.
Održana su i tri gostujuća predavanja na temu zdrave hrane i tjelovježbe, te jednodnevna terenska nastava na imanje Zrno, o čemu smo već izvještavali: Gimnazija Sisak - Naslovnica - Projekt sCOOLFOOD – Učim birati što jesti! (skole.hr); Gimnazija Sisak - Naslovnica - Terenska nastava - posjeta "Zrnu", prvom ekološkom imanju u Hrvatskoj (skole.hr); Gimnazija Sisak na Instagramu: "Danas je održana i treća gostujuća radionica u okviru projekta sCOOLFOOD. Nakon napornog radnog dana dobro je došlo malo opuštanja uz…"
Uz navedene sadržaje učenici/ce su sudjelovali u radionicama kušanja i komparacije organske i procesuirane hrane, radionicama pripreme zdrave hrane (zdravi doručak, slatkiši bez šećera) i vrtnoj radionici sadnje u recikliranim posudama. U sklopu projekta je za 14 voditelj/ic/a projekta organizirano studijsko putovanje u Sienu u razdoblju od 2. do 5. svibnja 2023. godine, koji su tom prilikom posjetili dvije osnovne škole u u mjestima Grosseto (Istituto Comprensivo Grosseto 3 – Scuola Primaria „Aristide Gabelli”) i Buonconvento (Scuola Primaria Buonconvento), te sudjelovali na nastavnim satima koji se provode po Kurikulumu Programa sCOOLFOOD.
Osim sudjelovanja na nastavi održan je i sastanak nastavnika/-ca iz Hrvatske sa predstavnicima Zaklade Monte dei Paschi di Siena koji su pobliže predstavili metode rada i rezultate Programa sCOOLFOOD koji je od 2020. godine usvojen kao dio talijanskog nacionalnog obrazovnog kurikuluma. Glavni cilj Programa je ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine s obzirom da se kroz program promiče holistički pristup djetetu odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji. U hrvatskoj inačici Programa ove godine sudjeluje gotovo 190 učenika/-ca iz 10 škola iz različitih dijelova Hrvatske. Ovim su projektom naši drugaši kroz teoriju i praksu imali priliku upoznati dobrobiti organskih i cjelovitih namirnica za zdravlje i opću dobrobit (u usporedbi s konvencionalnima), naučiti kako prepoznati ekološki proizvod, razumjeti zašto je važno dati prednost cjelovitim proizvodima (u usporedbi s konvencionalnima i rafiniranima). Uz osnovne informacije o zdravim stilovima životima učenici/ce upućeni i na korisne dodatne izvore i informacije, npr. ''Pravila o označavanju hrane” (dostupno na: https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/f... Još nije poznato na koji će se način implementirati rezultati pilot-projekta i hoće li istim školama biti ponuđen nastavak suradnje, no jedno je sigurno - ovakva praktična i primjenjiva znanja cjeloživotnog učenja koje nudi sCOOLFOOD bila bi od velike koristi za zdravlje svakog pojedinca. Tekst: Marijana Milas, voditeljica projekta |
Gimnazija Sisak |