preskoči na sadržaj
Volonterski klub VoGSi

Otvoren gimnazijski volonterski klub VoGSi u svojstvu alata za provođenje zabavnih i praktičnih interdisciplinarnih edukacija učenika – prijave u tijeku


U petak 21. veljače 2020. službeno je otvoren školski volonterski klub VoGSi. Otvorenju kluba nazočili su brojni učenici, djelatnici škole, uvaženi gosti i mediji, te je održan prigodan kulturno umjetnički program u kojemu su svestrani učenici škole plesali, glumili, svirali, pjevali i recitirali, te uz koordinatore volontera informirali prisutne o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti volontiranja u Gimnaziji Sisak. O osnutku kluba i što je sve tome prethodilo govorili su ravnatelj Božidar Dujmić, programska asistentica ALD-a Sisak Tamara Rabljenović, maturantica Melita Hajdarović, te koordinatori projekta Boris Majić, Andrea Ostojić i Marijana Milas. Voditelji programa, učenici Laura Prpić i Jurica Posilović, naglasili su da se osnivanje kluba događa upravo na stotu obljetnicu Gimnazije Sisak.

Svečano otvorenje popratio je Prvi program Hrvatskog radija polusatnom emisijom u kojoj se govorilo o svrsi i ciljevima kluba kao primjeru dobre prakse implementacije tema održivog razvoja, uz glazbene zapise dijela izvođača (emisiju možete poslušati na linku: https://radio.hrt.hr/arhiva/u-pomaku/1228/). Otvorenje VoGSija medijski je popraćeno i člancima: http://vcs.lda-sisak.hr/dva-skolska-volonterska-kluba-svecano-otvorena-u-sisku-i-hrvatskoj-kostajnici/; https://www.radio-banovina.hr/u-sisackoj-gimnaziji-otvoren-skolski-volonterski-klub/, u kojima se može više doznati o projektu u sklopu kojega je i osnovan klub. „(O)drži moj korak!“ provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s Gimnazijom Sisak, Srednjom školom Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice i Sisačko – moslavačkom županijom, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Klub u Hrvatskoj Kostajnici je otvoren nekoliko dana kasnije.

Uz promociju filantropije mladih važan cilj volonterskog kluba je njegovo funkcioniranje u svojstvu alata za provođenje interdisciplinarnih edukacija učenika. Usvojeni kurikulum na kojemu je radna skupina učenika i profesora intenzivno radila u prvom polugodištu obogaćuje program vannastavnih aktivnosti škole novim sadržajima međupredmetnih tema  (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_01_7_152.html).

Planirane međuvršnjačke edukacije, kreativne radionice, humanitarne i ekološke akcije, međugeneracijska pomoć učenicima u učenju,  obilježavanje Međunarodnog dana volontera, Europskog tjedna održivog razvoja i brojne druge aktivnosti podrške učenicima zasigurno će doprinijeti osobnom razvoju učenika i stjecanju komunikacijskih, prezentacijskih i organizacijskih vještine i kompetencija. Osim benefita u vidu zabavnog učenja kroz druženje, suradnju i timski rad svim aktivno uključenim sudionicima projekta trud će biti nagrađen i Potvrdom o kompetencijama stečenim volontiranjem, koja se i u Hrvatskoj sve više valorizira u svrhu praćenja vlastitog napretka i stjecanja novih znanja, vještina i stavova. Poznato je da u inozemstvu, a sve više i kod nas, sveučilišta i poslodavci daju prednost pri upisima i zapošljavanju kandidatima volonterima. Dodatna vrijednost ovog projekta bit će objavljivanje publikacije koja će biti dostupna svima koji žele raditi s mladima na temama održivog razvoja, jer takve literature nedostaje u našem obrazovnom sistemu.

Iako je dobrotvorni rad dugogodišnja praksa škole, prvi put se škola prijavila kao organizator volontiranja nadležnom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tek prošle školske godine u sklopu dvogodišnjeg projekta koji je prethodio aktualnom, kada je u ustanovama socijalne skrbi redovito volontiralo oko 40 učenika. Stoga je jedan od razloga osnivanja ovog kluba etabliranje Gimnazije Sisak kao organizatora volonterskih aktivnosti, gdje bi se rad učenika i nastavnika evidentirao i dokumentirao izdavanjem potvrda i upisivanjem sati u volonterske knjižice u skladu sa zakonskim okvirima. U tu svrhu planira se izraditi i školski Pravilnik o volontiranju koji će sadržavati korisne smjernice svim sadašnjim i budućim koordinatorima volontera, radi još uspješnijeg povezivanja, koordiniranja i funkcioniranja već postojeće brojne, stalne ili povremene volonterske baze u školi, koja već godinama djeluje u okviru različitih organizacija, projekata i akcija. Da je volontiranje prilično ozbiljan posao svjedoče i brojne provedene i planirane edukacije koordinatora i volontera koje provodi Agencija lokalne demokracije Sisak, za njihovo kvalitetno funkcioniranje u svijetu volonterstva i prenošenje stečenih znanja novim generacijama.

Uz dvogodišnji projekt (O)DRŽI MOJ KORAK u sklopu kojega je upriličeno osnivanje kluba, s ALD-om u suradnji upravo kreće i projekt VOLONTERSKA MREŽA GRADA SISKA. Paralelno se provodi i školski nagrađeni projekt VELIKO SRCE MALOG VOLONTERA u kojemu vršnjačke edukatorice, maturantice Klementina Kovačić, Melita Hajdarović i Tia Sertić, prenose svoje znanje učenicima osnovnih škola kroz interdisciplinarne radionice, te pomažu u obučavanju budućih edukatora. Školska voditeljica navedenih projekata  je prof. Marijana Milas, uz koordinatore volontera profesore Andreu Ostojić, i Borisa Majića. Nedavno se koordinatorima pridružila i profesorica Marta Narančić, koja je sudjelovala u prethodnom dvogodišnjem projektu, a nastavlja svoj angažman koordiniranjem grupe volontera koja će djelovati u Dječjem domu Vrbina Sisak. U nekim akcijama su dale svoj doprinos i profesorice Duška Đonović, Ilvana Idžaković i Nikolina Mesić.

Nadamo se da će i u budućim akcijama volonterskog kluba sudjelovati još više učenika i profesora, koje ovom prilikom pozivamo na suradnju. – istaknuto je na otvorenju. Detaljnije informacije i odgovore na sva pitanja i nedoumice dobit ćete na prvom službenom sastanku VoGSija u ponedjeljak 16. 3. 2020. u 19:15. u Likovnom kabinetu. Prijave su u tijeku.

(u nastavku slikovni  prilog - fotografije Matije Vlahovića)

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Gimnazije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Milas   datum: 3. 3. 2020.
preskoči na navigaciju