preskoči na sadržaj
vijesti

GIMNAZIJALCI I OVE GODINE NA DRŽAVNOM ČITANJU DO ZVIJEZDA

I ove se godine u mjesecu svibnju u Čakovcu održala državna razina natjecanja Čitanjem do zvijezda. Ovogodišnja tema natjecanja ,,Čitam, mislim, razgovaram“ okupila je 400 zaljubljenika u knjigu iz osnovnih i srednjih škola. Natjecanje ima međunarodni status jer na natjecanju sudjeluju i učenici iz Republike Srbije i Republike Mađarske.


Gimnazija Sisak natjecala se u kvizu znanja i kreativnom uratku te ostvarila
sjajne rezultate u obje konkurencije. Kreativni uradak predstavio je Jure Ćuk osvojivši drugo mjesto, a u kvizu znanja natjecale su se Laura Gorenak, Sunčica Bakarić i Karla Korečić osvojivši peto mjesto.


Čitanje je osnovni preduvjet stjecanja svih znanja i kao takvo zaslužuje
natjecanje u kojem se sudionici zabavljajući natječu u razumijevanju
pročitanoga.

"Čitanjem do zvijezda natjecanje je koje volim zbog toga što imam priliku upoznati kreativne ljude."

Jure Ćuk

"Čitanjem do zvijezda natjecanje je koje volim jer me potiče da čitam s razumijevanjem te obraćam pažnju na detalje."

Laura Gorenak

"Sviđa mi se natjecanje Čitanjem do zvijezda jer volim čitati knjige i izazovno mi je."

Sunčica Bakarić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 13. 5. 2024. 09:06

Gimnazijalci na promociji romana Jurice Pavičića

Učenici 3. razreda,u pratnji svojih profesorica Lade Furlan Zaborac, Natalije Miletić i Josipe Peškir Ćorković, prisustvovali su predstavljanju novog romana Jurice Pavičića "Žigice,,. Promocija se održala u prepunoj Gradskoj galeriji Striegl 6. svibnja 2024. godine, a prisutni su mogli čuti više o inspiraciji za ovaj roman te općenito o Pavičićevu stvaralaštvu, životu u Splitu te brojnim drugim temama.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 13. 5. 2024. 09:14

KULA BABILONSKA NA DANU OTVORENIH VRATA

 

 

U Gimnaziji Sisak 27. ožujka 2024. godine održao se Dan otvorenih vrata, prvi put u našoj novoobnovljenoj školi. Među brojnim radionicama koje su naši učenici i njihovi nastavnici izveli za učenike osmih razreda osnovnih škola, među kojima se sigurno našlo mnogo budućih gimnazijalaca, bila je i radionica Kula babilonska koju su osmislili učenici fakultativne nastave Grafički roman. Cilj radionice bio je pokazati koji se svi jezici mogu učiti u našoj školi, u sklopu redovne, izborne ili fakultativne nastave. Radionica je nastala kao suradnja profesorica Maje Domazet, Josipe Peškir Ćorković i Natalije Miletić. Polaznici Grafičkog romana danima su vrijedno izrađivali plakate koji su simbolički predstavljali svaki od tih jezika. Tako su se tu našli plakati na engleskom, njemačkom, latinskom, francuskom, ruskom, češkom, sanskrtu i, naravno, hrvatskom jeziku. U uvodnom su dijelu naši učenici, prigodno odjeveni, pozdravili osmaše na gore navedenim jezicima. Uz svaki je plakat u stripovskom oblačiću napravljen i dijalog na pripadajućem jeziku s prijevodom na hrvatski. Oblačići su bili pomiješani na velikoj kuli babilonskoj koju su, također, nacrtali naši učenici. Osmaši su dobili zadatak pomiješane jezike staviti na plakate kojima pripadaju. Radionica je zamišljena kao opušteni pozdrav budućim gimnazijalcima te mala igra jezika i asocijacija. Iako su se dugo pripremali za ovu radionicu i uložili puno truda u njezino izvođenje, naši su učenici i njihove nastavnice uistinu uživali u tom procesu. Nadamo se da je i osmašima bilo jednako zabavno!
U dijelu „pod opširnije“ pogledajte fotografije plakata i učenika zaslužnih za njihov nastanak.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 15. 4. 2024. 08:25

Oboji svijet bojama ravnopravnosti

U sklopu projekta Oboji svijet bojama ravnopravnosti Foruma za slobodu odgoja 1.c razred i knjižničarka Natalija Miletić razgovarali su o pojmu feminizma. Potaknuti potresnom sudbinom Marije Jurić Zagorke usporedili su prava žena nekad i danas te zaključili da je mnogo učinjeno, ali da ima još puno toga što se mora mijenjati. Zatim su zajedno izradili plakat na kojem su ispisivali po jednu riječ koja im na prvu označava feminizam te zatim isti takav simbol. Jedna od odabranih riječi bila je riječ kuhinja jer je simbol za okupljanje obitelji, toplinu doma ali ujedno asocira na zatvor za žene.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 8. 3. 2024. 08:43

Županijska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda za osnovne i srednje škole

U našoj školi u četvrtak 29. veljače 2024. godine održana je županijska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda za osnovne i srednje škole.

