preskoči na sadržaj
NOVOSTI

International Service Learning Program (ISLP) i ove godine u našoj Gimnaziji

Dana 3. svibnja 2022. godine neki od nas imali su priliku prvi put upoznati se s izvornim govornicima engleskog jezika, otvorenim i druželjubivim studentima University of Louisville iz američke savezne države Kentucky. Sve je započelo tog svibanjskog jutra, a nismo ni slutili da ćemo stvoriti uspomene i poznanstva za cijeli život. U prenamijenjenom prostoru nekadašnje trgovine „Uradi sam“ veselo su nas dočekali studenti prava i inženjerstva te njihovi profesori. Dakako, ubrzo je uslijedilo upoznavanje te se atmosfera poboljšavala iz trena u tren. Kako bismo osjetili spomenutu atmosferu zajedništva i kompromisa, dobili smo zadatak osmisliti tlocrt našeg idealnog grada sa svim njegovim najvažnijim funkcionalnim jedinicama. Imenovali smo ga Sisakville, dodatno se povezujući spajanjem imena naših gradova, Siska i Louisvillea. Osim što smo putem prezentacija imali priliku naučiti nešto novo o vrstama i eroziji tla, odlagalištima otpada i njihovome utjecaju na svjetske ekosustave, bili smo u mogućnosti i porazgovarati sa studentima. U ovome dijelu našeg druženja i oni su mogli štošta naučiti od nas o hrvatskoj kulturi i tradiciji te saznati ponešto o nama, učenicima koji će s njima provesti sveukupno tri dana. Naravno, učenici Gimnazije Sisak bili su uspješni u davanju preporuka najboljih kafića, restorana i mjesta koje naši gosti moraju posjetiti dok su u Sisku, a oni su to zahvalno i zadovoljno prihvatili.


Sljedeći dan, 4. svibnja, nastavili smo svoje sudjelovanje na radionicama te smo na samome početku saznali ponešto o različitim vrstama sportova poput rolanja, klizanja i slično, no i o matematičkoj pozadini i silama koje djeluju pri takvim gibanjima. Neki od naših učenika pristali su isprobati koturaljke, dakako uz pomoć i vodstvo američkih studenata. Naš idealni grad dobio je i svoj ustav, baš kao i potpise svih osnivača. Polako se primaknulo vrijeme da se pozdravimo sa starom grupom studenata i dočekamo novu koju tek moramo upoznati. Sve je započelo još jednom igrom kako bismo se bolje upoznali i opustili, a nastavili smo s predavanjima iz područja prava. I toga dana smo mnoge odmore između predavanja iskoristili za razgovor i, svakako, preporuke. Za kraj dana – kreativna radionica u kojoj smo načinili i ukrasili vlastite sadilice sa sustavom samozalijevanja, učeći o važnosti recikliranja i ponovne upotrebe naočigled nepotrebnih predmeta. Iako nam to nije bilo u prvotnom planu, skupili smo sve studente i podijelili se u dvije grupe kako bismo ih proveli kroz naš grad, objašnjavajući im povijest, kulturu, znamenitosti i ukazujući im na neke poznate ljude koji su obilježili naš grad poput slikara Slave Striegla i njegovog kipa na šetnici kraj Kupe. Sve ovo dobro im je došlo u poslijepodnevnom obilasku grada Zagreba jer su već ponešto saznali i od nas.

Posljednji dan našeg druženja s ovim ljubaznim američkim studentima počeo je u tonu predavanja o obiteljskom pravu. Tako smo tog četvrtka, 5. svibnja, dobili zadatak odglumiti scenarij u kojem dolazi do obiteljskog posredovanja i sami zaključiti koliko je kompromis važan za održavanje stabilnih odnosa, baš kao što smo zajednički odlučili prvoga dana sudjelovanja na ovim radionicama. Uslijedila je izrada naših modela autića pomoću balona, plastičnih boca i drugih materijala te, dakako, utrka na kraju. Shvativši da imamo tek nekoliko sati druženja sa studentima i njihovim profesorima, odlučili smo ih još jednom odvesti u šetnju gradom te im pokazati kako se u Sisku ispija kava na šetnici s pogledom na rijeku Kupu – ono što bi oni nazvali „coffee culture“. Nažalost, sve što je lijepo kratko traje. Došlo je vrijeme da se pozdravimo i zaželimo im ugodan boravak u Hrvatskoj sljedećih nekoliko dana. Svakako, nismo zaboravili napomenuti da se nadamo da će nas posjetiti i iduće godine te da će naša suradnja nastaviti povezivati ljude iz različitih gradova, država i kontinenata. 

Za više fotografija klinkinte na link ili u izborniku lijevo na foto-galeriju.

Autorica: Dorotea Pešun, 3.D

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 13. 5. 2022.
preskoči na navigaciju