2020-09-27 13:23:39

LIK 2020. - gimnazijalke osvojile 1. i 2. mjesto na Županijskom natjecanju

1. mjesto: Tia Sertić, Bezvremenska šutnja

Umjetnost u ovom stripu predstavlja medij između čovjekovih misli i vanjskog svijeta, predstavlja način izražavanja kojim ljudi izražavaju svoje osjećaje i sebe. Motivi koji su istaknuti kolažem prikazuju neka od glavnih predrasuda (obilježja) žena, kao što su majčinstvo, hrana, ljepota, senzibilnost... U tim motivima možemo vidjeti Pabla Picassa koji je, smatram, promijenio pogled na žene, bar u bližoj povijesti umjetnosti i rušio sve predrasude ljepote i intime. Tako, nadovezujući se na njega, stavljam Fridu Kahlo, koja prikazuje koliko su žene zapravo daleko dogurale zahvaljujući umjetnosti, omogućujući ženama da nisu više samo na platnu nego imaju pravo biti iza njega i s tom činjenicom biti prihvaćene. Za kraj stavljam Marinu Abramović koja živi u našem vremenu i priča s ljudima kroz umjetnost, no upravo tako - šutnjom; “jer nekad je umjetnost potrebno samo gledati”; svijet je potrebno promatrati. (T.S.) 

Prošli tjedan je u O.Š. Zorke Sever u Popovači održano Županijsko natjecanje (koje se iz poznatih razloga nije održalo prošle školske godine). Likovni zadatak bio je izraditi strip na temu UMJETNOST I ČOVJEK, s podtemom: Ljudsko tijelo u umjetnosti, korištenjem likovnih tehnika ili digitalnih aplikacija za izradu stripa (Pixton, Stripgenerator, TonDoo, StoryboardThat...). Učenici su trebali istražiti ideju ljepote u likovnim djelima, proučiti utjecaj masovnih medija na pojam ljepote i formiranje identiteta, propitati ulogu tijela u popularnoj kulturi i suvremenoj umjetnosti i eksploataciju tijela u propagandne svrhe... 

2. mjesto: Mirta Repač, Ljudsko tijelo u umjetnosti

U današnjem svijetu masovnih medija i promoviranju umjetne ljepote za mlade je važno da posjećuju što više galerija i muzeja, te se umjetnički osvijeste. Kao što je prikazano na radu, djevojka gleda razna djela s motivima žena iz prošlosti i vidi ljudsko tijelo realno prikazano (,,Venera iz Willendorfa“, slike Franciscoa Goye, Botticellijevo,,Rođenje Venere", Picassov portret Jacqueline), ali kada izađe van, ulice su pune reklama i izloga sa djevojkama idealnih, no nedostižnih figura.  Bitno je stvoriti vlastite i realne ideale ljepote i prihvaćati sebe onakvima kakvi jesmo, te si osvijestiti kako ono što vidimo po medijima nije stvarnost, nego samo nametnuti ideali ljepote. (M.R.)

Na Županijskom natjecanju LIK 2019./20. uspješno su plasirani radovi naših prošlogodišnjih maturantica Tie Sertić i Mirte Repač koji odlaze na Državno natjecanje. Bilo je upitno hoće li prošlogodišnje učenice 4. razreda moći sudjelovati u ponovljenim natjecanjima, no srećom, prilika da se natječu im nije oduzeta. 

Čestitamo našim učenicama, sada studenticama, Tii i Mirti i želimo im puno uspjeha na Državnom natjecanju!


Gimnazija Sisak