preskoči na sadržaj
Debatni klub


Debatni klub Gimnazija Sisak djeluje već sedam godina i trenutno okuplja dvadesetak stalno aktivnih učenika sisačke gimnazije. Tijekom tog vremena klub je sudjelovao na mnogim debatnim aktivnostima kao što su debatni turniri i natjecanja u gradu Zagrebu, prezentacijske debate diljem Sisačko-moslavačke županije, debatni kampovi i seminari u Splitu, Puli i na otoku Šolti, a temeljna aktivnost je rad u debatnom klubu gdje se tijekom školske godine učenici pod vodstvom nastavnika kroz timski rad i izbornu nastavu pripremaju za debatu kao oblik strukturirane i argumentirane rasprave. Voditelj kluba je prof. Marina Kasa koja potiče učenike na drugačiji oblik razmišljanja, obrađivanje različitih tema iz društvenog i političkog života, kao i obrađivanje teza usko vezanih uz pitanje ljudskog morala i vrijednosnih sustava. Klub uz česte vježbe u govorništvu i retorici, radi također i na usavršavanju različitih formata debate i rasprave, odmičući se od standardnih oblika argumentacije, probavajući World schools debate te parlamentarne debate. Pripremajući se za debatu, učenici se oslanjaju isključivo na samostalni rad i istraživanje kako bi naučili tražiti obje strane iste problematike te istovremeno bili sposobni što jasnije kroz govor i predavanje iznijeti svoja stajališta i pronađene dokaze.

           
Uz organiziranje prezentacijskih debata i sudjelovanja na županijskim natjecanjima, članovi debatnog kluba sudjelovali su 2006. godine u obilježavanju Europskog tjedna u Sisačko-moslavačkoj županiji, a tijekom 2007. godine su sudjelovali u provođenju projekta „Pred vratima EU“. Projekt je bio financiran iz programa Europske unije «PHARE 20005» te je do sada bio najvažniji projekt u kojem su sudjelovali učenici debatnog kluba. Cilj samoga projekta je bilo podizanje razine svijesti o Europskoj uniji i procesu proširenja, a sve aktivnosti su se temeljile i provodile izričito na srednjoškolskoj populaciji. Projekt je potaknuo osnivanje pet informativnih točaka (informatička oprema, pristup Internetu, publikacije, knjige) u pet srednjih škola Sisačko-moslavačke županije, i to u Petrinji, Glini, Novskoj, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici, dok su se u Sisku i Kutini uspostavila i opremila dva Euro-kabineta.Također, debatni klub je u svakoj od svakoj od navedenih srednjih škola prvo organizirao prezentaciju debate (afirmaciju i negaciju), a zatim je organizirao debatni susret učenika određene škole. Teme koje su se obrađivale bile su usko vezane uz problematiku Europske unije i integracija. Nakon svih dvanaest održanih debata Debatni klub Gimnazije Sisak je organizirao revijalni debatni turnir u povodu obilježavanja Europskog tjedna. Na turniru je pobijedila ekipa Srednje škole Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice koja je kao nagradu, zajedno sa učenicima Gimnazije Sisak, dobila petodnevni studijski posjet Strasbourgu i najvažnijim institucijama Europske unije u Francuskoj. Nakon uspješnog završetka, projekt je bio nagrađen kao treći najbolji u Europi pod zaštitom «PHARE 2005»
         
Projekt kao takav se i dalje nastavlja, klub će svoju aktivnost proširiti na drugačije oblike rada, predavanja, radionica i natjecanja, naravno i nadalje usko povezanih sa europskim integracijama i političkim temama. Kako bi rad kluba bio što kvalitetniji a debate uspješnije i informativnije, usko surađuje sa Hrvatskim debatnim društvom i Europskim parlamentom mladih.

Jasenka Begić
e-Dnevnik


Korisni linkovi
E-škola


Korisni linkovi

preskoči na navigaciju