« Lipanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Završena je provedba hrvatske verzije međunarodnog programa učenja o zdravim stilovima života
U ovom se tjednu završava pilot-projekt sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” koji se provodio u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj kroz različite vidove nastavnih aktivnosti. U našoj školi program je realiziran u drugom polugodištu u 26 sati Dodatne nastave likovne umjetnosti i međupredmetnih tema u 2.b razredu. (vidi: Opširnije)
Teme predavanja i radionica su ''Kvalitetna hrana: dobra, čista i ispravna'', ''Hrana je proždrljivac'', ''Etiketa govori'', ''Za ručkom u vrtu'', ''Jedi ispravno'', ''Otpad od hrane'', Uzroci otpada'', ''Metode skladištenja'', ''Oznake'' i ''Vještine i životne navike skladu s ciljem održivog razvoja'', a provodile su se prema metodički razrađenim materijalima.
Održana su i tri gostujuća predavanja na temu zdrave hrane i tjelovježbe, te jednodnevna terenska nastava na imanje Zrno, o čemu smo već izvještavali: Gimnazija Sisak - Naslovnica - Projekt sCOOLFOOD – Učim birati što jesti! (skole.hr); Gimnazija Sisak - Naslovnica - Terenska nastava - posjeta "Zrnu", prvom ekološkom imanju u Hrvatskoj (skole.hr); Gimnazija Sisak na Instagramu: "Danas je održana i treća gostujuća radionica u okviru projekta sCOOLFOOD. Nakon napornog radnog dana dobro je došlo malo opuštanja uz…"
Uz navedene sadržaje učenici/ce su sudjelovali u radionicama kušanja i komparacije organske i procesuirane hrane, radionicama pripreme zdrave hrane (zdravi doručak, slatkiši bez šećera) i vrtnoj radionici sadnje u recikliranim posudama.
U sklopu projekta je za 14 voditelj/ic/a projekta organizirano studijsko putovanje u Sienu u razdoblju od 2. do 5. svibnja 2023. godine, koji su tom prilikom posjetili dvije osnovne škole u u mjestima Grosseto (Istituto Comprensivo Grosseto 3 – Scuola Primaria „Aristide Gabelli”) i Buonconvento (Scuola Primaria Buonconvento), te sudjelovali na nastavnim satima koji se provode po Kurikulumu Programa sCOOLFOOD.
Osim sudjelovanja na nastavi održan je i sastanak nastavnika/-ca iz Hrvatske sa predstavnicima Zaklade Monte dei Paschi di Siena koji su pobliže predstavili metode rada i rezultate Programa sCOOLFOOD koji je od 2020. godine usvojen kao dio talijanskog nacionalnog obrazovnog kurikuluma.
Glavni cilj Programa je ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine s obzirom da se kroz program promiče holistički pristup djetetu odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji. U hrvatskoj inačici Programa ove godine sudjeluje gotovo 190 učenika/-ca iz 10 škola iz različitih dijelova Hrvatske.
Ovim su projektom naši drugaši kroz teoriju i praksu imali priliku upoznati dobrobiti organskih i cjelovitih namirnica za zdravlje i opću dobrobit (u usporedbi s konvencionalnima), naučiti kako prepoznati ekološki proizvod, razumjeti zašto je važno dati prednost cjelovitim proizvodima (u usporedbi s konvencionalnima i rafiniranima). Uz osnovne informacije o zdravim stilovima životima učenici/ce upućeni i na korisne dodatne izvore i informacije, npr. ''Pravila o označavanju hrane” (dostupno na: https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/f...
Još nije poznato na koji će se način implementirati rezultati pilot-projekta i hoće li istim školama biti ponuđen nastavak suradnje, no jedno je sigurno - ovakva praktična i primjenjiva znanja cjeloživotnog učenja koje nudi sCOOLFOOD bila bi od velike koristi za zdravlje svakog pojedinca.
Tekst: Marijana Milas, voditeljica projekta