preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

e-Dnevnik

Predstavljanje škole

RASPORED ZVONJENJA ZA 2023./2024.

1.  8.15 do 9.00

2.  9.05. do 9.50

(20 min. odmor)

3.  10.10 do 10.55

4.  11.00 do 11.45

(15 min. odmor)

5.  12.00 do 12.45

6.  12.50 do 13.35

7.  13.40 do 14.25

Ravnatelj: Božidar Dujmić, prof.

Termini informacija

Roditelj svoj dolazak na informacije kod razrednika i/ili predmetnog nastavnika treba najaviti razredniku barem tri dana ranije.

« Lipanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 605828
NOVOSTI

Završena je provedba hrvatske verzije međunarodnog programa učenja o zdravim stilovima života

               

U ovom se tjednu završava pilot-projekt sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” koji se provodio u suradnji s  Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj kroz različite vidove nastavnih aktivnosti. U našoj školi program je realiziran u drugom polugodištu u 26 sati Dodatne nastave likovne umjetnosti i međupredmetnih tema u 2.b razredu. (vidi: Opširnije)


 Teme predavanja i radionica su ''Kvalitetna hrana: dobra, čista i ispravna'', ''Hrana je proždrljivac'', ''Etiketa govori'', ''Za ručkom u vrtu'', ''Jedi ispravno'', ''Otpad od hrane'', Uzroci otpada'', ''Metode skladištenja'', ''Oznake'' i ''Vještine i životne navike skladu s ciljem održivog razvoja'', a provodile su se prema metodički razrađenim materijalima.

                     

Održana su i tri gostujuća predavanja na temu zdrave hrane i tjelovježbe, te jednodnevna terenska nastava na imanje Zrno, o čemu smo već izvještavali: Gimnazija Sisak - Naslovnica - Projekt sCOOLFOOD – Učim birati što jesti! (skole.hr)Gimnazija Sisak - Naslovnica - Terenska nastava - posjeta "Zrnu", prvom ekološkom imanju u Hrvatskoj (skole.hr)Gimnazija Sisak na Instagramu: "Danas je održana i treća gostujuća radionica u okviru projekta sCOOLFOOD. Nakon napornog radnog dana dobro je došlo malo opuštanja uz…"

         

      

Uz navedene sadržaje učenici/ce su sudjelovali u radionicama kušanja i komparacije organske i procesuirane hrane, radionicama pripreme zdrave hrane (zdravi doručak, slatkiši bez šećera) i vrtnoj radionici sadnje u recikliranim posudama.

U sklopu projekta je za 14 voditelj/ic/a projekta organizirano studijsko putovanje u Sienu u razdoblju od 2. do 5. svibnja 2023. godine, koji su tom prilikom posjetili dvije osnovne škole u u mjestima Grosseto (Istituto Comprensivo Grosseto 3 – Scuola Primaria „Aristide Gabelli”) i Buonconvento (Scuola Primaria Buonconvento), te sudjelovali na nastavnim satima koji se provode po Kurikulumu Programa sCOOLFOOD.

       

Osim sudjelovanja na nastavi održan je i sastanak nastavnika/-ca iz Hrvatske sa predstavnicima Zaklade Monte dei Paschi di Siena koji su pobliže predstavili metode rada i rezultate Programa sCOOLFOOD koji je od 2020. godine usvojen kao dio talijanskog nacionalnog obrazovnog kurikuluma.

Glavni cilj Programa je ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine s obzirom da se kroz program promiče holistički pristup djetetu odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji. U hrvatskoj inačici Programa ove godine sudjeluje gotovo 190 učenika/-ca iz 10 škola iz različitih dijelova Hrvatske.

Ovim su projektom naši drugaši kroz teoriju i praksu imali priliku upoznati dobrobiti organskih i cjelovitih namirnica za zdravlje i opću dobrobit (u usporedbi s konvencionalnima), naučiti kako prepoznati ekološki proizvod, razumjeti zašto je važno dati prednost cjelovitim proizvodima (u usporedbi s konvencionalnima i rafiniranima). Uz osnovne informacije o zdravim stilovima životima učenici/ce upućeni i na korisne dodatne izvore i informacije, npr. ''Pravila o označavanju hrane” (dostupno na: https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/f...  

Još nije poznato na koji će se način implementirati rezultati pilot-projekta i hoće li istim školama biti ponuđen nastavak suradnje, no jedno je sigurno -  ovakva praktična i primjenjiva znanja cjeloživotnog učenja koje nudi sCOOLFOOD bila bi od velike koristi za zdravlje svakog pojedinca.  

Tekst: Marijana Milas, voditeljica projekta



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Milas   datum: 14. 6. 2023.




preskoči na navigaciju