preskoči na sadržaj

Erasmus + KA122 projekt "Gradimo našu školu"

Sa početkom nove školske godine u Gimnaziji Sisak krećemo s novim Erasmus + KA122 projektom pod nazivom Gradimo našu školu. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Agencije za mobilnost EU, u iznosu od 23.236 eura.

Gradimo našu školu projekt je koji je izrastao na želji da se u novootvorenoj zgradi škole učenicima pruže nove mogućnosti za fakultativnu i projektnu nastavu. Naši nastavnici u zadnje dvije školske godine radili su u otežanim uvjetima, a kad tome pridodamo i pandemijsku godinu prije toga, u kojoj se nisu odvijale edukacije uživo, shvatili smo da moramo dodatno educirati za pružanje novih oblika nastave. Naši nastavnici će u sklopu projekta putovati na edukacije diljem EU s ciljem usvajanja novih vještina, metoda i tehnika koje će potom primjenjivati u redovnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima s našim učenicima. Na tim edukacijama dolazit ćemo u kontakt s kolegama iz drugih europskih škola, razmjenjivati ćemo iskustva i ostvarivati kontakte za nove europske projekte.

Sa dolaskom nove školske godine i radom u samo jednoj, jutarnjoj smjeni, otvara se mogućnost za ponudu većeg broja izvannastavnih aktivnosti za naše učenike. Naši nastavnici će se upoznati s osnovama izrade stripa, organizacijom čitalačkih klubova, metodama projektne nastave te novim inofrmacijsko- komunikacijkim tehnologijama, a sve naučeno primjenjivati ćemo u nastavi s našim učenicima te se tako nadamo da ćemo oplemeniti i samu nastavu, a učenicima ponuditi neke nove i zanimljivije sadržaje. Time ćemo potaknuti interes naših učenika za određena područja i predmete te poboljšati njihovu motivaciju.

Projekt Gradimo našu školu započinje 03.09.2023. godine i traje 18 mjeseci. U tom periodu 13 naših zaposlenika, nastavnika i stručnog osoblja, prisustvovati će različitim edukacijama, nakon kojih ćemo održavati radionice i za naše učenike i ostale kolege unutar škole, ali i drugih škola na županiji. O svim tim edukacijama, njihovim ciljevima, aktivnostima koje su odrađene, redovito ćemo vas informirati na našoj web stranici kao i na društvenim mrežama škole.

Projekt Gradimo našu školu osmislila je i napisala nastavnica Višnja Kovač Vezmarović, koja je i voditeljica i koordinatorica projekta, uz podršku ravnatelja te ostalih sudionika projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 24. 8. 2023. 13:35

Predstavljanje rezultata Erasmus+ projekta "There is no difference in being different"

Od 1. rujna 2020. godine do 28. veljače 2023. godine Gimnazija Sisak je sudjelovala u provedbi Erasmus+ KA 229  projekta “There is no difference in being different” (NODIF). Vrijednost projekta je 53.520 €, a realiziran je u suradnji s partnerskim školama u Rumunjskoj i Turskoj. Nositelj projekta bila je Special Technological Highschool No3 iz Bukurešta koja obrazuje učenike s oštećenjem sluha te Merifon Atatürk Bilim Ve Sanat Merkezi iz Merzifona, koja je centar za nadarene učenike na području znanosti i umjetnosti. Planirano trajanje projekta je bilo 18 mjeseci, no zbog pandemije trajanje je produljeno za godinu dana, tako da je ukupna provedba trajala 30 mjeseci, a tijekom prve godine provedbe projekta aktivnosti su se odvijali online kroz eTwinning aktivnosti te sastanke preko virtualnih platformi.  

U sklopu projekta realizirane su tri mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu kojih su se provodile planirane projektne aktivnosti, a prije svake aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja učenici su prošli jezičnu, pedagošku i kulturnu pripremu. Prva mobilnost je održana u listopadu 2021. godine u Merzifonu, Turska, druga u svibnju 2022. godine u Sisku, Hrvatska I treća u listopadu 2022. godine u Bukureštu, Rumunjska. Mobilnosti učenika su prethodile pripremne aktivnosti koje su uključivale istraživanje I predstavljanje rezultata na eTwinning platformi te posjete i razgovore s predstavnicima udruga za osobe s invaliditetom i lokalne zajednice.  

Opći cilj projekta bio je promicanje jednakosti i inkluzije kroz podizanje svijesti o prihvaćanju i toleranciji socijalnih, jezičnih i kulturnih različitosti, a tijekom provedbe projekta učenici su pokazali da je moguće uspostaviti kvalitetnu suradnju i zajednički raditi na rješenju problema. 

