preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 263047
NOVOSTI

Filmska radionica – edukacija volonterki Gimnazije Sisak za izradu promo videa

Planirana cjelodnevna izobrazba obuhvatila je 34 volonterke Gimnazije Sisak koje sudjeluju u dvogodišnjem projektu Iskustvo života – moja mladost za aktivnu starost. Održana je 9. ožujka 2018. godine u informatičkoj učionici škole. Radionicu je vodila Martina Marasović, članica filmskog inkubatora Blanka iz Zagreba. Nakon teorijskog dijela o izražajnim sredstvima filma, praktičnom dijelu učenice su učile kako  snimati i montirati u programu OpenShot za obradu videa, uz pravilno određivanje svjetline i osvjetljenja, montiranje zvuka itd. Cilj ove izobrazbe je osposobljavanje učenika za sudjelovanje u natječaju Naj video koji će biti objavljen 12. ožujka i trajati do 2.travnja 2018. Gimnazija Sisak će se natjecati u izradi promo videa na temu volontiranja sa još dvije srednje škole iz Zagreba i Bjelovara.

  


Ovom su prigodom našim mladim volonterkama uručene njihove prve volonterske knjižice s evidencijom sati, kao i razne simbolične nagrade za njihov trud, u koje spada i današnja besplatna edukacija. Čini se da su većini prva iskustva s volontiranjem doživljena u vrlo pozitivnom ozračju.

„Volonterstvo je osnovni izraz društvenih i ljudskih odnosa. Riječ je o ljudskoj potrebi za sudjelovanjem u društvu i osjećaju da su važni drugim ljudima. Mi čvrsto vjerujemo da su društveni odnosi svojstveni volontiranju ključni za dobrobit pojedinca i zajednice. Etos  volonterstva je prožet vrijednostima, uključujući solidarnost, uzajamnost, povjerenje, pripadnost i osnaživanje koje značajno doprinose kvaliteti života.

Ljudi diljem svijeta volontiraju zbog različitih razloga: kako bi pomogli u iskorjenjivanju siromaštva i poboljšanju osnovnog zdravstva i obrazovanja, kako bi osigurali sigurnu opskrbu vodom i odgovarajuće sanitarne uvjete, kako bi se bavili pitanjima zaštite okoliša i klimatskih promjena, smanjivali rizik od katastrofa i borili se protiv socijalne isključenosti i nasilnih sukoba. U svim tim područjima volonterstvo doprinosi miru i razvoju stvaranjem dobrobiti  za ljude i njihove zajednice.

Volonterstvo također predstavlja okosnicu mnogih nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija i drugih organizacija civilnog društva, kao i društvenih i političkih pokreta. Prisutno je u javnom sektoru, a sve je važnija osobina i privatnog sektora.“ 

(Izvješće o stanju volonterstva u svijetu, UN Volunteers, 2011. http://vcos.hr/programi/volonterstvo)

 

                                                                                          Tekst: Marijana Milas, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 11. 3. 2018.
preskoči na navigaciju