preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

e-Dnevnik

Predstavljanje škole

RASPORED ZVONJENJA ZA 2023./2024.

1.  8.15 do 9.00

2.  9.05. do 9.50

(20 min. odmor)

3.  10.10 do 10.55

4.  11.00 do 11.45

(15 min. odmor)

5.  12.00 do 12.45

6.  12.50 do 13.35

7.  13.40 do 14.25

Ravnatelj: Božidar Dujmić, prof.

Termini informacija

Roditelj svoj dolazak na informacije kod razrednika i/ili predmetnog nastavnika treba najaviti razredniku barem tri dana ranije.

« Kolovoz 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 547552
NOVOSTI

Ema Dolić, 3.D. primila priznanje Sisačko moslavačke županije Vijest ima dokument u privitku

Čestitke Emi!

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 17. 6. 2024. 09:41

Terenska nastava iz glazbene umjetnosti - Koncert Blue Notes u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

    Učenici drugih i trećih razreda Gimnazije Sisak, u pratnji profesorice Blaženke Krznarić-Stuparić i profesorice Slađane Adamović, 6.lipnja 2024. godine imali su priliku prisustvovati posljednjem koncertu u Majstorskom ciklusu ove sezone pod nazivom Blue Notes koji se održao u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a izvodio ga je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz pomoć sjajnog dirigenta Pascala Rophéa, a u besprijekornoj izvedbi pridružio im se i jedinstveni pijanist Mokoto Ozone koji svoje umijeće jednako nadahnuto izražava kroz jazz i klasiku.

 Inovativan i strastven u poslu kojim se bavi, Pascal Rophé, jedan je od najtraženijih dirigenata Francuske, a poznat je po svojoj sposobnosti da iz svakog orkestra izvuče maksimum, bilo da se radi o klasičnom repertoaru ili suvremenoj glazbi. Njegova preciznost, energija i interpretativna dubina omogućili su da ovaj koncert bude izuzetno glazbeno iskustvo. S druge strane, Makoto Ozone, virtuozni japanski pijanist, poznat je po svojoj svestranosti i sposobnosti da spoji klasičnu glazbu s jazzom, donoseći svježinu i inovativnost u svaku izvedbu što su učenici imali priliku čuti i osjetiti tijekom izvedbe. Njegov izvanredan talent i tehnička superiornost osigurale su da izvedbe na ovom koncertu budu na najvišoj razini. Također, Ozone je poznat po svojoj karizmi na sceni i sposobnosti da publiku odvede na emotivno putovanje kroz svoju glazbu te da zapravo budu dio glazbene priče koja se odvija na pozornici. Blue Notes donosi intrigantan i uzbudljiv program koji je zadovoljio ljubitelje i klasične i jazz glazbe. Kroz izvedbe Tri slike za simfonijski orkestar, op. 7, Koncert za klavir i orkestar u G-duru, Rapsodija u plavom za klavir i orkestar te Amerikanac u Parizu Georgea Gershwina, koncert je spojio različite stilove i emocije, pružajući publici jedinstveno glazbeno iskustvo. Program je uključivao djela koja reflektiraju bogatstvo bluesa i jazza u različitim oblicima, obogaćena virtuoznim izvedbama klavira i orkestralnom snagom Simfonijskog orkestra HRT-a.

   Koncert Blue Notes u okviru Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a s Pascalom Rophéom i Makotom Ozoneom ostvario je nezaboravnu večer ispunjenu vrhunskom glazbom, emocijama i umjetničkom izvrsnošću. Ovaj je događaj bila sjajna prilika da se doživi harmonija klasične i jazz glazbe u najboljem izdanju, pod vodstvom dva izuzetna umjetnika što je učenike Gimnazije Sisak izrazito dojmilo.

 Napisala: Matea Anušić, 3.c

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 17. 6. 2024. 09:39

Moderne Germanisten i SŠ Viktorovac uspješno nastavljaju međuškolski projekt " Spaß mit Deutsch "

Učenici SŠ Viktorovac s profesoricom njemačkog jezika Marinom Milunić pružili su Modernim Germanistima uvid u medicinske i farmaceutske aktivnosti njihove škole i sve aktivnosti govorene su na njemačkom jeziku.
Pripremili su nam kratko predavanje na temu što je sve potrebno da bismo ostali zdravi, a zatim su nam izmjerili temperaturu, tlak i šećer u krvi. Ukazali su nam na važnost čuvanja naše kralježnice u ova online vremena i izveli vježbe za kralježnicu pri kojima su svi sudionici aktivno sudjelovali. Naši partneri na projektu ponudili su nam zdrave i ukusne obroke iz projekta njihove škole "Gricni zdravo" 
Nakon zdravog obroka učenici su odigrali kviz u kojem su provjerili usvojenost njemačkog vokabulara i informacija dobivenih toga dana, a za kraj su nam uručili biljne čajeve za opuštanje od obaveza pred kraj školske godine.
Gosti na projektu bili su dr. Nikica Obradović koji je detaljnije predstavio projekt "Gricni zdravo" i medicinska sestra Katarina Mišković koja je učenicima izmjerila šećer. Stručni učitelji Marina Mrmić, Marko Dobrinić i Mario Kasmiler pripremili su i postavili stol s obrocima.
 
