preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 262757
NOVOSTI

Gimnazija Sisak i Srednja škola Petrinja u projektu "Ruksak za animatore u zajednici - razvoj alata za razvoj zajednice“

U međunarodnom Erasmus + projektu "Ruksak za animatore u zajednici - razvoj alata za razvoj zajednice“ koji se odvijao u poljskom gradu Lesznu od 27. studenog do  06. prosinca 2017., Hrvatsku je predstavljalo četvero sudionika: iz Sisačko moslavačke županije profesorice likovne umjetnosti Ljiljana Lekanić Kljaić, Srednja škola Petrinja i Marijana Milas iz Gimnazije Sisak, te dvoje predstavnika južne Hrvatske. Organizatori projekta su Fundacja Centrum Aktywności Twórczej, a njihov hrvatski partner Udruga IKS iz Petrinje.

 


Zapaženom predstavljanju naše zemlje na Interkulturalnim večerima svakako su doprinijeli suveniri, delicije i promidžbeni materijali kojima su nas opskrbili Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Turistička zajednica, te učenici i pojedinci iz škole i grada, uz dalmatinske specijalitete koje su s juga donijeli studenti Dora Crmarić i Orsat Juraj Spajić, pa je hrvatski štand proglašen najboljim i najatraktivnijim. 

U predstavljanju zemlje, županije, grada i naših škola dali smo sve od sebe da bi približili kolegama odakle dolazimo. Posebno im  je zanimljiv bio performans Sinjske alke, koji smo izveli uključivši i ostale sudionike.

Za svakog sudionika pripremili smo unikatne poklone: pletene torbice s hrvatskim grbom koje je za tu priliku izradila gospođa Katica Španić iz Doma za starije  s kojom smo se upoznali pri volontiranju gimnazijalaca u toj ustanovi, kravate „cro-dizajna“ koje su izradile gimnazijalke Ana, Erika i Karla, , te keramička licitarska srca i unikatne kuglice s hrvatskim motivima koje su nam darovale gospođe Štefica Golub Kraker i Jasminka Lukačić Domitrović. Domaćinima smo poklonile suvenire iz Gradskog muzeja Sisak i kvalitetne proizvode iz naše županije“Pun Ceker-kupujmo lokalno“.

Cilj projekta je pružiti podršku osobama koje rade s mladima – učiteljima, socijalnim radnicima i mladim aktivistima u usvajanju vještina i stvaranja alata s kojima ih mogu na kreativan i zabavan način aktivirati oko određene teme, te na taj način doprinijeti socijalnoj integraciji i inkluziji osjetljivih skupina društva. Naizgled jednostavne tehnike animacije pomažu u radu s grupama i stvaranju kohezije grupe, poput različitih društvenih igara, izrada ogromnih balona od sapunice, izrada figurica od balona, plesne koreografije za flash mob, origami, face painting i niz drugih kreativnih tehnika.

Tijekom vrlo intenzivnog treninga sudionici deset europskih zemalja dobili su 'pakete' s alatima za animaciju kroz interaktivne radionice, vježbe i predavanja, te razne druge metode neformalne edukacije koje su i sami prošli kroz praktičan rad. Zadatak je bio u konačnici, zajedno s timom, razraditi vlastite ideje o tome kako mogu koristiti alate za animaciju u budućem radu i adaptirati ih prema specifičnim zahtjevima rada s mladima, ovisno o primjeni rada unutar svojih lokalnih sredina i kontekstu rada.

Konačna prezentacija rezultata rada i mogućnost praktične primjene usvojenih vještina odvijala se tijekom velikog lokalnog događaja  "ACTIVE LESZNO CITIZENS“ sudjelovanjem u velikoj božićnoj priredbi i izvedbom flash mob-a koji je razveselio prisutnu djecu iz gradskih vrtića i škola, te održavanjem interaktivnih radionica u osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama. 

Nakon povratka s treninga sudionici će primijeniti novostečene vještine u radu s učenicima, školskom volontiranju, te podijeliti svoja iskustva kroz predavanja i radionice u Udruzi IKS, kako bi i šira zajednica imala koristi od provedene edukacije, što je i bio motiv sudjelovanja u ovom projektu.

U Sisku, 18. prosinca 2017.                 

Marijana Milas, prof. mentor

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 18. 12. 2017.
preskoči na navigaciju