preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 262748
NOVOSTI

SISAČKI GIMNAZIJALCI NA THAIMUN-u

Učenici Gimnazije Sisak, Sunčana Milić, Ivan Milutinović i Denis Ibrišević, u pratnji mentorice, prof. Marine Kasa, sudjelovali su na IV. THAIMUN-u (Thailand Model United Nations)  koji se održao u Bangkoku, Kraljevina Tajland, od 1. – 3. travnja 2017. godine.

Tekst i fotografije pogledajte pod opširnije.


Model United Nations ili skraćeno MUN je edukativna simulacija rada Ujedinjenih naroda u kojoj učenici uče o diplomaciji, međunarodnim odnosima, lobiranju i općenito načinu rada Ujedinjenih naroda.Učenici preuzimaju  uloge diplomata te simuliraju rad različitih odbora Ujedinjenih naroda. Kao delegati, sudionici na taj način imaju priliku usavršavati političke i diplomatske vještine, dosljedno zastupajući stavove dodijeljenih država u pitanjima koja se nalaze na dnevnom redu konferencije te zajednički rade na donošenju i podržavanju rezolucija, lobiraju, pregovaraju, rješavaju sukobe u skladu s pravilima i protokolom Ujedinjenih naroda, a u cilju poticanja međunarodne suradnje u rješavanju problema.

Konferencija se održavala u prostoru Concordian International School Bangkok, a sisački gimnazijalci,  koji su predstavljali Švicarsku i Palestinu, tijekom konferencije su prošli sve faze rada u tijelima Ujedinjenih naroda, od  pozdravnih govora, preko lobiranja, podržavanja rezolucija, debatiranja o rezolucijama do izglasavanja istih. Odbori u kojima su sudjelovali naši učenici su se bavili pitanjima nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja, pitanjem sigurnosti civila u ratom zahvaćenoj Siriji te pitanjem ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijima.

Na konferenciji su sudjelovali učenici međunarodnih škola iz 11 država: SAD, Velika Britanija, Indonezija, Južna Koreja, Šri Lanka, Nepal, Kina, Singapur, Kambodža, Tajland i Hrvatska. Već treću godinu zaredom Sunčana, Ivan i Denis sudjeluju u provedbi projekata vezanih uz multikulturalnost, prihvaćanje različitosti i razvijanje tolerancije, tako da je ovo bila iznimna prilika za upoznavanje drugih kultura i stjecanje neprocjenjivog iskustva rada s kolegama s drugih kontinenata.

Sudjelovanje učenika Gimnazije Sisak na MUNOMu 2016. realizirano je uz financijsku potporu Sisačko-moslavačke županije.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 3. 4. 2017.
preskoči na navigaciju