 
Ostale slike možete vidjeti pod opširnije.
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 14. 6. 2024. 14:21

Erasmus+ projekt ''Gradimo našu školu'' - Atena

    

U sklopu Erasmus+ projekta ''Gradimo našu školu'', nastavnica Slađana Adamović boravila je u Ateni (Grčka), gdje je u razdoblju od 27. svibnja do 1. lipnja 2024. godine pohađala edukaciju pod nazivom ''ICT in the Classroom: Innovative Tools to Facilitate Students Learning, Collaboration and Creativity'' (IKT alati u nastavi: Inovativni alati za lakše učenje, razvijanje suradnje i poticanje kreativnosti kod učenika).

Ovo je još jedna u nizu inozemnih mobilnosti u organizaciji agencije Europass Teachers Academy u svrhu stručnog usavršavanja nastavnika sisačke gimnazije. Nastava se odvijala na engleskom jeziku, a uz predavačicu iz Grčke, Vasiliki Plati, polaznika je bilo 19 i to iz raznih europskih zemalja, Španjolske, Austrije, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 10. 6. 2024. 09:05

Gimnazijalci na izložbi „Od boemstva do vječnosti“

Dio učenica i učenika Dodatne nastave likovne umjetnosti i Likovnog kluba prošlu su srijedu posjetili izložbu „Od boemstva do vječnosti“ u zagrebačkoj  Galeriji Klovićevi dvori, gdje su Imali jedinstvenu priliku uživati u neposrednom doživljaju djela svjetski slavnih slikara i kipara poput Henrija Matissea, Amedea Modiglianija, Edgara Degasa, Tamare de Lempicke , Gabriele Münter i drugih.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 6. 6. 2024. 08:35

Održan Dan prirodoslovlja u Gimnaziji Sisak

Dani prirodoslovlja su manifestacija koja se već godinama odvija u našoj školi u organizaciji prof Blaženke Slovenec. Prijašnjih godina dane smo održavali na različitim lokacijama u gradu Sisku, ove godine odlučili smo ih održati u našoj novo obnovljenoj školi. Dana 29.05. u posjet su nam došli učenici OŠ Braća Ribar. Za njih smo pripremili radionice iz fizike, matematike, kemije i biologije. 
Iz fizike su učenici pod vodstvom profesorica Slovenec i Boček Beloglavec prezentirali različita agregatna stanja i pokazali učenicima praktično po čemu se ona razlikuju. Tako smo i čekićali smjese što se učenicima osobito svidjelo. 

Iz matematike je održan CSI koji su osmislile profesorice Ostojić i Sučić.  

Učenici su na "CSI math" bili u ulozi detektiva gdje su rješavali tri različita slučaja u kojima su dolazili do tragova rješavajući matematičke zadatke i tako otkrivali zločince.
Iz kemije su učenici pod mentorstvom prof Petkovića radili vodikov praskavac, elektrolizu vode, pretakanje iz šupljeg u prazno, galvanski članak i bojanje plamena. 
Iz biologije su radionice pripremili prof Majić i Kovač Vezmarović te smo istraživali ljudsko tijelo, učenici su na kosturu otkrivali ime kosti i mikroskopirali smo različite uzorke. 
Učenici koji su nas posjetili aktivno su sudjelovali u svim radionicama te tako kroz pokuse i igru otkrivali nove spoznaje, ali su isto tako i pričali s našim učenicima o tome kako je to biti gimnazijalac te se nadamo da smo ih zainteresirali za upis u našu školu. 
 
 
 
 
 
Ostale fotografije nalaze se u Foto-galeriji
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 5. 6. 2024. 09:48

Projekti za darovite u Gimnaziji Sisak

Centar izvrsnosti projekt je za darovite učenike u našoj školi koji smo započeli provoditi ove godine. Projekt je osmislila i napisala nastavnica Višnja Kovač Vezmarović. Namijenjen je nadarenim učenicima Gimnazije Sisak, ali i ostalim učenicima srednjih i osnovnih škola u gradu Sisku. U sklopu centra učenici detaljnije uče o temama koje su dio kurikuluma iz biologije, uz međupredmetno povezivanje STEM područja. Cilj nam je da se učenici vježbaju u laboratorijskom radu te da tako sami dolaze do spoznaja vezanih uz određene teme, a time i da ih dodatno zainteresiramo za predmete STEM područja. Važnost i kvalitetu ovog projekta prepoznalo je i Ministartsvo znanosti i obrazovanja te je odobrilo sredstva za nabavu potrebne opreme za rad. Tako smo nabavili brojna pomagala i opremu za kabinet biologije, između ostalog i inkubator za uzgoj bakterija, jer sljedeće godine pokrećemo izbornu nastavu iz mikrobiologije u školi. Danas smo isprobali digitalne mjerače kisika i pH na Kupi. Nadamo se da ćemo od sljedeće godine organizirati i radionice za ostale učenike u gradu Sisku. 

