preskoči na sadržaj
Debatni klub


Debatni klub Gimnazija Sisak djeluje već sedam godina i trenutno okuplja dvadesetak stalno aktivnih učenika sisačke gimnazije. Tijekom tog vremena klub je sudjelovao na mnogim debatnim aktivnostima kao što su debatni turniri i natjecanja u gradu Zagrebu, prezentacijske debate diljem Sisačko-moslavačke županije, debatni kampovi i seminari u Splitu, Puli i na otoku Šolti, a temeljna aktivnost je rad u debatnom klubu gdje se tijekom školske godine učenici pod vodstvom nastavnika kroz timski rad i izbornu nastavu pripremaju za debatu kao oblik strukturirane i argumentirane rasprave. Voditelj kluba je prof. Marina Kasa koja potiče učenike na drugačiji oblik razmišljanja, obrađivanje različitih tema iz društvenog i političkog života, kao i obrađivanje teza usko vezanih uz pitanje ljudskog morala i vrijednosnih sustava. Klub uz česte vježbe u govorništvu i retorici, radi također i na usavršavanju različitih formata debate i rasprave, odmičući se od standardnih oblika argumentacije, probavajući World schools debate te parlamentarne debate. Pripremajući se za debatu, učenici se oslanjaju isključivo na samostalni rad i istraživanje kako bi naučili tražiti obje strane iste problematike te istovremeno bili sposobni što jasnije kroz govor i predavanje iznijeti svoja stajališta i pronađene dokaze.

           
Uz organiziranje prezentacijskih debata i sudjelovanja na županijskim natjecanjima, članovi debatnog kluba sudjelovali su 2006. godine u obilježavanju Europskog tjedna u Sisačko-moslavačkoj županiji, a tijekom 2007. godine su sudjelovali u provođenju projekta „Pred vratima EU“. Projekt je bio financiran iz programa Europske unije «PHARE 20005» te je do sada bio najvažniji projekt u kojem su sudjelovali učenici debatnog kluba. Cilj samoga projekta je bilo podizanje razine svijesti o Europskoj uniji i procesu proširenja, a sve aktivnosti su se temeljile i provodile izričito na srednjoškolskoj populaciji. Projekt je potaknuo osnivanje pet informativnih točaka (informatička oprema, pristup Internetu, publikacije, knjige) u pet srednjih škola Sisačko-moslavačke županije, i to u Petrinji, Glini, Novskoj, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici, dok su se u Sisku i Kutini uspostavila i opremila dva Euro-kabineta.Također, debatni klub je u svakoj od svakoj od navedenih srednjih škola prvo organizirao prezentaciju debate (afirmaciju i negaciju), a zatim je organizirao debatni susret učenika određene škole. Teme koje su se obrađivale bile su usko vezane uz problematiku Europske unije i integracija. Nakon svih dvanaest održanih debata Debatni klub Gimnazije Sisak je organizirao revijalni debatni turnir u povodu obilježavanja Europskog tjedna. Na turniru je pobijedila ekipa Srednje škole Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice koja je kao nagradu, zajedno sa učenicima Gimnazije Sisak, dobila petodnevni studijski posjet Strasbourgu i najvažnijim institucijama Europske unije u Francuskoj. Nakon uspješnog završetka, projekt je bio nagrađen kao treći najbolji u Europi pod zaštitom «PHARE 2005»
         
Projekt kao takav se i dalje nastavlja, klub će svoju aktivnost proširiti na drugačije oblike rada, predavanja, radionica i natjecanja, naravno i nadalje usko povezanih sa europskim integracijama i političkim temama. Kako bi rad kluba bio što kvalitetniji a debate uspješnije i informativnije, usko surađuje sa Hrvatskim debatnim društvom i Europskim parlamentom mladih.

Jasenka Begić
OSAMNAEST NAM JE GODINA TEK

U petak, 14. prosinca smo obilježili 18 godina djelovanja Debatnog kluba Gimnazije Sisak i tim povodom organizirali Noć debate. Bila je to prigoda za susret sa starim članovima, upoznavanje novih, predstavljanje, debatiranje, druženje. Održali smo debate bebatanata, juniora i veterana, a teze na koje se debatiralo su bile: Neformalno obrazovanje je korisnije od formalnoga, Treba kriminalizirati bračnu nevjeru i Svi ljudi bi trebali biti vegetarijanci. Zabavili smo se uz kviz i zanimljive rasprave, a Fran Jerkić nas je provezao na svom biciklu Dunavskom trasom. Hvala od srca svima koji su nam se pridružili i debatirali, sudili ili navijali te na taj način učinili da ova duga zimska noć bude poticaj i motiv novim generacijama.

