preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 263047
NOVOSTI

Gimnazijalke i ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe

Učenice trećih i četvrtih razreda: Lucija Sušek, Iva Stanković, Novela Perić, Melita Hajdarović, Klementina Kovačić, Rafaela Marić i Danijela Prskalo imale su jedinstvenu priliku upoznati svijet i moguće vokabulare suvremene umjetnosti na najizravniji mogući način - sudjelovanjem u likovno-plesnom perfomansu Andreje Kulunčić, umjetnice i profesorice Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Cilj međunarodnog „putujućeg“ projekta Performing the Museum je približiti praksu umjetničkih intervencija 60-tih i 70-tih godina 20. stoljeća i predstaviti kreativne alate za stvaranje i komuniciranje kritičkog sadržaja, prezentirajući umjetničke metode (prijedlozi za akcije u javnim prostorima, izložbe-akcije, teorijske instalacije, performansi, manifesti, geste tijelom i sl.) i jednostavne umjetničke materijale (ogledalo, selotejp, trake u boji, olovka, flomaster, baterijska lampa, kocke od kartona, razglednice i sl.) kroz interaktivnu izvedbu.

Izvođačica, plesna umjetnica Ana Kreitmeyer, prema prethodno razrađenoj koreografiji u interakciji s učenicama sklapa dijelove izložbe i izvodi je koristeći ART-ACT-BOX, objekt koji sadrži lako rasklopive rekvizite. Sadržaj je sastavljen na osnovu metoda i materijala koje su umjetnici koristili kao dio institucionalne kritike, aktiviranja zajednice ili publike, te kritike društveno-političkog sustava toga doba. Svojim gestama plesna umjetnica izvodi dio umjetničkih radova i uključuje publiku kao žive dijelove koreografije kroz pokret i riječi - dijalozima, čitanjima, izjavama, snimljenim materijalima. Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe.

Umjetnički radovi iz kojih su metode i materijali izvedeni odabrani su iz zbirki i arhiva četiri muzeja koji sudjeluju u projektu na osnovu odabranih umjetničkih procesa slijedećih umjetnika/ca i umjetničkih grupa TOK, Grupa šestorice autora, Pino Poggi, grupa KÔD, Bogdanka Poznanović, grupa Bosch+Bosch, Art & Language i Lygia Clark.

Nakon izvedbe održana je diskusija i predavanje na temu suvremenih umjetničkih praksi. Otvorenje izložbe koja zadržava elemente postavljene u interakciji s učenicama, uz video i slikovnu dokumentaciju cjelokupnog ART-ACT-BOX projekta održano je 13. studenog 2018. Izložba se može pogledati u Gradskoj galeriji Striegl narednih tjedan dana.

Tekst: Marijana MilasPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 14. 11. 2018.
preskoči na navigaciju