U uvodnom programu učenici naše škole pozdravili su natjecatelje i mentore svirajući i recitirajući. Gala Grgurač (flauta) i Juraj Vrkljan (klavir) izveli su Sonatu za flautu i klavir u C-duru treći stavak Otara Taktakishvilija, Korina Petra Čondić  Sisački (ru)let Željka Maljevca. a Iva Šolić Sunce i njeni cvjetovi Rupi Kaur.

Natjecale su se četiri osnovne i tri srednje škole. Natjecanje je to na kojem se čitaju djela primjerena i zanimljiva mladima te se onda u kvizu znanja potiče učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje detalja iz pročitanih djela te na izrađivanje kreativnog uratka na temu iz djela.

U kategoriji osnovnih škola na državno natjecanje plasirali su se učenici iz OŠ Josipa Kozarca Lipovljani i OŠ Zorke Sever Popovača, čitajući knjige Trči, ne čekaj me Bojane Meandžija, Moja baka je zmaj  Melite Rundek i Zeleni pas Nade Mihelčić.

U kategoriji srednjih škola učenici Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine, zajedno s našim gimnazijalkama Laurom Gorenak, Sunčicom Bakarić i Karlom Korečić, učenicama trećih razreda, plasirali su se na državnu razinu ovog natjecanja pročitavši Djevojku iz močvare Deliae Owens, Ponoćni klub Christophera Pikea i djelo Kako se sprijateljiti s tamom Kathleen Glasgow.

U kategoriji kreativnog uratka dalje su se plasirali Antea Marić iz OŠ Zorke Sever Popovača te učenik četvrtog razreda naše škole Jure Ćuk.

Čestitke svim učenicima i njihovim mentorima, a našim natjecateljima i mentoricama profesorici Josipi Peškir Ćorković i knjižničarki Nataliji Miletić sretno dalje!

 

Karla Korečić i Maks Hajneman

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 6. 3. 2024. 11:55

4. stručni skup  ŽSV-a knjižničara osnovnih i srednjih škola te učeničkog doma  Sisačko-moslavačke županije

U Gimnaziji Sisak održan je 4. stručni skup ŽSV-a knjižničara osnovnih i srednjih škola te učeničkog doma Sisačko-moslavačke županije.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 6. 3. 2024. 08:40

Privremena tablica Čitanjem do zvijezda

Privremeni poredak Čitanjem do zvijezda 19.1.2024.

 

  1. 11233 Sunce 33/44
  2. 22068 Lovor 32/44
  3. 20124 Suncokret 30/44
  4. 54321 Knjiga 29/44
  5. 03009 Nebo 27/44
  6. 16096 Fiona 21/44

 

Testove možete pregledati danas 19.1.2024. do 13.45 h i u ponedjeljak 22.12024. do 10 h.

 

Školu će na županijskom natjecanju predstavljati:

Sunčica Bakarić (kviz znanja)

Laura Gorenak (kviz znanja)

Karla Korečić (kviz znanja)

Jure Ćuk (kreativan uradak)

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 19. 1. 2024. 13:21

Nove knjige čeznu za čitateljima!

Pogledajte što je novo stiglo u knjižnicu!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 18. 12. 2023. 10:39

Ponos do neba

Na svečanosti „Ponos SMŽ“ koju je u ponedjeljak, 4. prosina 2023. godine u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku organizirala Sisačko-moslavačka županija, zamjenik župana Mihael Jurić uručio je zahvalnice učenicima, učiteljima, profesorima Gimnazije Sisak za značajan uspjeh u području obrazovanja te za promociju Sisačko-moslavačke županije koji su postignuti u proteklih godinu dana.

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 8. 12. 2023. 09:11

Knjiga i straničnik-savršeni par!

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod održana je svečana dodjela nagrada za nagradni natječaj Knjiga i straničnik-savršeni par!

Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su učenice i učenici srednjih škola te mentori i mentorice iz raznih dijelova Hrvatske.

U iznimno jakoj konkurenciji povjerenstvo je od pristiglih 165 straničnika iz 29 srednjih škola odabralo tri najljepša.

Naš učenik Jure Ćuk osvojio je 4. mjesto na kojem mu od srca čestitamo!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 17. 11. 2023. 08:07

Chestfest u Hrvatskoj

30. rujna imala sam priliku doći na 4. Chestfest u Hrvatskoj, u župi Sv. Mati Slobode na Jarunu - festival posvećen Gilbertu Keithu Chestertonu, novinaru, književniku, esejistu, književnom kritičaru.... I Apostolu zdravog razuma, kako ga s pravom zovu. Ove godine predavanja su bila većinom o jednom drugom književniku na kojega je Chesterton utjecao - Tolkienu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Natalija Miletić  datum: 6. 10. 2023. 08:23
» Arhiva naših vijesti    
 


e-Dnevnik


Korisni linkovi
E-škola


Korisni linkovi

preskoči na navigaciju