2020-06-25 13:52:06

PRVA VOLONTERSKA AKCIJA VOGSIJA

Matija i Lucija - plakat vezan uz Stari grad

Učenici i učenice školskog volonterskoga klub VoGSi su za svoju prvu volontersku akciju odabrali kulturno - sportski sadržaj: biciklijadu pod nazivom Upoznajmo naš grad biciklističkom turom kroz punktove industrijske i kulturne baštine.

                                       Akciji su prethodile opsežne pripreme - dokazi su na plakatu koji je izradila Hana Oraščanin

Već je poznato da u sklopu projekta (O)drži moj korak, koji škola provodi u suradnji sa ALD-om Sisak, učenici prolaze edukacije vezane uz globalne ciljeve održivog razvoja, pa je i cilj ove akcije bila promocija dva cilja: Zdravlje i blagostanje, te Kvalitetno obrazovanje. Akcija je tematski vezana uz nedavno održanu prvu službenu radionicu vršnjačkih edukatorica Laure Prpić i Lucije Lamze pod nazivom Moje bolje sutra. Uz rekreiranje na svježem zraku svrha je akcije proširiti kulturne obzore i  znanje o povijesti Siska na način da su učenici i profesori su prethodno istražili neke od istaknutih punktova kulturne i industrijske baštine. Potom su se pojedinačno ili u manjim grupama fotografirali uz određeni punkt, izradili plakate i objavili ih u virtualnoj učionici kluba na Yammeru.

Plakat Hane Oraščanin

U akciji je sudjelovalo ukupno 20 sudionika - učenici i učenice: Lana Klarić, Laura Prpić, Matija Pavleković, Mia Hrgarek, Una Ibrahimagić, Petra Sever, Korina Pribičević, Lucija Lamza, Gabriela Hernaut, Jurica Posilović, Hana Oreščanin, Dora Rendulić, Leonardo Makić, Tena Podkonjak, Iskra Gerin, Katja Kleković i Ana Radić, te troje profesora mentora: Andrea Ostojić, Boris Majića i Marijana Milas. 

Sve vizualne materijala sa akcije možete pogledati u videu koji je izradio volonter, član kluba Jurica Posilović - link na video

Po kurikulumu školskog volonterskog kluba ova je volonterska akcija zapravo trebala biti velika biciklijada vezana uz proljetnu manifestaciju U srcu grada, no volonteri su se morali prilagoditi i uslijed komplicirane procedure  organizacije u aktualnoj epidemiološkoj situaciji održati je u virtualnom obliku, kako je održano i svih trinaest tjednih sastanaka Vogsija.

Rezimirajući na zadnjem sastanku svoje dojmove vezane uz proteklo razdoblje, većina učenika volontera se izjasnila kako im je VoGSi bio svjetla točka u razdoblju izolacije i virtualne nastave, te da su ih sastanci ponedjeljkom, osobito oni  "uživo" na Zoom-u, uveseljavali i davali smisao cijelom tjednu. Ono što im se posebno sviđa u radu kluba je ravnopravan odnos s profesorima mentorima koji, kao i oni, obavljaju dogovorene zadatke i trude se vlastitim primjerom pokazati kako bi trebalo nešto učiniti. Rezultat toga je prijateljska, ležerna i ugodna atmosfera na sastancima punim šale i smijeha, osjećaj opuštenosti i slobodnog izražavanja svojih stavova, bez nelagode i ustručavanja. Svi se vesele novoj školskoj godini i susretima uživo, kao i vama, novim članovima kluba. A do tada slijedi vrijeme zasluženog odmora.

 

 


Gimnazija Sisak