Predstavljanju rezultata projekta su prisustvovali i predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije te predstavnici medija, a provedbu projekta i rezultate su predstavili članovi projektnog tima, ravnatelj prof. Božidar Dujmić i koordinatorica  prof. Marina Kasa uz učenike koji su sudjelovali u provedbi projektnih aktivnosti.  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 6. 3. 2023. 11:37

Sisački gimnazijalci na ERASMUS+ projektu u Rumunjskoj

U periodu od 16. – 21. listopada 2022. godine održala se treća mobilnost učenika u sklopu  projekta ERASMUS+KA229 There is no difference in being different. Trinaest učenika Gimnazije Sisak boravilo je u Bukureštu, Rumunjska i tijekom četiri dana s učenicima iz partnerskih škola provodilo projektne aktivnosti. Naziv ove mobilnosti bio je „Različiti smo, pa što?“ a naglasak je bio na prihvaćanju različitosti i promicanju različitih načina komunikacije koji doprinose inkluziji i promicanju jednakosti.

Učenici triju partnerskih škola: Special Technological Highschool No3 iz Bukurešta, Rumunjska koja je nositelj projekta i obrazuje učenike s oštećenjem sluha, Merifon Atatürk Bilim Ve Sanat Merkezi iz Merzifona Turska, koja je centar za nadarene učenike na području znanosti i umjetnosti te Gimnazije Sisak, pokazali su kolika je važnost sporta za zdravlje, ali i za povezivanje među mladima te odmjerili snage u košarci, stolnom tenisu i šahu. Kulturno bogatstvo i različitost svoje zemlje učenici su predstavili kroz tradicionalne narodne plesove, a narodne bajke svojih zemalja su prikazali na svima razumljiv način – pantomimom. Zadnji dan projektnih aktivnosti je bio namijenjen pravima djeteta, gdje su kroz radionicu i izradu plakata, učenici prenijeli poruke mira, prihvaćanja i tolerancije.

Ovaj projekt za cilj ima promicanje jednakosti i inkluzije kroz podizanje svijesti o prihvaćanju i toleranciji socijalnih, jezičnih i kulturnih različitosti, a ciljana skupina su učenici u dobi između 10 i 19 godina dok je vrijednost projekta  53.520 eura uz planirano vrijeme provedbe od 1. 9. 2020. do 28. 2. 2023.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 24. 10. 2022. 11:56

Pripreme za treću mobilnost učenika u sklopu projekta ERASMUS+KA229 There is no difference in being different

U Gimnaziji Sisak trenutno se provodi Erasmus+ projekt NODIF ( There is no difference in being different ) koji za cilj ima promicanje jednakosti i inkluzije kroz podizanje svijesti o prihvaćanju i toleranciji socijalnih, jezičnih i kulturnih različitosti.  Ovaj projekt realiziran je u suradnji s partnerskim školama Special Technological Highschool No3 iz Bukurešta, Rumunjska koja je nositelj projekta i obrazuje učenike s oštećenjem sluha ite Merifon Atatürk Bilim Ve Sanat Merkezi iz Merzifona Turska, koja je centar za nadarene učenike na području znanosti i umjetnosti. Ciljana skupina su učenici u dobi između 10 i 19 godina a vrijednost projekta je 53.520 eura uz planirano vrijeme provedbe od 1. 9. 2020. do 28. 2. 2023.
Pripremajući se za aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja, uz eTwinning aktivnosti, trinaest učenika koji su odabrani za sudjelovanje u aktivnosti, boravit će od 16. - 21. listopada 2022. godine u Bukureštu, Rumunjska gdje će s učenicima iz partnerskih škola sudjelovati u provedbi projektnih aktivnosti. U sklopu ove mobilnosti učenici su trebali pripremiti jednu hrvatsku narodnu bajku koju će predstaviti pantomimom, tradicionalni ples, sportske aktivnosti i radionicu o pravima djeteta, a sa svojim nastavnicama su prošli i jezičnu i kulturološku pripremu.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 17. 10. 2022. 16:44

Erasmus+ There is no difference in being different u Gimnaziji Sisak

U Gimnaziji Sisak trenutno se provodi Erasmus+ projekt NODIF ( There is no difference in being different ) koji za cilj ima promicanje jednakosti i inkluzije kroz podizanje svijesti o prihvaćanju i toleranciji socijalnih, jezičnih i kulturnih različitosti. Ovaj projekt realiziran je u suradnji s partnerskim školama Special Technological Highschool No3 iz Bukurešta, Rumunjska koja je nositelj projekta i obrazuje učenike s oštećenjem sluha ite Merifon Atatürk Bilim Ve Sanat Merkezi iz Merzifona Turska, koja je centar za nadarene učenike na području znanosti i umjetnosti. Tijekom listopada su sisački gimnazijalci boravili na mobilnosti u Turskoj gdje su s učenicima iz partnerskih škola provodili radionice vezane za interkulturalnu suradnju, a druga transnacionalna aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja održana je u Gimnaziji Sisak od 08. – 11. 05. 2022. i u njoj je sudjelovalo 8 učenika i dvije osobe u pratnji iz škole partnera iz Merzifona, Turska, 9 učenika i 4 osobe u pratnji iz partnerske škole iz Bukurešta, Rumunjska te 30 učenika i 3 nastavnika iz Gimnazije Sisak.

Više pod opširnije...

