preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 266644
NOVOSTI

SISAČKI GIMNAZIJALCI U POSJETI GAZI HUSREV-BEGOVOJ MEDRESI U SARAJEVU

Četrdeset učenika četvrtih razreda Gimnazije Sisak boravilo je u petak i subotu, 20. – 21. listopada 2017. godine u Sarajevu i tom prilikom posjetilo Gazi Husrev-begovu medresu, sarajevsku prestižnu vjersku školu, osnovanu 1537. godine u neposrednoj blizini Begove džamije. Posjeta je dogovorena u sklopu projekta Upoznaj i prihvati koji za cilj ima osvještavanje stereotipa i predrasuda, smanjenje diskriminacijskog ponašanja, razvijanje tolerancije i prihvaćanje različitosti, a koji Gimnazija Sisak i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak provode već četvrtu godinu u sisačkim srednjim školama. 


Posjeta medresi je bila organizirana u svrhu uspostavljanja međureligijskog dijaloga i interkulturalnog obrazovanja kroz neposredan susret učenika i provođenje zajedničkih radionica. U ime domaćina goste je primio i pozdravio pomoćnik direktora za nastavu, prof. Halim Husić, a u pratnji sisačkih gimnazijalaca išle su voditeljice projekta,prof. Marina Kasa i Irena Barišić Milunić, voditeljica Odjela za djecu i mlade pri GDCK Sisak te prof. Marijana Milas. Susretu su nazočili i Haris Mrgadžija, član Koordinacijskog tijela Društva mladih Crvenog križa Bosne i Hercegovine te Amina Kurtagić, predsjednica mladih Crvenog križa Kantona Sarajevo, koji su mladima predstavili ulogu Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

Sisački gimnazijalci i učenici medrese imali su priliku predstaviti svoje gradove i škole te neke od izvannastavnih aktivnosti koje se u školama provode. Gazi Husrev-begova medresa koja ima povijesni kontinuitet djelovanja od 480 godina i koja ima status javne ustanove srednje islamske škole s internatskom organizacijom školovanja, predstavila je svoje obrazovne programe i debatni klub Ad Factum, a učenici Gimnazije Sisak predstavili su Klub mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak te svoj debatni klub. Vremena za debatu ovaj put nije bilo, ali su i gosti i domaćini izrazili nadu u skori ponovni susret i odmjeravanje snaga.

Drugi dan posjeta učenici su uz stručno vodstvo obišli kulturno-povijesne znamenitosti Sarajeva, a vremena je bilo i za obilazak nekih od mnogobrojnih aščinica, ćevabdžinica, buregdžinica, kao i za baklave, hurmašice, tufahije i kahvu u orijentalnom ambijentu Baščaršije. Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 22. 10. 2017.
preskoči na navigaciju