 
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 28. 5. 2024. 16:19

Obavijest

31.5.2024. nenastavni je dan.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 28. 5. 2024. 15:58

Raspored dopunskog rada za maturante Vijest ima dokument u privitku

Raspored dopunskog rada nalazi se u privitku pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 28. 5. 2024. 10:37

Gimnazijalci na državnom susretu Zvjezda(ni)nim stazama

U Centru mladih Ribnjak te u suradnji s Hrvatskih centrom za dramski odgoj u Zagrebu je od 10. do 11. svibnja održan  susret scenskog govornog stvaralaštva mladih na državnoj razini. Susret Zvjezda(ni)ne staze posvećen je dramskoj pedagoginji Zvjezdani Ladiki.

Na ovogodišnjem Susretu nastupilo je deset dramskih skupina i preko pedeset pojedinaca  izabranih prema prijavama njihovih mentora, a ujedno i dramskih pedagoga. Gimnaziju Sisak u formi monologa predstavljali su Blerona Muhadri i Jure Ćuk, članovi Dramske grupe Coolise. Ovacije publike nakon njihova nastupa bila je jasna poruka kvalitete izvedenog. 

Kao i svake godine, sudionici susreta i njihovi mentori sudjelovali su u radionici scenskoga glasa i govora koju je vodila Marina Petković Liker, a program je završen susretom i razgovor s autorima Marijom Kovačem, Dinom Tremensom, Hrvojem Mimicom i drugima na temu Slam-poezija u Hrvatskoj.

Voditeljica Dramske grupe Coolise, Vesna Rogulja Mart, za svoj rad s učenicima u području dramske pedagogije nagrađena je sudjelovanjem na internacionalnoj konferenciji The Art of Teaching   koja će se održati od 17. do 19. listopada u Ljubljani.

Čestitamo učenicima i mentorici!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 23. 5. 2024. 08:21

Počasna medalja za Mateja Kasaića na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Ovogodišnja 32. Međunarodna filozofska olimpijada (XXXII International Philosophy Olympiad IPO) održala se od 16. – 19. svibnja 2024. u Helsinkiju, Finska i okupila 110 sudionika iz 52 države, a sisački gimnazijalac Matej Kasaić osvojio je počasnu medalju.
Počasnu medalju dobivaju učenici čiji eseji su prošli dva kruga evaluacije, te su ih od prva tri mjesta dijelile samo nijanse.Ciljevi Olimpijade su poticanje na kritičko i kreativno mišljenje i promicanje filozofskog mišljenja u znanosti, umjetnosti i društvenom životu te promišljanje etičkih problema u modernom svijetu, kao i poticanje intelektualne razmjene među mladim ljudima iz različitih zemalja.Naime, pravo pristupa kvalifikacijama za Međunarodnu filozofsku olimpijadu imaju učenici koji su se plasirali na državno natjecanje iz filozofije. Tijekom kvalifikacija piše se filozofski esej na stranom jeziku te dvoje najbolje plasiranih imaju pravo sudjelovanja na olimpijadi. Ove su godine je to bio sisački Gimnazijalac Matej Kasaić i Lana Fontana iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zagreb, koja je također
osvojila počasnu medalju. Uz učenike na Olimpijadi su sudjelovale i mentorice Marina Kasa i Mirella Turk.

Čestitamo!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 5. 2024. 13:47

VIŠEDNEVNA TERENSKA NASTAVA - SARAJEVO/TRAVNIK/JAJCE

Učenici završnih razreda Gimnazije Sisak od 12. do 13. travnja boravili su Bosni i Hercegovini. Program terenske nastave obuhvaćao je razgled Sarajeva počevši od Tunela spasa koji se nalazi u blizini Zračne luke Sarajevo. Tunel spasa, ratni je tunel, prokopan ispod piste sarajevske zračne luke kako bi povezao dva teritorija pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine za vrijeme opsade Sarajeva. U muzeju smo imali prilike pogledati kratki film o preživljavanju u Sarajevu tijekom rata. Film je na realističan način prikazao bijedu, ali i vedar i jak duh Sarajlija tijekom najtežih dana njihovih života. Imali smo i mogućnost prošetati Tunelom spasa te iskusiti koliko je naporno bilo prevoziti hranu, lijekove, oružje pa čak i ranjenike te stoku kroz taj uzak i vlažan prostor.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 5. 2024. 13:39