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 12. 5. 2022. 17:21

ERASMUS+KA229 There is no difference in being different

U Gimnaziji Sisak trenutno se provodi Erasmus+ projekt NODIF ( There is no difference in being different ) koji za cilj ima promicanje jednakosti i inkluzije kroz podizanje svijesti o prihvaćanju i toleranciji socijalnih, jezičnih i kulturnih različitosti. Ovaj projekt realiziran je u suradnji s partnerskim školama Special Technological Highschool No3 iz Bukurešta, Rumunjska koja je nositelj projekta i obrazuje učenike s oštećenjem sluha ite Merifon Atatürk Bilim Ve Sanat Merkezi iz Merzifona Turska, koja je centar za nadarene učenike na području znanosti i umjetnosti. Ciljana skupina su učenici u dobi između 10 i 19 godina a vrijednost projekta je 53.520 eura uz planirano vrijeme provedbe od 1. 9. 2020. do 28. 2. 2023.

Tijekom listopada su sisački gimnazijalci boravili na mobilnosti u Turskoj gdje su s učenicima iz partnerskih škola provodili radionice vezane za interkulturalnu suradnju, a sljedeća mobilnost će se održati u Sisku od 08. do 11. svibnja 2022. godine i program će uključivati radionice o ljudskim pravima, raspravu na temu inkluzije i poteškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom te izradu „Zida tolerancije.“

U sklopu pripremnih aktivnosti učenici i nastavnici Gimnazije Sisak su se upoznali s projektnim aktivnostima te je provedeno istraživanje o pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Istraživanje je uključivalo razgovor s predstavnicima Udruge za osobe s invaliditetom SMŽ i Udruge gluhih i nagluhih grada Siska, a rezultati će biti predstavljeni u sklopu projektnih aktivnosti.

Pripremajući se za aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja, uz eTwinning aktivnosti, pedesetak učenika Gimnazije Sisak je prošlo radionice o pristupačnosti za osobe s invaliditetom i inkluziji, a učenici koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima s učenicima partnerskih škola su prošli i jezičnu i kulturalnu pripremu.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 9. 5. 2022. 08:48

KA3: DEMO-YOUTH: Learning to learn across Europe

1   

  

U tijeku je provedba još jednog Erasmus+ projekta u kojem sudjeluju učenici Gimnazije Sisak - KA3: DEMO-YOUTH: Learning to learn across Europe. Ovaj projekt provodi se u partnerstvu s udrugama za mlade i jedinicama lokalne samouprave iz Španjolske, Portugala i Latvije, a za cilj ima uspostavljanje dijaloga između mladih i donositelja odluka. U sklopu projekta održan je trodnevni seminar u Avilesu, Španjolska, na kojem su sudjelovali učenici, donositelji odluka te nastavnici i predstavnici organizacija za mlade. Sukladno  Strategiji Europske Unije za mlada za razdoblje 2019 – 2027 i integrirajući cilj br. 8 Kvalitetno učenje,  seminar se bavio temom kako integrirati i poboljšati različite oblike učenja čime će se mlade pripremiti za izazove života u 21. stoljeću koji se stalno mijenja.
Na seminaru je sudjelovalo osam sisačkih gimnazijalaca, članova debatnog kluba, koji su se, tijekom tri dana, bavili pitanjima formalnog, neformalnog i cjeloživotnog obrazovanja, metodama učenja i poučavanja te stjecanjem životnih vještina. Uz promicanje otvorenosti i podupiranje razvoja međuljudskih i međukulturnih vještina, naglasak je bio na personaliziranim, participativnim i kooperativnim metodama usmjerenima na učenika.
Posljednji dan seminara bio je posvećen pronalasku mogućih rješenja i inovativnih metoda kojima bi se poboljšala situacija u skladu s uočenim potrebama, a u radu su sudjelovali učenici zajedno s predstavnicima lokalnih vlasti i obrazovnog sustava.  
Bilo je to još jedno iskustvo susreta, učenja i razmjene ideja koje, ne samo da stavlja izazov pred mlade ljude da doprinesu razvoju kvalitetnog obrazovanja, nego predstavlja i životno iskustvo koje omogućuje razvoj osobnih vještina, kritičkog i analitičkog mišljenja i kreativnosti.

  

 

Tekst i fotografije: Marina Kasa, prof. (za više fotografija kliknite na opširnije)

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 11. 2021. 09:15

Sisački gimnazijalci na prvoj mobilnosti u sklopu projekta Erasmus+ KA229 NODIF (There is no difference in being different)

   

U Gimnaziji Sisak trenutno se provodi nekoliko europskih projekata, a među njima je i Erasmus+ NODIF ( There is no difference in being different ) koji se provodi u suradnji s partnerskim školama iz Rumunjske i Turske, s ciljem promicanja jednakosti i inkluzije kroz podizanje svijesti o prihvaćanju različitosti.

Nakon što se zbog pandemijskih uvjeta duže vrijeme u sklopu projekta nije mogla organizirati prva planirana mobilnost učenika i aktivnosti su se odvijale online, konačno se ukazala mogućnost da učenici otputuju na prvu mobilnost u Tursku, koje je nositelj škola Merifon Atatürk Bilim Ve Sanat Merkezi iz Merzifona.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 3. 11. 2021. 10:44
 

preskoči na navigaciju