preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 266644
NOVOSTI

Promocija knjige „Granice“ Vesne Rogulje Mart

 

Dana  15. veljače 2017. godine u Matici hrvatskoj Sisak održano je predstavljanje knjige Granice Vesne Rogulje Mart.  Naša gimnazijska profesorica već je objavila niz članaka, prikaza, kritika i putopisa vezanih uz književnost, ples, ali i planinarenje. Objavom njezine knjige Ona nikada nije vidjela pokrenuta je Teina biblioteka 2013. godine u čast dr. Tei Benčić Rimay. Najnovija knjiga Granice zbirka je lirske proze u kojoj autorica ispisuje intimnu tragediju vlastite obitelji pogođene ratnim događajima u Hrvatskoj Kostajnici. Povezujući prošlost i sadašnjost, o knjizi su govorili Marijan Bogatić, Natalija Miletić, Maja Mojsinović i Đurđica Vuković, a tekstove iz knjige kazivali su Tihomir Kosić i sama autorica. Atmosfera ove vrlo zanimljive promocije bila je vrlo ugodna i opuštajuća, a više o knjizi možete saznati pod „opširnije“.

Marta Narančić


Vesna Rogulja Mart „Granice“

Sisak, Matica Hrvatska, 2016.

U knjizi „Granice“ autorica se vješto poigrava riječju koja sugerira zatvorenost želeći progovoriti o svemu onome što je onkraj i izvan granica. U doslovnom, geografskom smislu radnja je smještena na sjecište kultura, na mjesto gdje se, ovisno o političkim poremećajima, kulture stapaju, miješaju ili cijepaju do neprepoznatljivosti. Svaka od tih promjena ucrtava se u konture grada, ali i u duše stanovnika. Taj sveprisutan proces rušenja i građenja okreće ih prirodi, sjeti i sjećanjima, odnosno onome što je naoko neotuđivo. Motivi teksta tada postaju Una, Djed, kostajničke pletenice, šuma, smijeh i ples. U prenesenom pak smislu, u onom koji govori o mijenama i prolaznosti života, autorica progovara o ožiljcima koji nastaju pri svakoj od tih promjena, govori o selekciji sjećanja i frakciji identiteta koji rekonstrukcijom dolaze do oprečnih postavki teško razmrsivih racionalnim pristupom. Činjenice se sudaraju i lome, a likovi gube tlo pod nogama, jer im, osim otetih zagrljaja, povijest ne ostavlja ništa. Stoga se kroz tekst provlače sobe i kuće kojih više nema, običaji koji su ispunjavali te prostorije, sjećanja koja se pokušavaju vezati uz konkretno.

Formulaičnost epskih minijatura u kombinaciji s lirikom sjećanja djelo smješta u rubnu vrstu, u pjesmu u prozi koja je sama po sebi definirana kao granična, te se i time knjiga potvrdila kroz vlastiti naslov. Autorica je u potrazi za izričajem, u potrazi za korijenima, u potrazi za smirajem emocije stigla na rubove koji definiraju osnovno, ali se u tom centralnom, bazičnom ne zadržavaju. U promjenu je upisala osjećaje jedne obitelji, glasom muškog dijela loze, i ostavila onima koji dolaze da upisuju dalje.

Natalija Miletić

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 22. 2. 2017.
preskoči na navigaciju