prof. Marina Kasa

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 12. 2018. 00:34

NEWB ZA NOVE DEBATANTE

Malo pobjeda, malo više poraza, a najviše druženja i zabave, sažetak je prvog službenog debatnog turnira koji su odradili novi članovi našeg debatnog kluba, a koji se održao ovaj vikend u II gimnaziji u Zagrebu.
Bila je to prilika da se odmjere snage s debatnim ekipama iz Zagreba i Varaždina, a debatiralo se na tezu Ovaj dom smatra da treba zabraniti održavanje međunarodnih sportskih natjecanja u zemljama u razvoju. Uz tri kola na pripremljenu tezu, naši debatanti su odradili i dva kola na ad hoc teze, a na kraju turnira zlatom su se ovjenčali učenici V. gimnazije iz Zagreba, dok su srebrni bili Varaždinci iz Prve. 
Ove godine naš klub slavi svoju punoljetnost i za tu prigodu vam u prosincu pripremamo iznenađenje!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 12. 11. 2018. 10:28

PROJEKTNI TEAMBUILDING NA PLATKU

U protekla tri dana (od 12. do 14. listopada) u organizaciji GDCK Sisak i Gimnazije Sisak održan je u Velikom domu na Platku edukativno projektni teambuilding s ciljem edukacije novih članova Debatnog kluba Gimnazije Sisak, izrade projektnih prijedloga Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak te njihovog uključivanja u projekt Upoznaj i prihvati unutar programa „Migracije i azil“.

U provedbi edukacije pomogli su nam bivši članovi Debatnog kluba Gimnazije Sisak, danas studenti (Denis, Ivan, Jan, Patrick i Matej), a poseban gost bio nam je Tomislav Veble, sudac Hrvatskog debatnog društva. Osim edukativnog dijela koji je uključivao debatni seminar, radionice o diskriminaciji, toleranciji, migracijama i azilu te debatni turnir za početnike, dio teambuildinga smo odradili u prekrasnoj prirodi Gorskog kotara i dobro se zabavili.

U pratnji učenika išle su prof. Marina Kasa i Irena Barišić Milunić, voditeljica Odjela za djecu i mlade pri Gradskom društvu Crvenog križa Sisak. Zahvaljujemo GDCK Sisak i Sisačko-moslavačkoj županiji na financijskoj potpori i vjerujemo kako ćemo naučena znanja uspješno primijeniti tijekom ove školske godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 15. 10. 2018. 02:01

DEBATNI KLUB GIMNAZIJE SISAK DOBITNIK NAGRADE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Povodom Dana Sisačko-moslavačke županije, u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine, održana je u Domu INA Rafinerija nafte u Sisku Svečana sjednica Županijske skupštine, kojom se obilježilo 25 godina postojanja Sisačko-moslavačke županije.

Uz brojne goste i uzvanike koji su se obratili prisutnima i osvrt na 25 godina postojanja Sisačko-moslavačke županije, ovom prigodom su dodijeljene i nagrade i priznanja Sisačko-moslavačke županije za postignuća u protekloj godini.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 14. 6. 2018. 13:28

RIJEČ PO RIJEČ….

Državnim natjecanjem iz debate završile su ovogodišnje natjecateljske aktivnosti naših debatanata, crvenokrižaša i ljubitelja filozofije i logike. Puno rada, učenja, debatiranja, volontiranja, ali i druženja i zabave, obilježili su i ovu školsku godinu tijekom koje su naši učenici ostvarili iznimne rezultate. Sunčana Milić i Tin Sertić su sudjelovali na državnom natjecanju iz filozofije koje se održalo u Trogiru od 16. – 18. travnja, a naša Sunčana je nakon pisanja testa, eseja i usmenog dijela natjecanja osvojila izvrsno četvrto mjesto.

Debatna ekipa u sastavu Sunčana Milić, Ivan Milutinović i Denis Ibrišević, uspjela je drugu godinu zaredom izboriti plasman na državno natjecanje, koje se održalo u Zagrebu od 11.- 12. svibnja i tom prilikom su se naši maturanti oprostili od srednjoškolske debate, namučivši zagrebačke ekipe na putu do finala.

Ekipa iz prve pomoći, koju je za natjecanje pripremala i na natjecanju vodila maturantica Lea Blažević, osvojila je drugo mjesto na međužupanijskom natjecanju iz prve pomoći koje se održalo 14. travnja u Sisku, a koje je ugostilo ekipe iz Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

   

   

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 18. 5. 2018. 22:17
 


e-Dnevnik


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Dnevno na društevnim mrežama (facebook, netlog...) provedem u prosjeku...


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Korisni linkovi
E-škola

preskoči na navigaciju