preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Terenska nastava iz glazbene umjetnosti – HNK Zagreb

Wolfgang Amadeus Mozart, Così fan tutte

Dana 14. veljače 2024. godine, u HNK u Zagrebu, učenici prvih i drugih razreda Gimnazije Sisak imali su priliku prisustvovati izvedbi opere “Così fan tutte”, Wolfgang Amadeus Mozart u pratnji profesorice Blaženke Krznarić-Stuparić i profesora Dragana Milojevića. Komična opera u dva čina koja je praizvedena 1790. godine u Beču, a naziv "Cosi fan tutte" doslovno znači "Tako rade sve žene". Radnja se vrti oko ljubavnih spletki i iskušenja ženske vjernosti.

Così fan tutte posljednja je opera koju je Mozart skladao u suradnji s libretistom Lorenzom da Ponteom. Vjeruje se kako je sam austrijski car Josip II. predložio Mozartu da sklada operu na temu ženske vjernosti. Mozart i Da Ponte preuzeli su temu zaručničke zamjene iz tekstova iz 13. stoljeća, a neke od varijanti takvoga sižea nalaze se u Boccacciovim novelama Dekameron, ali također i u nekim Shakespeareovim dramama. Radnja počinje u kafiću, gdje dva časnika javno izjavljuju kako će im njihove zaručnice biti vjerne. Dok je Don Alfonso skeptičan i predlaže okladu kojom će im dokazati suprotno. Mladići su pristali na okladu te se pretvaraju kako idu u rat, prerušavaju se i time pokreću niz smicalica kojima će se otkriti razni oblici ljubavi, zavođenja i smiješnih situacija u kojima saznajemo koliko svako ljudsko biće ima snage oduprijeti se prevari. Moglo bi se reći kako je gluma u ovoj operi imala najtežu i najznačajniju ulogu u ovoj operi. Glumci su  pokazali sva svoja umijeća i ostavili nas sve dirnute i ugodno iznenađene. Također scenografija, kostimi  i naravno glazba su uz samu glumačku izvedbu dali još veći užitak i kako bi se reklo bili su trešnja na vrhu torte.

U konačnici, Mozartova opera "Così fan tutte" pruža nam uzbudljivu priču o ljubavi i izazovima koje donosi život. Kroz smiješne situacije i neočekivane obrate, Mozart nas podsjeća da ljubav može biti zapetljana, ali i da donosi radost i smijeh.       

                                                                                                                                                     Nika Smiljanić 2c

  
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 13. 3. 2024.
preskoči na navigaciju