preskoči na sadržaj

Erasmus+ projekt ''Gradimo našu školu'' - Atena

    

U sklopu Erasmus+ projekta ''Gradimo našu školu'', nastavnica Slađana Adamović boravila je u Ateni (Grčka), gdje je u razdoblju od 27. svibnja do 1. lipnja 2024. godine pohađala edukaciju pod nazivom ''ICT in the Classroom: Innovative Tools to Facilitate Students Learning, Collaboration and Creativity'' (IKT alati u nastavi: Inovativni alati za lakše učenje, razvijanje suradnje i poticanje kreativnosti kod učenika).

Ovo je još jedna u nizu inozemnih mobilnosti u organizaciji agencije Europass Teachers Academy u svrhu stručnog usavršavanja nastavnika sisačke gimnazije. Nastava se odvijala na engleskom jeziku, a uz predavačicu iz Grčke, Vasiliki Plati, polaznika je bilo 19 i to iz raznih europskih zemalja, Španjolske, Austrije, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 10. 6. 2024. 09:15

„21 st Century Skills for Teachers and Students“

                                                    

U sklopu Erazmus+ projekta „Gradimo našu školu“ nastavnica Marijana Milas boravila je u španjolskom gradu Valenciji, gdje je u razdoblju od 8. do 13. travnja 2024. pohađala edukaciju na temu "Vještine 21. stoljeća za učitelje i učenike".

 

To je četvrta po redu inozemna mobilnost u organizaciji agencije Europass Teachers Academy u svrhu  stručnog usavršavanja nastavničkog osoblja sisačke gimnazije. Nastava se odvijala na engleskom jeziku, a grupu je činila internacionalna ekipa: predavač Petar Dumov iz Bugarske i jedanaest nastavnika iz različitih dijelova Europe: Islanda, Njemačke, Mađarske, Austrije i Hrvatske.

 

Na početku tečaja zadatak je bio predstaviti svoju zemlju, grad, školu i svoj rad drugim sudionicima, kako bi se bolje upoznali, razmijenili iskustva i doznali više o funkcioniranju školskih sistema drugih zemalja. U pet dana tečaja akteri su prolazili različite praktične aktivnosti za osmišljavanje lekcija s učenjem temeljenim na zadacima, učenjem temeljenim na projektima  i na preokrenutoj učionici, te upoznavanju različitih digitalnih alata i aplikacija koje mogu biti korisne u nastavi (GoogleLens, Goosechase, Google Translator, Copilot, PicCollage, Canva, Gamma, MagicSchool.ai…). 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 23. 4. 2024. 09:54

Na nastavničkom vijeću održana je prezentacija u sklopu Erasmus+ projekta “Gradimo našu školu”

 

    

Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 20. veljače 2024. godine nastavnice Vesna Rogulja Mart, prof. mentor i Ines Pavlinac, prof. mentor održale su prezentaciju u sklopu Erasmus+ projekta „Gradimo našu školu” o sudjelovanju na edukaciji pod nazivom CLIL and PBL to Improve Student Engagement održanoj u Firenci od 20. do 25. studenoga 2023. godine. Glavni cilj tečaja bio je unaprijediti sudjelovanje učenika u nastavnom procesu uz pomoć metoda CLIL i PBL.
Nastavnice su upoznale kolegice i kolege s rasporedom i načinom provođenja tečaja kao i sa spomenutim metodama poučavanja koje su uvriježene u nastavi stranih jezika naglašavajući mogućnosti njihove primjene i u trenutnom kurikulu, posebice primjeni projektne nastave i poučavanja uz pomoć zadataka koje učenici mogu primjenjivati na nastavi pojedinih predmeta kako bi što uspješnije povezali teorijsku građu sa svakodnevnim životnim situacijama.Po završetku prezentacije kolegice su zamolile članove Nastavničkog vijeća za sudjelovanje u kratkoj radionici čiji je cilj osmišljavanje zanimljivog i korisnog zadatka koji bi mogao biti proveden kao pojednostavljena inačica projektne nastave tijekom jednog nastavnog sata.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 21. 2. 2024. 10:56

Na nastavničkom vijeću održana je prezentacija u sklopu Erasmus+ projekta “Gradimo našu školu” Vijest ima dokument u privitku

 

    

Nastavnik Tomislav Dovranić na Nastavničkom vijeću održanom u četvrtak 28.12.2023. , održao je prezentaciju o sudjelovanju na tečaju održanom u Ateni 23.-28.10.2023. , na tečaju pod nazivom Cultural Heritage Education: Ancient Greece as a Case Study u organizaciji agencije Europass Teacher Academy sudjelovao je u okviru projekta „Gradimo našu školu“ . Glavni cilj tečaja bio je promicanje Europskog identiteta i kulturnog naslijeđa u procesu nastave.

