preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Na nastavničkom vijeću održana je prezentacija u sklopu Erasmus+ projekta “Gradimo našu školu”

    

Nastavnik Tomislav Dovranić na Nastavničkom vijeću održanom u četvrtak 28.12.2023. , održao je prezentaciju o sudjelovanju na tečaju održanom u Ateni 23.-28.10.2023. , na tečaju pod nazivom Cultural Heritage Education: Ancient Greece as a Case Study u organizaciji agencije Europass Teacher Academy sudjelovao je u okviru projekta „Gradimo našu školu“ . Glavni cilj tečaja bio je promicanje Europskog identiteta i kulturnog naslijeđa u procesu nastave.

Nastavnik je  prezentirao program tečaja, u okviru kojeg se upoznao s  različitim pristupima za korištenje kulturnog naslijeđa (nacionalnog i europskog) u nastavi humanističkih-društvenih predmeta, s grčkom kulturnom baštinom i njezinom prisutnošću u europskoj svakodnevici, te prezentacijama kulturnog naslijeđa nacija polaznika tečaja. U okviru tečaja posjećene su i neke od najvažnijih institucija za razvoj europskog i grčkog kulturnog identiteta (Pnyx, Areopag, Nacionalni arheološki muzej, Muzej Akropole).

Na kraju prezentacije svi zajedno poslušali su najstariju zabilježenu cjelovitu melodiju iz razdoblja Antike „Seikilov skolion“ , u izvedbi modernih umjetnika koji ju izvode na rekonstruiranim instrumentima iz antičkog doba. Melodija na starogrčkom jeziku slušatelja stihovima (prijevod sa starogrčkog):

  “Dok živiš / pleši i pjevaj / budi radostan / Jer život je kratak / I vrijeme odnosi svoj plijen“ ,

upozorava na protok vremena i prolaznost. (melodiju možete poslušati u priloženom dokumentu.

Nadamo se da će nastavnici nakon ove prezentacije i predavanja naći korisne savjete za svoju daljnju nastavu te je tako oplemeniti za svoje učenike.

  

 Priloženi dokumenti:
song.mp3 (3.09 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 9. 1. 2024.
preskoči na navigaciju