DRŽAVNO NATJECANJE U DEBATI

Ovogodišnje državno natjecanje u debati održalo se 17. i 18. svibnja 2024. godine u I. gimnaziji u Zagrebu. Učenice naše škole: Matea Anušić, Laura Gorenak i Nika Gorenak debatirale su četiri kola; dva kola na ''ad hoc'' teze za koje su imale sat vremena pripreme te dva kola na pripremljenu tezu. ,,Ad hoc'' teze glasile su: ,,Ovaj dom smatra da bi tvorci filmova trebali prioritizirati radije političku vrijednost nego estetsku vrijednost filmova'' te ,,Ovaj dom bi dao glasačima pravo opozvati zastupnike za koje su glasali na izborima''. Zadana, odnosno pripremljena teza, za koju su se pripremale mjesec dana glasila je: ,,Ovaj dom bi nacionalizirao prazne nekretnine radi pomoći socio-ekonomski ugroženim skupinama''. Unatoč izazovnim tezama, učenice su pokazale sjajne retoričke sposobnosti te sposobnosti razmišljanja i kritičke analize.

Čestitke učenicama i mentoricama, prof. Marini Kasa i prof. Katarini Dobrenić Bunjan!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 21. 5. 2024. 08:46

Održan zadnji Zoom sastanak u projektu Water as a source of life

U ponedjeljak 13.05. učenici naš škole sudjelovali su na Zoomu sa učenicima iz škola u Francuskoj, Litvi, Rumunjskoj, Turskoj, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji pod vodstvom svoje mentorice Višnje Kovač Vezmarović, koja je i koordinatorica ovog međunarodnog projekta. 
Na ovom završnom Zoomu prezentirali smo rezultate naših mjerenja. Naši su učenici određivali kvalitetu rijeke Kupe, a isto tako su i ostali učenici određivali kvalitetu voda u okolici svojih škola. Rezultate smo interpretirali i usporedili. Na kraju smo dogovorili i daljnju suradnju putem Erasmus projekata. 
Kompletna prezentacija može se vidjeti na
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 20. 5. 2024. 19:17

Uspravani utorak

🌜Ove godine profesorica Ajla Velić je drugu godinu za redom provela projekt Uspavani utorak.🧸
19. ožujka smo u školu išli u pidžami i papučama, s dekicom i plišancima, mogli bi ovako i češće, zar ne?ž

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 20. 5. 2024. 19:11

Državno natjecanje iz francuskog, talijanskog i španjolskog jezika

Nakon samo 3 godine učenja, naša Lea Gnjatović plasirala se na državno natjecanje iz francuskog koje se održavalo od 8. do 10. svibnja u Vodicama gdje je išla s profesoricom Ajlom Velić. Usprkos ogromnoj konkurenciji i jako kratkom učenju jezika, Lea je uspjela osigurati svoje mjesto među najboljim učenicima u državi.
✨️Félicitations!🇨🇵

 

 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 20. 5. 2024. 19:03

Dan bez ruksaka

Ovaj petak, 17. svibnja 2024., u školi se održao treći Dan bez ruksaka🎒❌
Učenici, ali i neki profesori, danas su umjesto s torbama i ruksacima u školu došli s kutijama za alat, posuđem, tačkama, kartonskim kutijama, posudama za cvijeće, kavezima za hrčke....

Dan bez ruksaka organizira i provodi prof. Ajla Velić

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 20. 5. 2024. 18:57

GIMNAZIJALCI I OVE GODINE NA DRŽAVNOM ČITANJU DO ZVIJEZDA

I ove se godine u mjesecu svibnju u Čakovcu održala državna razina natjecanja Čitanjem do zvijezda. Ovogodišnja tema natjecanja ,,Čitam, mislim, razgovaram“ okupila je 400 zaljubljenika u knjigu iz osnovnih i srednjih škola. Natjecanje ima međunarodni status jer na natjecanju sudjeluju i učenici iz Republike Srbije i Republike Mađarske.


Gimnazija Sisak natjecala se u kvizu znanja i kreativnom uratku te ostvarila
sjajne rezultate u obje konkurencije. Kreativni uradak predstavio je Jure Ćuk osvojivši drugo mjesto, a u kvizu znanja natjecale su se Laura Gorenak, Sunčica Bakarić i Karla Korečić osvojivši peto mjesto.


Čitanje je osnovni preduvjet stjecanja svih znanja i kao takvo zaslužuje
natjecanje u kojem se sudionici zabavljajući natječu u razumijevanju
pročitanoga.

"Čitanjem do zvijezda natjecanje je koje volim zbog toga što imam priliku upoznati kreativne ljude."

Jure Ćuk

"Čitanjem do zvijezda natjecanje je koje volim jer me potiče da čitam s razumijevanjem te obraćam pažnju na detalje."

