preskoči na sadržaj
O školi
Povijest naše škole
 
Sisak, grad duge i slavne prošlosti,dobio je svoju prvu srednju školu tek 1919. kada je otvorena privremena mala Realna gimnazija. Završetak 1. svjetskog rata donosi promjene u školstvu, u Hrvatskoj se počinju otvarati gimnazije (Slavonski Brod 1917., Nova Gradiška 1919.). Građanska škola iz 1874. koja je prva građanska škola u civilnoj Hrvatskoj i Viša pučka škola iz 1888. bile su presudne za otvaranje Gimnazije.
 
Viša pučka škola radila je po njemačkom uzoru, a učenici koji su željeli upisati gimnaziju morali su polagati prijemni ispit iz: hrvatskog, njemačkog, matematike itd.

Od 14. kolovoza 1919. otvara se prvi, drugi i treći razred privremene realne gimnazije tipa zagrebačkog. Svake godine otvara se novi razred sve dok nije otvoreno svih osam razreda(1924./25.).

 
Gimnazija se nalazila u zgradi Više pučke škole u ulici dr. Ante Starčevića. U početku ravnatelj Više pučke škole upisivao je učenike Gimnazije sve dok nije imenovan prvi ravnatelj. Dr. Slavoljub Kantoci dotadašnji ravnatelj Realne gimnazije u Banja Luci bio je prvi ravnatelj, imenovan je 6.rujna 1919.
 

Početkom školske godine 1920./21. otvara se četvrti razred u privremenoj maloj realnoj gimnaziji i ukida se osmi razred Više pučke škole. Slijedeće školske godine učenici Gimnazije krenuli su na duži izlet na kojoj su obišli Plitvička jezera, Dalmaciju i Hrvatsko primorje.
Povećanjem broja učenika i odjela postaje pretijesna školska zgrada, pa Gimnazija dobiva na uporabu općinsku zgradu na Šetalištu Vladimira Nazora.
 
Zgrada je građena osamdesetih godina 19. stoljeća u njoj su prije bile smještene Glasoviračka i Glazbena škola. Prve maturante Gimnazija je dobila 1925. godine.
Od samog otvaranja Gimnazije pojavio se nedostatak otvaranja prostora pa se 1926. počelo raspravljati o gradnji nove zgrade. Prvi prijedlog bio je Žitni trg u Novom Sisku. Prijedlog nije prihvaćen jer se smatralo da je mjesto previše udaljeno od središta grada. Odlučeno je da će to biti prostor na Rimskom prokopu.
 
Zemljište na kojem je izgrađena Gimnazija darovao ga je Siščanin Nikola Šipuš, namjenivši ga isključivo za izgradnju. U razdoblju od otvaranja škole upisan je velik broj učenika koji će se smanjivati zbog razdoblja Drugog svjetskog rata. To je razdoblje izuzetno teških uvjeta za rad.
Na sjednici Nastavničkog vijeća 15. siječnja 1952. godine prihvaća se prijedlog predsjednika Prosvjetnog savjeta prof. Nikole Cvara da Gimnazija u Sisku postane Gimnazija Vladimira Majdera Kurta. Sljedeće godine gimnazija ima razrede od četvrtog do osmog, a uvodi se i novi predmet - društveni i moralni odgoj.

Zakon o obveznom osmogodišnjem školovanju iz 1956. godine uvjetovao je reorganiziranje gimnazija u cijelog Hrvatskoj. Uvodi se opća (obvezna) i izborna grupa predmeta (matematička, jezična i prirodoslovna). Kao oblici nove nastave uvode se i seminarski radovi. Ovom reformom sisačka Gimnazija dobiva dva smjera: prirodoslovno-matematički i društveno- jezični. 1958. počinje rad Školskog odbora koji prisustvuje sjednicama Nastavničkog vijeća. Iste godine je utemeljeno Sportsko društvo gimnazija.1961. uvodi se proizvodni rad za prve i druge razrede. Na proizvodni rad odlazi se u Segesticu, Rafineriju, Željezaru i Gavrilović. Mijenja se način polaganja završnog ispita. 1966. godine potvrđen je novi Statut Gimnazije.
 
1969. godine utemeljena je Zajednica doma i škole. Te godine sisačka gimnazija je jedna od 104 gimnazije u Hrvatskoj u kojima nastavu polazi 45 tisuća učenika. 1. rujna 1971. donesen je novi zakon o usmjerenom obrazovanju, koji zamjenjuje onaj od 8. srpnja 1965. godine. Nakon odluke iz 1973. u gimnaziju se upisuje i medicinski smjer. U školskoj godini 1977./78. postoji centar, koji ima ukupno 39 odjela i Gimnazija s 27 odjela.

Gimnazija je prestala postojati 1. kolovoza 1978., poslije punih 59 godina rada. Centar usmjerenog obrazovanja «Vladimir Majder Kurt» nastao je spajanjem Gimnazije s Ekonomskom školom i Trgovačkim školskim centrom. U 1980. godini u Centru se obrazuje 1750 učenika i radi 105 radnika, od kojih je bilo 85 profesora.

28. svibnja 1992. razdvajaju se Gimnazija i Ekonomska škola. Službeno Gimnazija počinje postojati kao samostalna škola 1. rujna 1992. godine. Nakon odvajanja Gimnazija realizira programe opće, prirodoslovno- matematičke i jezične gimnazije.e-Dnevnik


Korisni linkovi
E-škola


Korisni linkovi

preskoči na navigaciju