preskoči na sadržaj
Vijesti

Agata Christie

Književnica Agatha Christie umrla je na današnji dan 1976. godine.

Manje poznate činjenice o njoj:

  • Agatha Christie nikad nije formalno obrazovana. Majka ju je naučila čitati, a otac podučavao matematiku. Od guvernante je naučila francuski koji je usavršila u Parizu u tinejdžerskim godinama.
  • Rođena kao Agatha Miller, 1914. se udala za svog prvog muža Archieja Christieja čije prezime je zadržala nakon razvoda 1928. godine. U zapletu poput onih u svojim romanima, Agatha je 1926. godine nestala na punih 11 dana. Spisateljici je u to turbulentno vrijeme umrla majka te je otkrila da muž ima aferu tako da je samo sjela u svoj automobil i nestala. Auto je pronađen napušten i policija se već bojala najgoreg, no 11 dana kasnije Christie se pojavila u hotelu Old Swan nikada ne otkrivši gdje je bila. Zanimljivo je kako se u hotel prijavila s prezimenom muževe ljubavnice.
  • 1930. godine udala se po drugi put. Njen odabranik bio je arheolog Max Mallowan kojeg je upoznala na arheološkom iskopavanju kao entuzijastični arheolog amater. On je svoj viteški čin primio 1968. zbog zasluga na polju arheologije, dok je Agatha imenovana titulom Dame tri godine kasnije. Time su postali svojevrstan "power couple" svog vremena.
  • 1922. godine proputovala je cijeli krug oko svijeta.
  • Obožavala je surfati, štoviše jedna je od prvih ikad zabilježenih Britanki koje su stale na surfersku dasku kada je posjetila Havaje 1922. godine.
  • Hercule Poirot je njezin najpoznatiji detektivski lik i jedini fiktivni karakter u povijesti čija je osmrtnica objavljena u listu The New York Times.
  • Nikad nije dopuštala da ilustracija Poirota bude objavljena na naslovnici knjige.
  • Osim Poirota, Agatha je poznata i po svojem ženskom pandanu poznatom belgijskom detektivu - Miss Marple.
  • Agatha Christie jedina je spisateljica krimića koja je doživjela jednaku međunarodnu slavu kao dramaturg. Napisala je najizvođeniju predstavu na svijetu, "Mišolovku", koja je prvi put postavljena na kazališne daske 1952. i do danas se bez prekida nalazi na repertoaru. Predstava je poznata po velikom zaokretu na kraju, a publika je prije svakog izvođenja zamoljena da nikome ne otkrije završetak nakon izlaska iz kazališta.

Christie [kri'sti], Agatha, engleska književnica (Torquay15. IX. 1890 – Wallingford12. I. 1976). Autorica 75 detektivskih romana, vješto konstruirane fabule i dojmljiva ozračja, s popularnim likovima ekscentričnoga detektiva H. Poirota i usidjelice gospođice Marple, npr. Ubojstvo Rogera Ackroyda (The Murder of Roger Ackroyd, 1926), Ubojstvo u Orient Expressu (Murder on the Orient Express, 1934), Smrt na Nilu (Death on the Nile, 1937), Deset malih crnaca (Ten Little Niggers, 1939). Napisala i dvadesetak drama, npr. Mišolovka (The Mousetrap, 1952) i Svjedok optužbe (Witness for the Prosecution, 1953).

Citiranje:
Christie, Agatha. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 12. 1. 2022. .
https://www.buro247.hr/kultura/knjige/10-stvari-koje-niste-znali-o-agathi-christie.html


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Natalija Miletić   datum: 12. 1. 2022.

e-Dnevnik


Korisni linkovi
E-škola


Korisni linkovi

preskoči na navigaciju