preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Terenska nastava iz glazbene umjetnosti – HNK Zagreb

Petar Iljič Čajkovski, LABUĐE JEZERO

     Dana 16. travnja 2024. godine učenici prvih, drugih i četvrtih razreda Gimnazije Sisak imali su priliku prisustvovati izvedbi baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog u pratnji profesorice Blaženke Krznarić-Stuparić i profesorice Slađane Adamović. Labuđe jezero je jedno od najpoznatijih baletnih djela koje je ikad stvoreno, a njegova ljepota i dubina ostavljaju neizbrisiv trag u srcima publike diljem svijeta.

     Suvremena izvedba ovog remek-djela donosi ne samo tehničku virtuoznost, već i emotivnu dubinu koja povezuje gledatelje s pričom. Ovaj balet, koji je premijerno izveden 1877. godine, nastavlja fascinirati svojom izuzetnom glazbom, prekrasnim kostimima i scenografijom te plesnim izvedbama koje oduzimaju dah. Priča o nesretnoj ljubavi između princa Siegfrieda i preobražene princeze Odette, koja je zarobljena u obliku labuda od zlog čarobnjaka Rothbarta, duboko dira svojom emocionalnom snagom i univerzalnom temom ljubavi, borbe protiv zla i nadanja za slobodom. Kroz plesne pokrete, umjetnici prenose složene emocije i sukobe likova, od melanholije i tuge do trenutaka nade i ljubavi. Svaki korak, svaki pokret, svaki izraz lica ima svoju ulogu u prenošenju priče i oživljavanju likova na pozornici. Neki od najupečatljivijih trenutaka Labuđeg jezera uključuju čarobnu scenu na jezeru, gdje labudovi plešu u savršenoj harmoniji, kao i dramatične sukobe između dobra i zla koji kulminiraju u emotivnom finalu.

     Glazba, pokret, izvanredna lakoća u izvođenju te ljubav prema umjetnosti sve nas je ostavila bez riječi i oduševila. Balet tako ostaje ne samo remek-djelo klasične glazbe i plesa, već i izvor inspiracije i užitka za publiku.

                                                                                                                                                             Natali Korzo, 4.d

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 18. 4. 2024.
preskoči na navigaciju