preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 266644
NOVOSTI

ŽUPANIJSKO NATJECANJE „OD ZNANJA DO DJELOVANJA“

Gimnazija Sisak, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sisak ,UNHCR-om, Sisačko-moslavačkom županijom i Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je prvo natjecanje za srednjoškolce Sisačko-moslavačke županije pod nazivom „Od znanja do djelovanja“  koje se održalo u Gimnaziji Sisak u srijedu, 21. ožujka 2018. Cilj natjecanja je poticanje mladih na veću participaciju u životu lokalne zajednice, upoznavanje aktualnih političkih problema i svjetskih kriza, načina funkcioniranja svjetskih organizacija te razvijanja govorničkih i diplomatskih vještina.

 

   

 

                                            


Natjecanje je bilo ekipno, a sastojalo od dva dijela: testa znanja poznavanja  rada i djelokruga nadležnosti svjetskih organizacija kao što su Ujedinjeni narodi, s posebnim naglaskom na UNHCR, Međunarodni odbor Crvenog križa, institucije Europske Unije te poznavanja ljudskih prava i mehanizama zaštite ljudskih prava u RH. U drugom dijelu natjecanja, u koje se plasiralo deset najuspješnijih ekipa po rezultatima testa, učenici su imali zadatak prezentirati jednu od zadanih tema koje su pripremali za natjecanje s ciljem prepoznavanja i obrazloženja globalnih problema te predstavljanja i obrazloženja mogućeg rješenja. Teme su se odnosile na aktualna politička zbivanja te svjetske humanitarne i izbjegličke krize, a obuhvaćale su širok spektar problema: od budućnosti EU i prava regija na samoopredjeljenje do ekonomskog rasta Kine i problema Rohingya u Mijanmaru.

 Povjerenstvo u sastavu: Nevenka Jelačić - Lončarić, prof.  Viša savjetnica za nacionalne programe u AZOO, Tomislav Ogrinšak, mr.sc. Viši savjetnik za nacionalne programe u AZOO, Darjan Vlahov, prof. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, SMŽ, Kristina Sučić Voditeljica odjela za predškolski odgoj, obrazovanje i sport, Grad Sisak, Ivana Zadražil Vorberger, prof. soc. ped. Služba za rad s mladima i volonterima, HCK i Kristina Benić Belavić, UNHCR Hrvatska, nije imalo jednostavan zadatak, jer su učenici pokazali zavidnu razinu poznavanja problema i prezentacijskih vještina.

Najviše bodova osvojila je ekipa Ekonomske škole Sisak u sastavu: Matko Dražić, Barbara Štimac i Andona Brajdić, drugoplasirana je bila ekipa Srednje škole Tina Ujevića Kutina u sastavu: Robert Luka, Lorena Brozović i Sara Kostecki, a trećeplasirana ekipa Gimnazije Sisak u sastavu Petra Japundžić, Katarina Hrnčević i Hana Đuričić. Osim tri prvoplasirane, još po jedna ekipa iz srednje škole Tina Ujevića Kutina, u sastavu Ana Uroić, Lana Varat i Paula Krajinović,  i Ekonomske škole Sisak, u sastavu Tomo Rajić, Lana Majetić i Una Ordanić, koje su zauzele četvrto i peto mjesto, će biti nagrađene studijskim putovanjem u Ženevu, u sklopu kojeg će posjetiti Ujedinjene narode, UNHCR, ICRC, CERN i Muzej Crvenog križa.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentoricama, prof.Sanji Dvorneković Tomšić iz Ekonomske škole Sisak, prof. Branki Pelin iz Srednje škole Tina Ujevića Kutina i prof. Marini Kasa iz Gimnazije Sisak.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Tokodi   datum: 22. 3. 2018.
preskoči na navigaciju