Nastavnik je  prezentirao program tečaja, u okviru kojeg se upoznao s  različitim pristupima za korištenje kulturnog naslijeđa (nacionalnog i europskog) u nastavi humanističkih-društvenih predmeta, s grčkom kulturnom baštinom i njezinom prisutnošću u europskoj svakodnevici, te prezentacijama kulturnog naslijeđa nacija polaznika tečaja. U okviru tečaja posjećene su i neke od najvažnijih institucija za razvoj europskog i grčkog kulturnog identiteta (Pnyx, Areopag, Nacionalni arheološki muzej, Muzej Akropole).

Na kraju prezentacije svi zajedno poslušali su najstariju zabilježenu cjelovitu melodiju iz razdoblja Antike „Seikilov skolion“ , u izvedbi modernih umjetnika koji ju izvode na rekonstruiranim instrumentima iz antičkog doba. Melodija na starogrčkom jeziku slušatelja stihovima (prijevod sa starogrčkog):

  “Dok živiš / pleši i pjevaj / budi radostan / Jer život je kratak / I vrijeme odnosi svoj plijen“ ,

upozorava na protok vremena i prolaznost. (melodiju možete poslušati u priloženom dokumentu.

Nadamo se da će nastavnici nakon ove prezentacije i predavanja naći korisne savjete za svoju daljnju nastavu te je tako oplemeniti za svoje učenike.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 9. 1. 2024. 01:10

Na nastavničkom vijeću održana radionica i predavanje u sklopu Erasmus + projekta Gradimo našu školu

    

Nastavnica Višnja Kovač Vezmarović održala je edukaciju na Nastavničkom vijeću održanom u petak 08.12.2023. Edukaciju je započela igrom asocijacija te ja zamolila sve prisutna nastavnike da na papir napišu prvu asocijaciju na riječ održivost. U nastavku je uslijedila prezentacija tečaja Environmental Education: Learning and Acting for a Better Future, održanog u Firenci od 16.-21.10.2023. na kojem je naša nastavnica sudjelovala. Nakon početnog predstavljanja svih škola iz kojih nastavnici dolaze, a tako i prezentacija rada Gimnazije Sisak, nastavnici su razgovarali i raspravljali o klimatskim promjenama i načinima kako o tome razgovarati s učenicima. Predstavljene su i neke digitalne aplikacije koje su korištene na tečaju, a mogu se koristiti na nastavi, kao npr. PlantNet, te prijedlozi lekcija za sve nastavne predmete s temom održivosti. U nastavku prezentacije raspravljalo se o interaktivnim stranicama i mapama koje se mogu koristiti u poučavanju tema iz održivosti. 
Nastavnici su zatim podijeljenih u grupe, te je svaka grupa dobila zadatak da predstavi jednu neodrživu praksu iz svoje okoline i predloži načine da se smanji njen negativan utjecaj na okoliš. Raspravljalo se o tome što je sistemsko razmišljanje i pojam brza moda te kako s učenicima razgovarati o ovim temama. Nastavnici Višnja Kovač Vezmarović predstavila je nekoliko web stranica na kojima se mogu naći upute za problemsku nastavu s temama održivost za većinu nastavnih predmeta. Za kraj je ostavljena tema plastike, osobito mikroplastike i načine kako ona ulazi u ljudsko tijelo. 
Nadamo se da će nastavnici nakon ove radionice i predavanja naći korisne savjete za svoju daljnju nastavu te je tako oplemeniti za svoje učenike. 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 19. 12. 2023. 08:45

CLIL and PBL to Improve Student Engagement