Laura Gorenak

"Sviđa mi se natjecanje Čitanjem do zvijezda jer volim čitati knjige i izazovno mi je."

Sunčica Bakari

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 15. 5. 2024. 11:23

Gimnazijalci na promociji romana Jurice Pavičića

Učenici 3. razreda,u pratnji svojih profesorica Lade Furlan Zaborac, Natalije Miletić i Josipe Peškir Ćorković, prisustvovali su predstavljanju novog romana Jurice Pavičića "Žigice,,. Promocija se održala u prepunoj Gradskoj galeriji Striegl 6. svibnja 2024. godine, a prisutni su mogli čuti više o inspiraciji za ovaj roman te općenito o Pavičićevu stvaralaštvu, životu u Splitu te brojnim drugim temama.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 15. 5. 2024. 09:48

Dan i noć na PMF-u

Dana 10. svibnja 2024. godine učenici drugih i trećih razreda Gimnazije Sisak i njihovi profesori (prof. Snježana Meter, prof. Dora Sučić i prof. Boris Majić) posjetili su Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. U sklopu manifestacije Dan i noć na PMF-u sudjelovali su u raznim radionicama, poslušali zanimljiva predavanja te upoznali učenike iz raznih dijelova Hrvatske. Učenici su na Kemijskom odsjeku imali priliku družiti se s izv. prof. dr. sc. Tomislav Jednačkom, bivšim učenikom Gimnazije Sisak. Slike našeg posjeta PMF-u možete pogledati ispod.

 

 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 15. 5. 2024. 08:21

Terenska nastava iz Povijesti "Kliofest"

Dana 11. svibnja 2024. učenici 3. i 4. razreda, u pratnji sa profesorom dr. sc. Domagojem Sremićem, posjetili su XI. Kliofest, festival povijesti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tamo su imali priliku poslušati razna predavanja i predstavljanja knjiga koja su održali povjesničari iz cijele Hrvatske te im postaviti pitanja o dotičnim temama. Učenici su na Kliofestu također mogli kupiti mnoštvo povijesnih knjiga od raznih izdavača koji su tamo imali otvorene štandove. Posjet je bio vrlo poučan i svi su se dobro zabavili te smo sigurni da će u budućim godinama interes za Kliofestom samo rasti.
 
 Ian Redžić, 4.A
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 14. 5. 2024. 10:59

Planinarenje kao izvannastavna aktivnost

Povodom Dana planeta Zemlje u SŠ Viktorovac održan je županijski skup s temama vezanim uz održivi razvoj, očuvanje prirode i odnos prema prirodi. Tom prigodom prof. Vesna Rogulja Mart predstavila je projekt Hodanjem do zdravlja kojeg  provodi od 2016. godine, a svojevrsni je nastavak aktivnosti koje su pokrenuli profesori Željka Cicak, Slobodan Grabovica i Goran Malnar.

            Projektom se promiče svjesnost o važnosti tjelesnoga gibanja, kvalitetne prehrane, međuljudskih odnosa i etičnosti u očuvanju prirodne baštine. Ističu se sve komponente planinarenja kao sporta, kulturne i turističke komponente te poveznice s književnošću. Učenici koji sudjeluju u projektu slušaju predavanja i pohađaju radionice koje obuhvaćaju osnovne teme: planinarska oprema, orijentacija, meteorologija te ponašanje u prirodi. Nakon toga slijede planinarski usponi koji se realiziraju uz osiguranje članova HGSS-a.

            Vrijednost ovoga projekta očituje se u činjenici da su se mnogi učenici po završetku gimnazijskoga obrazovanja uključili u rad HPD-a Sisak, a neki su i polaznici tečaja za spašavatelja pri HGSS-u.

Planine te zovu, pokreni se!

Tekst i fotografije: Vesna Rogulja Mart, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 14. 5. 2024. 10:57

Najveseliji Fluchtraum s osobljem škole

Ovaj put su MG pripremili Fluchtraum ne za učenike, već za osoblje naše škole koje je pokazalo interes sudjelovanja u igri.

MG su  uzbuđeno dočekali naše kandidate i malim programom uveli ih u Fluchtraum. Podijeljeni u dvije ekipe timskim radom rješavali su redom sve zadatke,  svladali sve njemačke barijere i na naše veliko iznenađenje i zadovoljstvo pokazali da još uvijek itekako dobro vladaju njemačkim jezikom.

Bilo je veselo, imali su " viel Spaß ", a najveseliji su bili kad su pronašli " ključ za izlaz ".

Nagradili smo ih prigodnim zahvalnicama, a naši kandidati na odlasku s osmjehom na licu  poželjeli su da se okušaju uskoro u još jednom escapu.

Zahvaljujemo od ❤️ svima na odazivu i što su nakon napornog radnog dana ostali i odvojili vrijeme kako bi sudjelovali u igri.

