preskoči na sadržaj
vijesti

Ljeti nema prepreka!

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 21. 6. 2023. 15:33

Fakultativna nastava Grafički roman

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 31. 5. 2023. 14:26

Nacionalna razina natjecanja "Čitanjem do zvijezda"

Tim vrijednih zaljubljenika u knjige Gimnazije Sisak kvalificirao se na Nacionalnu razinu natjecanja Čitanjem do zvijezda 5. svibnja u Čakovcu! Na natjecanju je sudjelovalo preko 200 škola sudionika na kvizu znanja i preko 70 kreativnih uradaka učenika osnovnih i srednjih škola. 

Na kvizu znanja predstavljali su nas Lucija Tuškanec, Laura Gorenak i Ivan Petrić osvojivši 9. mjesto, dok je kreativni uradak prezentirao Jure Ćuk plasiravši se na izvrsno 4. mjesto. 

Podršku i bodrenje savjesno su pružile mentorice Josipa Peškir Ćorković i Natalija Miletić. 

Čestitamo našim učenicima i unaprijed se veselimo idućoj sezoni kviza "Čitanjem do zvijezda!"

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 8. 5. 2023. 13:03

NAGRADNI NATJEČAJ ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

U povodu manifestacije Noć knjige 2023., Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s organizacijskim odborom Noći knjige pokrenula je nagradni likovni i literarni natječaj pod nazivom Umjetna ili uvjetna inteligencija. Pravo sudjelovanja imaju učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 3. 4. 2023. 14:38

60. GORANOVO PROLJEĆE: GORAN ZA MLADE PJESNIKE VIDU BEŠLIĆU!

Čestitke našem Vidu, ponosni smo do neba!

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je ukupno 38 rukopisa. Žiri u sastavu: Marija Dejanović, Dinko Kreho i Branko Maleš žirirao je anonimno, pod šiframa, i jednoglasno kao najbolji odabrao rukopis Vida Bešlića, naslovljen "Ektoplazma".

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 15. 3. 2023. 11:17

Sretan nam Dan žena drage, lijepe i sposobne moje!

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 8. 3. 2023. 11:16

Upoznajte novu knjižničarku Gimnazije Sisak

17. veljače. 2023. u sisačkoj Gimnaziji došlo je do smjene knjižničarki. Mlada nada knjižničarstva, Karla Korečić preuzela je tu zahtjevnu školsku ulogu. Kako bi uveličala taj događaj, knjižničarka vam je spekla kiflice i kolačiće kojih više nema, ali vam je preporučila i šest hit knjiga koje i dalje možete naći u knjižnici. 

Pohrlite u knjižnicu po hitove, ne bojte se redova pred vratima!

I moli se knjižničarka za što priju objavu recepata gore spomenutih slastica!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 3. 3. 2023. 08:33

Najljepše je čitati pod zimskim praznicima

Dragi učenici,

možete posuditi knjige za čitanje preko praznika! 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 20. 12. 2022. 11:17

Obećanje se ispunilo – Riječani na književnom susretu u Sisku


Susret sisačkih gimnazijalaca i gimnazijalaca Prve riječke hrvatske gimnazije u lipnju završio je obećanjem da će se najesen ponovo vidjeti u Sisku. To se obećanje ispunilo 26. listopada 2022. godine kada su PRHG-ovci posjetili Sisak kako bi, zajedno s učenicima 4. razreda izborne nastave iz Hrvatskoga jezika Gimnazije Sisak i učenicima Srednje škole Petrinja,sudjelovali na književnom susretu sa sisačkim pjesnikom Patrikom Gregurcem. 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 27. 10. 2022. 08:32

Knjižnica u kutijama

Knjižnica je zapakirana u bezbroj kutija i čeka povratak u školu!

Crteži učenika ranijih generacija neće nas dočekati kad se vratimo pa ćemo ih uskladištiti na ovom mjestu da nam jednom budu inspiracija. 

Juka, hrabro drvo knjižnice, uspjela je preživjeti usprkos svim okolnostima koje su je snašle! Neka nam bude uzor!

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 30. 9. 2022. 09:13

KRIVAC JE ,,KRIV“ ZA DRUŽENJE U RIJECI

 

U sklopu izborne nastave Hrvatskoga jezika 8. lipnja 2022. godine učenici trećih razreda posjetili su Prvu riječku hrvatsku gimnaziju gdje su sudjelovali na književnom susretu s riječkim piscem Enverom Krivcem. Druženje su organizirale profesorice Helena de Karina i Sandra Vidović iz PRHG te profesorice Natalija Miletić i Josipa Peškir Ćorković iz Gimnazije Sisak.

