preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 262748
NOVOSTI

STUDIJSKO PUTOVANJE U ŽENEVU

U sklopu projekta „Upoznaj i prihvati“, a u organizaciji Gimnazije Sisak  Gradskog društva Crvenog križa Sisak i uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog Crvenog križa, Sisačko-moslavačke županije i UNHCRa, u Gimnaziji Sisak je 21. ožujka 2018. organizirano natjecanje „Od znanja do djelovanja“ za učenike srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Petnaest učenika, članova pet prvoplasiranih ekipa iz Ekonomske škole Sisak, Srednje škole Kutina i Gimnazije Sisak, osvojili su kao nagradu studijsko putovanje u Ženevu, kako bi posjetili međunarodne organizacije koje djeluju u tom europskom gradu. 

 


Ekonomska škola bila je zastupljena s dvije ekipe u sastavu Matko Dražić, Andona Brajdić, Barbara Štimac, Tomo Rajić, Lana Majetić i Una Ordanić , kao i Srednja škola Tina Ujevića Kutina, koju su predstavljali Paula Krajinović, Ana Uroić, Lana Varat, Sara Kostecki, Lorena Brozović i Robert Lukač. Iz Gimnazije Sisak su odlazak na putovanje izborile učenice Katarina Hrnčević, Petra Japundžić i Hana Đuričić, koje su na natjecanju osvojile treće mjesto te volonteri Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak: Lea Blažević, Josip Probst i Patrick Kasaić,  koji su se, po preporuci GDCK Sisak, istaknuli svojim radom tijekom protekle školske godine.

Tijekom četverodnevnog putovanja učenici su posjetili Ured Ujedinjenih naroda u Ženevi, gdje se nalazi sjedište UN-a za Europu, a gdje su se tijekom jednosatnog razgleda upoznali s  jednim od najzaposlenijih konferencijskih centara u svijetu u kojem se organizira preko 8.000 sastanaka godišnje. Učenike, a posebice mlade crvenokrižaše, je posebno impresionirala posjeta Muzeju Crvenoga križa , gdje su imali priliku pogledati stalnu postavu muzeja pod nazivom Humanitarna avantura, koja ih je oduševila svojim interaktivnim sadržajima. Jedna od atrakcija putovanja bila je i posjeta CERN-u, vodećem europskom znanstveno-istraživačkom institutu.  CERN je osnovan 1954. godine od strane Europskog vijeća za nuklearna istraživanja, a nalazi se na francusko-švicarskoj granici. Danas ima 22 države članice,  u njemu istraživanja provodi preko 12000 znanstvenika iz 70 zemalja svijeta, a naši učenici su u pratnji znanstvenika imali priliku posjetiti Globus inovacije i znanosti te postrojenja CMS i Alice.

Uz službeni dio, bilo je vremena i za razgled znamenitosti Ženeve, Katedrale Sv. Petra, Cvjetnog sata i fontane Jet d'Eau, simbola Ženeve koji vodu iz jezera baca gotovo 140 metara u zrak, ali i za druženje i zabavu. U pratnji učenika su išle mentorice: Sanja Dvorneković Tomšič, Branka Pelin I Marina Kasa, te članovi povjerenstva za natjecanje prof. Darjan Vlahov i prof. Kristina Sučić.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 30. 4. 2018.
preskoči na navigaciju