 

 

  

Ostale slike možete vidjeti pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 7. 5. 2024. 21:07

IZLET DRUGIH RAZREDA U PRAG I TELČ

Učenici 2.a, 2.b, 2.c, 2.d i 2.e razreda posjetili su Češku od 2. do 4. svibnja 2024. godine. Oduševili su se ljepotama glavnog grada (Staro Mesto, kraljevska palača, Zlatna ulica, Karlov most, ...) i vožnjom brodom po Vltavi, kao i ljepotama Telča - slikovitog gradića pod zaštitom UNESCO-a. S učenicima su u pratnji bile profesorice A. Velić, L. Pahić Gajić, K. Dobrenić Bunjan, V. Kovač Vezmarović i S. Meter, koje ovim putem žele i javno pohvaliti ponašanje učenika na ovom putovanju.
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 7. 5. 2024. 21:04

IZLET PRVIH RAZREDA U GARDALAND, VERONU I SAFARI PARK

Učenici 1.A, 1.B, 1.C i 1.D razreda 3. i 4. svibnja 2024. posjetili su Gardaland, Veronu i Safari park Natura viva. I oni više i oni manje odvažni uživali su u atrakcijama Gardalanda, ostavljali svoje ljubavne želje ispod Julijina balkona i divili se ljepotama i čudima prirode u Safari parku.

S učenicima u pratnji bili su profesori Slađana Adamović, Nikolina Mesić, Martina Paša, Andrea  Ostojić i Dinko Smolčić koji ovim putem žele i javno pohvaliti ponašanje svojih učenika na zajedničkom razrednom putovanju.    

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 6. 5. 2024. 08:46

Sveučilište Louisville, USA u Gimnaziji Sisak!

Učenici Gimnazije Sisak su 29. i 30. travnja ponovno imali priliku sudjelovati u, sada već tradicionalnim, edukativnim radionicama koje za njih organiziraju i vode studenti američkog sveučilišta iz Louisvillea u Kentuckyju iz SAD-a, uz superviziju njihovih profesora.

Radionice, koje američki studenti osmišljavaju i vode, dio su njihova kurikuluma i studijskog putovanja u Europu, a pokrivaju teme u rasponu od zdravstva i mentalnog zdravlja, preko odnosa s javnošću, građevine i tehničkih znanosti do edukacijskih znanosti.

Na zadovoljstvo svih, Gimnazija je svoje goste mogla primiti u obnovljenoj i prostranoj zgradi, no dio aktivnosti održao se i na otvorenom, na obnovljenom igralištu.  

Tridesetak naših učenika imalo je priliku dva puna dana praktično upotrijebiti znanje engleskog jezika i iz prve ruke upoznati američki oblik projektne nastave, sklopiti poznanstva sa studentima, te kroz komunikaciju s njima usporediti život u Hrvatskoj sa životom u SAD-u i razmijeniti zajednička iskustva i spoznaje.

Kao i svaki put dosad, gimnazijalci su pokazali visoki stupanj poznavanja engleskog jezika, spremnost na suradnju, entuzijazam pri sudjelovanju i širok raspon interesa i znanja.

Veselimo se ponovnom dolasku naših gostiju iz Kentuckyja sljedeće godine!  https://louisville.edu/

Ostale slike možete pogledati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 2. 5. 2024. 09:32

Stomatologinja Helena Margić, bivša učenica Gimnazije Sisak kod " Moderne Germanisten "

Stomatologinja Helena Margić, specijalist implantologije, bivša učenica Gimnazije Sisak posjetila je MG i sjedanjem u školsku klupu prisjetila se svojih srednjoškolskih dana,a  posebno učenja njemačkog jezika kojeg se i dan danas rado sjeća. MG su joj priredili prigodan leksički zadatak, a nakon što ga je uspješno riješila, slijedio je  obilazak škole na njemačkom. Naša gošća je bila oduševljena našom obnovljenom školom i zadivljena što sve naši učenici i profesori imaju danas na raspolaganju.

Za kraj su joj priredili listu njemačkih riječi i rečenica iz područja stomatologije koju će naša gošća po potrebi moći koristiti. Posjet je završio ugodnim razgovorom o školi, njemačkom jeziku, studiranju i  radu.

 

Ostale slike možete pogledati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 23. 4. 2024. 09:57

„21 st Century Skills for Teachers and Students“

                                                    

U sklopu Erazmus+ projekta „Gradimo našu školu“ nastavnica Marijana Milas boravila je u španjolskom gradu Valenciji, gdje je u razdoblju od 8. do 13. travnja 2024. pohađala edukaciju na temu "Vještine 21. stoljeća za učitelje i učenike".

 

To je četvrta po redu inozemna mobilnost u organizaciji agencije Europass Teachers Academy u svrhu  stručnog usavršavanja nastavničkog osoblja sisačke gimnazije. Nastava se odvijala na engleskom jeziku, a grupu je činila internacionalna ekipa: predavač Petar Dumov iz Bugarske i jedanaest nastavnika iz različitih dijelova Europe: Islanda, Njemačke, Mađarske, Austrije i Hrvatske.

