preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 266647
NOVOSTI

„Putujuća“ izložba fotografija gimnazijalaca i gimnazijalki treći put gostuje u Zagrebu

Na adresu Gimnazije Sisak nedavno je stigao poziv iz Knjižnica Podsused, u sastavu Knjižnica grada Zagreba:  „...na preporuku kolegice iz Knjižnice Kustošija koja je bila oduševljena radionicom vaših učenika, kao i izložbom fotografija, mi bismo ih vrlo rado ugostili u našoj Knjižnici, te izložili njihove fotografije i organizirali jednu radionicu tijekom mjeseca veljače. Radi se o izložbi fotografija učenika i učenica Gimnazije Sisak na temu prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih ljudi. Autori/ce radova - učenici/ce Gimnazije Sisak: Jan Basta, Marija Benac, Karlo Jelić, Ana Majnerić, Hana Petrović i Erika Senčar.“ 

 


Naši mladi „stručnjaci i stručnjakinje za kvalitetne veze“, Ana, Jan, Hana i Karla, koji su prije dvije godine sudjelovali u edukaciji u svrhu prevencije nasilja u sklopu koje je i nastala izložba fotografija, rado su se odazvali pozivu i održali radionicu učenicima sedmog razreda OŠ bana Josipa Jelačića u Zagrebu u petak 21. veljače 2018. Sedmaši su vrlo angažirano sudjelovali u svim fazama radionice, a svojim komunikacijskim vještinama i načinom rada naši su maturant/ice zaslužili pohvale od strane organizatora i pedagoške pratnje učenika. Prenijeli su dio svojih iskustava i znanja stečenih kroz sudjelovanje u projektu udruge CESI - edukacijom u trajanju od trinaest sati (koja je obuhvatila 60 učenika i učenica drugih razreda, sadašnjih maturanata). Provedena radionica pokazala je da dječaci i djevojčice toleriraju neke oblike nasilja ne doživljavajući ih kao nasilje ili smatrajući ih opravdanima kroz prizmu stereotipa muško-ženskih relacija.

Sve to, kao i brojni primjeri iz školske prakse, ukazuju na potrebu sustavnijeg provođenja takve vrste preventivnih programa koji bi pomogli mladim ljudima osvijestiti način na koji bi trebali uzajamno komunicirati, uvažavajući rodne različitosti i osvještavajući činjenicu da je nasilje često posljedica rodnih stereotipa koje nam nameću mediji, odgoj, društvo... Sustavnim provođenjem takvih edukacija mladi bi imali priliku steći kompetencije koje uključuju prihvaćanje koncepta ljudskih prava, prihvaćanje jednakopravnosti muškaraca i žena, osuđivanje svih oblika nasilja i spremnost reagiranja na protudruštveno ponašanje.

Izložba će gostovati u Zagrebu do kraja ožujka.

Marijana Milas, prof.

U prilogu edukacijski materijal u sklopu radionica o prevenciji seksualnog uznemiravanja/nasilja  “Samo smo se šalili!”  

 https://www.youtube.com/watch?v=TyPOTWZRgaA

 

Rad naših učenika za kampanju informiranja mladih o prepoznavanju kvalitetnih i štetnih vezama i važnosti reagiranja u situacijama kada se nasilje događa.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 24. 2. 2018.
preskoči na navigaciju