preskoči na sadržaj
Volonterski klub VoGSi

Gimnazijalci sudjelovali u online forumu "Kulturno naslijeđe i mladi Siska - Koliko se poznajemo?"

Grupa gimnazijalaca, članova školskog volonterskog kluba VoGSi, sudjelovala je u virtualnom sastanku na temu Kulturno nasljeđe i mladi Siska u organizaciji ALD-a Sisak. 


Svrha foruma bila je okupiti mlade osobe i djelatnike u kulturi s ciljem poticanja sudjelovanja mladih u očuvanju i promociji kulturnog naslijeđa. ALD Sisak je ovom prilikom predstavio i publikaciju radova mladih na temu industrijske baštine Siska i Sisačko-moslavačke županije pod nazivom „Život s industrijskom baštinom“, nastalu u rujnu 2019. godine.

Tijekom foruma ravnatelji sisačkih ustanova u kulturi – Gradskog muzeja Sisak, Gradske galerije Striegl, Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, te Kristalne kocke vedrine, predstavili su njihov rad u vrijeme pandemije COVID-19. Raspravljalo se o razini sudjelovanja mladih u programima u kulturi tijekom pandemije, kao i o mogućim načinima usmjeravanja i odgajanja buduće kulturne publike u njihovim redovima. Mladi su volonteri i njihovi profesori koordinatori sudjelovali u diskusiji i iznijeli svoje prijedloge za sadržaje u kulturi u kojima bi željeli sudjelovati.Time je još jednom potvrđen smisao školskog volonterskog kluba kao alata za provođenje edukacija mladih na temu održivog razvoja. Ovom smo se temom dotakli ciljeva koji su vezani uz razvoj lokalne zajednice: Partnerstvom do ciljeva i Održivi gradovi i zajednice.

Jedno od rješenja kvalitetnije interakcije mladih i kulturnih institucija grada je rad na uspostavljanju boljih komunikacijskih kanala između potencijalnih aktera, a ovaj je sastanak primjer dobre prakse koju bi valjalo nastaviti kroz povremena gostovanja i suradnju s navedenim ustanovama, zaključeno je na kraju. Sudjelovanje u forumu, umjesto redovitog sastanka VoGSija, bilo je zanimljivo iskustvo i izazov kojeg se gimnazijalci nisu uplašili. Naprotiv, iznijeli su konstruktivne prijedloge koji ravnateljima ustanova mogu biti koristan putokaz u približavanju kulturnih i zabavnih sadržaja mladoj populaciji. Ako se prisjetimo ne tako davnih inicijativa gimnazijalaca vezanih uz sadnju ukrasnog drveća u dječjem parku i imenovanja javnih površina imenima zaslužnih žena, uvjerit ćemo se da ovo nije prvi put da mladi imaju mogućnost, ukoliko to žele, pridonijeti pozitivnim promjenama u svojoj neposrednoj okolini.

O VoGSiju

Klub je osnovan u veljači ove godine, no uslijed poznatih okolnosti nije se uspio održati niti jedan planirani sastanak u prostorima škole. Ipak, pošast pandemije nije zaustavila mlade volontere da se preko noći ustroje i krenu s redovitim virtualnim sastancima. Oni se redovito održavaju od 30. ožujka ove godine putem virtualnih platformi i društvenih mreža: Yammer, Zoom, Facebook itd. VoGSi je mjesto dobrih priča i budućih volonterskih akcija gimnazijalaca i njihovih profesora, koji se iz tjedna u tjedan ponedjeljkom druže i odlično zabavljaju, a pri tome stječu korisna znanja i uče potpuno ravnopravno jedni od drugih. VoGSi je, dakle, jedan od prvih volonterskih klubova koji djeluje u virtualnoj formi. ​Ipak, svi se raduju budućim druženjima u prostoru škole. Ako ste po prirodi proaktivni i imate ideju kako pridonijeti boljitku svoje škole i šire lokalne zajednice, pridružite se radu kluba početkom slijedeće školske godine. 

Više o radu kluba na službenoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/VoGSi/?modal=admin_todo_tour  

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Milas   datum: 25. 5. 2020.
preskoči na navigaciju