 

Na početku tečaja zadatak je bio predstaviti svoju zemlju, grad, školu i svoj rad drugim sudionicima, kako bi se bolje upoznali, razmijenili iskustva i doznali više o funkcioniranju školskih sistema drugih zemalja. U pet dana tečaja akteri su prolazili različite praktične aktivnosti za osmišljavanje lekcija s učenjem temeljenim na zadacima, učenjem temeljenim na projektima  i na preokrenutoj učionici, te upoznavanju različitih digitalnih alata i aplikacija koje mogu biti korisne u nastavi (GoogleLens, Goosechase, Google Translator, Copilot, PicCollage, Canva, Gamma, MagicSchool.ai…). 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 23. 4. 2024. 09:47

GIMNAZIJA SISAK PLASIRALA SE NA DRŽAVNO NATJECANJE IZ HRVATSKOGA JEZIKA

Učenica 1. c Elena Rajković pozvana je na državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika koje će se održati od 8. do 10. svibnja 2024. godine. Eleni i njezinoj mentorici Josipi Peškir Ćorković čestitamo i želimo puno uspjeha na državnom natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 4. 2024. 10:05

Sudjelovanje na Državnom natjecanju iz Povijesti u Puli, 17-19. travnja 2024.

Ian Redžić, učenik 4.A razreda Gimnazije Sisak, kao najbolje plasirani maturant na Županijskom natjecanju iz Povijesti s područja Sisačko-moslavačke županije, sudjelovao je sa svojim mentorom dr. sc. Domagojem Sremićem na 25. Državnom natjecanju iz Povijesti u Puli, od 17.-19. travnja 2024. godine.
 
 
 
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 4. 2024. 10:00

Učenici OŠ Viktorovac posjetili " Moderne Germanisten "

Učenici 8. razreda OŠ Viktorovac zajedno sa svojim profesorima njemačkog jezika, profesoricom Tatjanom Šaler-Olujić i profesorom Sandrom Stojićem posjetili su Moderne Germanisten.

MG su im priredili igrokaz na njemačkom jeziku, obilazak škole na njemačkom te nezaobilaznu igru, Fluchtraum( escape room) u kojem su  osmaši timskim radom  rješavali zagonetke na njemačkom, rebuse,križaljke i pritom se dobro zabavili, a nakon uspješnog pronalaska "izlaza" iz učionice slijedilo je ugodno zajedničko druženje profesora i učenika.

 

  

Za više fotografija kliknite na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 18. 4. 2024. 09:36

Terenska nastava iz glazbene umjetnosti – HNK Zagreb

Petar Iljič Čajkovski, LABUĐE JEZERO

     Dana 16. travnja 2024. godine učenici prvih, drugih i četvrtih razreda Gimnazije Sisak imali su priliku prisustvovati izvedbi baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog u pratnji profesorice Blaženke Krznarić-Stuparić i profesorice Slađane Adamović. Labuđe jezero je jedno od najpoznatijih baletnih djela koje je ikad stvoreno, a njegova ljepota i dubina ostavljaju neizbrisiv trag u srcima publike diljem svijeta.

     Suvremena izvedba ovog remek-djela donosi ne samo tehničku virtuoznost, već i emotivnu dubinu koja povezuje gledatelje s pričom. Ovaj balet, koji je premijerno izveden 1877. godine, nastavlja fascinirati svojom izuzetnom glazbom, prekrasnim kostimima i scenografijom te plesnim izvedbama koje oduzimaju dah. Priča o nesretnoj ljubavi između princa Siegfrieda i preobražene princeze Odette, koja je zarobljena u obliku labuda od zlog čarobnjaka Rothbarta, duboko dira svojom emocionalnom snagom i univerzalnom temom ljubavi, borbe protiv zla i nadanja za slobodom. Kroz plesne pokrete, umjetnici prenose složene emocije i sukobe likova, od melanholije i tuge do trenutaka nade i ljubavi. Svaki korak, svaki pokret, svaki izraz lica ima svoju ulogu u prenošenju priče i oživljavanju likova na pozornici. Neki od najupečatljivijih trenutaka Labuđeg jezera uključuju čarobnu scenu na jezeru, gdje labudovi plešu u savršenoj harmoniji, kao i dramatične sukobe između dobra i zla koji kulminiraju u emotivnom finalu.

     Glazba, pokret, izvanredna lakoća u izvođenju te ljubav prema umjetnosti sve nas je ostavila bez riječi i oduševila. Balet tako ostaje ne samo remek-djelo klasične glazbe i plesa, već i izvor inspiracije i užitka za publiku.

