preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 266647
NOVOSTI

Suradnja Gimnazije Sisak i Gradske Galerije Striegl – učenici i učenice aktivni sudionici izložbe

U sklopu programskog segmenta ''Aktualni Striegl'' kao dijela programa usmjerenog na predstavljanje suvremene hrvatske umjetnosti, GGS ugostila je izložbu Martine Miholić pod nazivom ''Sramote''. Izložbi je prethodila radionica koju je umjetnica realizirala u suradnji sa učenicima drugog i četvrtog razreda Gimnazije Sisak i profesoricom Marijanom Milas, te učenicama Strukovne škole Sisak i profesoricom Kristinom Mareković. Ideja je da svi produkti i informacije koji nastanu tijekom interaktivne radionice budu sastavni dio njenog rada, a srednjoškolci svojevrsni su autori u konceptu i realizaciji izložbe.

Učenice i učenici drugog razreda Maja Sigur, Marcela Bontempo, Matija Vlahović, Luka Putrić, maturant Ante Vujić i dvije učenice Strukovne škole sudjeluju u interaktivnoj radionici umjetnice Martine Miholić


U prvom dijelu radionice održane 29. rujna 2018. učenici su se upoznali s dijelom dosadašnjeg umjetničkog rada Martine Miholić, nakon čega su s umjetnicom prošli radioničku igru ''zamjene uloga'', propitkujući na taj način stereotipe i stavove društva o rodnim, spolnim i tjelesnim identitetima. U svojoj umjetničkoj praksi autorica već neko vrijeme istražuje različite aspekte muškog i ženskog identiteta, te osjećaj nelagode i srama kao posljedicu neuklapanja u društveno konstruirane stereotipe i očekivanja, komunicirajući pri tom s različitim društvenim skupinama.

Tekstove učenika nastalih tijekom radionice umjetnica je uključila u svoj izložbeni koncept predstavljen na izložbi otvorenoj 16. listopada 2018. U njima se mogu iščitati načini na koji mladi percipiraju jedni druge, kao i stil života novih generacija uvelike obilježen utjecajima aktualnih mas-medija i virtualne stvarnosti društvenih mreža. Kao i u ovom primjeru novi mediji često čine materijal i alate suvremene umjetnosti, u kojoj se još od dadaizma teži ukidanju razlika između umjetnosti i života, te umjetnika i publike.

Kroz ovo zanimljivo iskustvo naši su se gimnazijalci i gimnazijalke mogli osvjedočiti da je suvremena umjetnost refleksija stvarnosti u kojoj nastaje, kritički se referirajući na aktualne društvene pojave i probleme kroz budno umjetničko oko. 

 

Tekst: Marijana Milas

Fotografije: Marijana Milas, Gradska galerija Striegl

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 17. 10. 2018.
preskoči na navigaciju