Razgovor s književnikom u potpunosti su vodili učenici, a našu su školu dostojno predstavljali Katja Gučanac, Ivan Petrić i Dora Žarinčić koji su sa svojim riječkim kolegama Krivca više od jednoga sata rešetali pitanjima. Učenici Gimnazije Sisak na svojim su satovima analizirali njegov roman ,,Ulica Helen Keller“, a PRHG-ovci zbirku kratkih priča ,,Ništa za pisati kući o“. Krivac im je, uz puno duhovitih anegdota, govorio o tome kako dobiva ideje za svoja djela, kako ona nastaju te kako je za njega glazba povezana s književnošću, a najavio je i svoju novu knjigu.

Nakon književnog susreta, slijedilo je upoznavanje riječkih kulturnih znamenitosti pri čemu su vodiči našim učenicima bili njihovi riječki vršnjaci. Susret je završio obećanjem da se najesen ponovo vidimo i to ovaj put u Sisku.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 14. 6. 2022. 08:03

Radionice citiranja

Tko god je pisao seminarski, završni, diplomski ili bilo kakav drugi rad, sigurno se našao u problemima s citiranjemZašto?  Problem je u tome što: 

  1. postoji puno različitih stilova citiranja 
  2. su učenici i studenti često nemarni, pa ovo smatraju besmislenim poslom
  3. profesori podrazumijevaju da se to zna i da se forma strogo poštuje

Pedagoginja Kristina Mesić i knjižničarka Natalija Miletić odlučile su doskočiti tom problemu i maturante naše škole uputiti u čari i pravila citiranja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 19. 5. 2022. 11:03

Naš gimnazijalci na (među)nacionalnom natjecanju Čitanjem do zvijezda

Učenici Gimnazije Sisak i ove su godine s uspjehom sudjelovali u Nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja ,,Čitanjem do zvijezda“, pridruživši se tako učenicima iz velikog broja osnovnih i srednjih škola koji 13. godinu zaredom na ovaj način slave knjigu i čitanost.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 13. 5. 2022. 08:19

OD PREKIDA DO ČOKOLADE - IZBORNA NASTAVA HRVATSKOGA JEZIKA U ZAGREBU

Dana 5. svibnja 2022. godine učenici 3. razreda koji pohađaju izbornu nastavu Hrvatskoga jezika te nekoliko učenika 3. b razrednog odjela sudjelovali su na jednodnevnoj terenskoj nastavi u Zagrebu u pratnji profesorica Natalije Miletić i Josipe Peškir Ćorković. U Zagreb smo putovali vlakom, a posjetili smo Muzej prekinutih veza i Muzej čokolade.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 9. 5. 2022. 11:33

Nacionalna razina natjecanja Čitanjem do zvijezda

Čestitke mudrom timu Gimnazije Sisak što se sa stočetiri skupljena boda kvalificirao na nacionalnu razinu 13. sezone Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja "Čitanjem do zvijezda"!

Dora Žarinčić, Lucija Bušić i Ivan Petrić još će jednom pročitati Chariliejev svijet Stephena Chboskyja, Gradove na papiru Johna Greena i Sve baš sve Nicole Yoon. 

Užitak u tekstu zasad će se dijeliti samo preko online testa, a s nadom očekujemo vremena u kojima će to biti moguće izvesti na glas!!!

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 7. 3. 2022. 13:00

Radionica "Uvod u slobodni stih"

Gradska galerija Striegl otvorila je ovogodišnju sezonu Connect/Reflect programa s novim ciklusom razgovora između teksta i naslovnice.
U sklopu ove večeri, predstavljena je  zbirka pjesama ''Drvolaši'' Tihomira Dunđerovića.
 
Uoči razgovora, Tihomir Dunđerović održao je radionicu za učenike Gimnazije Sisak pod nazivom ''Uvod u slobodni stih'' u kojoj su kroz razgovor i nekoliko vježbi pokušali napisati vlastite pjesme.
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 7. 3. 2022. 10:58

Kratka priča izborne nastave hrvatskog jezika Vijest ima dokument u privitku

Na izbornoj nastavi hrvatskoj jezika trećih razreda održana je radionica kratke priče. Radionicu su osmislile profesorica Josipa Peškir Ćorković i knjižničarka Natalija Miletić.

Učenici su napisali muški i ženski lik, jednu radnju i jedno mjesto radnje. Cedulje s napisanim izmiješane su i zatim slučajnim odabirom spajane u priču. 

 

U prilogu se nalaze neki od primjera te jedna napisana priča. 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 8. 2. 2022. 12:21

Čitanjem do zvijezda

U 13. sezoni Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja "Čitanjem do zvijezda", učenici Gimnazije Sisak ostvarili su odlične rezultate. 

Redom pohvaljujemo sve vrijedne čitače:

 

Ivan Petrić

Lucija Bušić

Dora Žarinčić

Katja Gučanac

Karla Novinc

Karla Pejak

 

Na županijskoj razini natjecanja predstavljat će nas Ivan, Lucija i Dora. Nadamo se da će biti uspješni kao i u svemu do sad!

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 23. 12. 2021. 11:27
» Arhiva naših vijesti    
 


e-Dnevnik


Korisni linkovi
E-škola


Korisni linkovi

preskoči na navigaciju