preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 266649
NOVOSTI

FILOZOFSKA OLIMPIJADA U ROTTERDAMU

Nizozemski grad Rotterdam bio je od 25. do 28. svibnja 2017. mjesto održavanja 25. Međunarodne filozofske olimpijade (International Philosophy Olympiad – IPO), na kojoj je sudjelovalo 95 natjecatelja iz 45 zemalja. Republiku Hrvatsku predstavljali su Hrvoje Kožić iz V gimnazije u Zagrebu, mentorica prof. Ivana Školnik, koji je osvojio srebrnu medalju te Matija Ilišinović iz Gimnazije Sisak, mentorica prof. Marina Kasa. Voditelj hrvatske delegacije bio je dr. sc. Bruno Ćurko, profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je od 2007. godine voditelj hrvatske delegacije i član Međunarodnog žirija na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi.

  

 


Prva Međunarodna filozofska olimpijada održana je 1993. godine u Smolyanu, Bugarska i iz godine u godinu bilježi sve veći broj zemalja sudionica. Natjecanje se sastoji od pisanja originalnog filozofskog eseja na zadanu temu, pri čemu učenici mogu odabrati jednu od četiri predložene teme. Zajednička tema, koja je obilježila ovogodišnju filozofsku olimpijadu, bila je tolerancija, ne samo zbog brojnih filozofa koji su živjeli u Rotterdamu, nego i zbog činjenice da je kao najveća europska luka Rotterdam danas sigurna luka za mnogobrojne doseljenike različite etničke i religijske pripadnosti.

Osim natjecanja u pisanju eseja, domaćini su natjecateljima ponudili i niz obrazovnih sadržaja i društvenih događaja, kao i razgled kulturno povijesnih znamenitosti Rotterdama i njegove futurističke arhitekture, koji su ovo natjecanje učinili nezaboravnim.

Međunarodni žiri, predstavnici UNESCO-a i FISP-a (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie), ove su godine dodijelili tri zlatne, pet srebrenih i pet brončanih medalja. Uz  iskrene čestitke Hrvoju i njegovoj mentorici  na osvojenom srebru, kojim su Hrvatsku približili najuspješnijim delegacijama na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, čestitamo i našem učeniku Matiji Ilišinoviću i njegovoj mentorici, koji su Gimnaziju Sisak doveli na ovaj olimpijski događaj.

From 25 to 28 May 2017, the city of Rotterdam, the Netherlands, will host the 25th International Philosophy Olympiad (IPO).

The International Philosophy Olympiad was first held in 1993 in Smolyan, Bulgaria, and has grown ever since. Its main event is a competition in which high school students write an original essay on a philosophical topic they may choose out of four prescribed themes. Prizes include gold, silver and bronze medals.

Rotterdam is proud to host IPO 2017 in a city that has not only been marked by history, but has also played an important role in the history of philosophy from the 1500s onwards.

Na Olimpijadi je sudjelovalo 95 natjecatelja iz 45 zemalja svijeta. Međunarodni žiri, predstavnici UNESCO-a i FISP-a (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie), ove godine ‘podijelili’ su tri zlatne, pet srebrenih i pet brončanih medalja.

Uz Hrvoja na Olimpijadi je sudjelovao i Matija Ilišinović (mentorica Marina Kasa) iz Gimnazije Sisak i voditelj hrvatske delegacije Bruno Ćurko, koji je istaknuo da se ovim srebrom Hrvatska polagano približava najuspješnijim delegacijama na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u broju osvojenih medalja.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 31. 5. 2017.
preskoči na navigaciju