2019-11-25 23:40:39

Kako je bilo na radionicama „Biti volonter“ i na sastanku fokus grupe

Iako se prema planu projekta „(O)drži moj korak“ službeno osnivanje školskog volonterskog kluba planira tek za siječanj / veljaču 2020., intenzivno se radi na pripremama terena za uspješan start. Jedan od zadataka školskih mentora bio je okupiti fokus grupu u kojoj će nekoliko učenika i profesora škole prodiskutirati određene teme, te zaključke rasprave poslati nositelju projekta, Agenciji lokalne demokracije.

Sastanku održanom u ponedjeljak 4. studenog prisustvovalo je trinaest učenika i profesora. Ispostavilo se da je većina učenika imala prethodna iskustva u volontiranju u školskim i drugim projektima i aktivnostima kao npr. socijalne, ekonomske i radne akcije – čišćenje, krečenje, sadnja drveća, sudjelovanje u kreativnim radionicama u svrhu kvalitetnog provođenja vremena sa ranjivim skupinama – djecom i starijima, pomoć  u provedbi projekata, medijske radionice itd., a neki od organizatora volontiranja bili su ALD, CCI, Crveni križ, Kino klub, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica, Mladi Sisačke biskupije itd.

U razgovoru o akcijama čiji bi nositelj bila naša škola i njen budući volonterski klub prisutni su dali svoje prijedloge raznovrsnih aktivnosti u kojima će rado i sudjelovati, primjerice: u vršnjačkoj pomoći pri učenju ili pripremi mature; estetskom uređenju škole - prostora za potrebe volonterskog kluba, „dnevnog boravka“ u školi za učenike putnike, dijela panoa na kojem će se izvještavati o novostima i radu kluba; sudjelovati u organizaciji radionica na temu volontiranja, održivog razvoja, psiholoških radionica za učenike (kako pobijediti strah i sl.), osmišljavanju programa školskog volonterskog kluba, vođenju sastanaka i  stranice  kluba na društvenim mrežama; sudjelovati na kreativnim radionicama u izradi suvenira, plakata, loga, brošura itd. Prijedlozi ove skupine svakako će se dopuniti idejama i prijedlozima svih zainteresiranih za rad kluba.

Analizirajući probleme koje bi trebalo riješiti u školi, učenici su istaknuli da se na sastancima Učeničkog vijeća generira mnoštvo ideja vezanih za potrebe škole i učenika, ali se rijetko što realizira. Volonterski klub vide kao rješenje i mogućnost realizacije tih ideja, alat za poticanje učenika na aktivizam i provođenje inicijativa kroz zajedničko djelovanja učenika i profesora škole.

Odaziv učenika na dvije radionice održane 7. i 18. studenog 2019. pod nazivom „Biti volonter“  pokazao je da u školi postoji velik interes za temu volontiranja.

U radionicama je sudjelovalo 45 gimnazijalki i gimnazijalaca svih generacija, te njihovi profesori uključeni u projekt. Kako je bilo i o čemu je bilo riječi na radionicama provjerite na linku:

http://vcs.lda-sisak.hr/prijateljski-duh-zajednicki-rad-nova-saznanja/

 

Projekt „(O)drži moj korak!“ financira Ured za udruge vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje. Nositelj projekta je Agencija lokalne demokracije Sisak, a partneri Gimnazija Sisak, Srednja škola „Ivana Trnskog“ Hrvatska Kostajnica te Sisačko – moslavačka županija.      

 M.M.

 


Gimnazija Sisak