preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 28.03.2024. godine održano je predavanje FULBRIGHT TEA exchange – studijski boravak naše nastavnice Višnje Kovač Vezmarović na Floridi.

Nastavnica je prvo upoznala sve prisutne kako se prijaviti na natječaj Američke ambasade za dobivanje ove stipendije, te koji su koraci u samom procesu izbora nastavnika. Zatim je pričala o samom boravku u Fort Myersu i organizaciji studijskog boravka. U sklopu boravka nastavnica je pohađala edukaciju na Florida Gulf Coast University, u sklopu koje je seminare o pedagogiji i didaktici održavala dr. DeLuca, STEM seminare dr.Marcollini te seminar o informacijskog tehnologiji gospođa Reyes. Osim studiranja na fakultetu, naša nastavnica je boravila dva tjedna na nastavi u Estero High School sa američkim srednjoškolcima i mentoricom prof. Melissom Jazcak, nastavnicom biologije u školi. Naša nastavnica je američkim srednjoškolcima donijela pisma učenika Gimnazije Sisak, a oni su također pisali pisma za naše učenike te je tako ostvaren kontakt među učenicima. U planu je održati i Zoom sastanak naših i američkih učenika jedan školski sat. Osim toga naša nastavnica je održala nekoliko sati na engleskom jeziku za američke učenike i upoznala ih sa našom školom, gradom Siskom i Hrvatskom. Američki učenici imali su jako puno pitanja i svojim kolegama u Hrvatskoj, a svidio im se i izgled naše škole u videu koji im je nastavnica pokazala.

Ovaj studijski boravak omogućio je stjecanje novih znanja za našu nastavnicu, koja će ona prenositi našim djelatnicima u danima koji dolaze. Boravak je omogućio i upoznavanje velikog broja nastavnika, kako u američkoj školi, tako i iz dvadeset različitih država svijeta koji su također sudjelovali u ovoj Fulbright TEA razmjeni. S nekoliko njih naša je nastavnica dogovorila nove međunarodne projekte i posjete kojim se veselimo.

Fulbright TEA je prestižna stipendija koju nastavnicima daje Američka vlada s ciljem jačanja njihovih kompetencija, ali i prenošenja znanja školama u kojima oni rade te jačanje zajednica i sredina u kojima se škole nalaze. Svake godine se za ovu stipendiju prijave tisuće nastavnika diljem svijeta, a odbere se njih 90. Stipendijom upravlja agencija IREX. Za sve obavijesti o načinima prijave i sudjelovanja na ovom natječaju obratiti se treba Američkoj ambasadi u Zagrebu.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 4. 4. 2024.
preskoči na navigaciju