                                                                                                                                                             Natali Korzo, 4.d

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 18. 4. 2024. 09:30

Gimnazija Sisak opet ima prvaka Hrvatske na natjecanju iz njemačkog jezika

Na Državnom natjecanju iz njemačkog jezika održanom od 10. do 12. travnja 2024. u OŠ Antuna Kanižlića u Požegi našu školu predstavljali su Matej Kasaić, učenik 4.a razreda i njegova mentorica prof. Gordana Lončar.
Matej je u svojoj kategoriji srednjih škola SŠ II A uvjerljivo osvojio 1. mjesto ostavivši po broju bodova daleko iza sebe 2. i 3. mjesto.
Čestitke Mateju i profesorici!
 
  
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 15. 4. 2024. 09:51

ODRŽAN DRUGI ZOOM SASTANAK U SKLOPU ETWINNING PROJEKTA WATER AS A SOURCE OF LIFE

U srijedu 27.03.2024. naši su učenici sudjelovali u Zoom sastanku u sklopu eTwinning projekta koji je u našoj školi započeo u rujnu 2023. Na ovom sastanku prvo smo igrali kviz kahoot koji je uključivao znanja o određivanju parametara iz vode. U kvizu su naši gimnazijalci pokazali zavidno znanje i zamalo osvojili prvo mjesto, ali je u zadnjem krugu pobjedu odnijela Francuska, a naši su učenici osvojili drugo mjesto. Zatim smo prezentirali naš vodeni izazov. Učenici su tijekom dva mjeseca morali smisliti načine kako uštediti vodu u svom kućanstvu, te potaknuti i ukućane da ju štede. Sve što su napravili su morali i dokumentirati i te smo materijale pokazali našim partnerima. Na kraju smo se dogovorili o daljnjim zadacima.

Na Zoom sastanku sudjelovalo je 60ak učenika i 7 nastavnika iz Litve, Francuske, Rumunjske, Grčke, Turske i Sjeverne Makedonije.

Video prilog o sastanu možete pogledati na:

https://youtu.be/fr66p65Hxeo?si=2hPT2nFZh_xa9O0V

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 4. 4. 2024. 13:45

Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 28.03.2024. godine održano je predavanje FULBRIGHT TEA exchange – studijski boravak naše nastavnice Višnje Kovač Vezmarović na Floridi.

Nastavnica je prvo upoznala sve prisutne kako se prijaviti na natječaj Američke ambasade za dobivanje ove stipendije, te koji su koraci u samom procesu izbora nastavnika. Zatim je pričala o samom boravku u Fort Myersu i organizaciji studijskog boravka. U sklopu boravka nastavnica je pohađala edukaciju na Florida Gulf Coast University, u sklopu koje je seminare o pedagogiji i didaktici održavala dr. DeLuca, STEM seminare dr.Marcollini te seminar o informacijskog tehnologiji gospođa Reyes. Osim studiranja na fakultetu, naša nastavnica je boravila dva tjedna na nastavi u Estero High School sa američkim srednjoškolcima i mentoricom prof. Melissom Jazcak, nastavnicom biologije u školi. Naša nastavnica je američkim srednjoškolcima donijela pisma učenika Gimnazije Sisak, a oni su također pisali pisma za naše učenike te je tako ostvaren kontakt među učenicima. U planu je održati i Zoom sastanak naših i američkih učenika jedan školski sat. Osim toga naša nastavnica je održala nekoliko sati na engleskom jeziku za američke učenike i upoznala ih sa našom školom, gradom Siskom i Hrvatskom. Američki učenici imali su jako puno pitanja i svojim kolegama u Hrvatskoj, a svidio im se i izgled naše škole u videu koji im je nastavnica pokazala.

Ovaj studijski boravak omogućio je stjecanje novih znanja za našu nastavnicu, koja će ona prenositi našim djelatnicima u danima koji dolaze. Boravak je omogućio i upoznavanje velikog broja nastavnika, kako u američkoj školi, tako i iz dvadeset različitih država svijeta koji su također sudjelovali u ovoj Fulbright TEA razmjeni. S nekoliko njih naša je nastavnica dogovorila nove međunarodne projekte i posjete kojim se veselimo.

Fulbright TEA je prestižna stipendija koju nastavnicima daje Američka vlada s ciljem jačanja njihovih kompetencija, ali i prenošenja znanja školama u kojima oni rade te jačanje zajednica i sredina u kojima se škole nalaze. Svake godine se za ovu stipendiju prijave tisuće nastavnika diljem svijeta, a odbere se njih 90. Stipendijom upravlja agencija IREX. Za sve obavijesti o načinima prijave i sudjelovanja na ovom natječaju obratiti se treba Američkoj ambasadi u Zagrebu.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 4. 4. 2024. 13:42

Čestitka

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 28. 3. 2024. 19:57

Moderne Germanisten u posjeti Ekonomskoj školi Sisak ("Projekt Spaß mit Deutsch")

MG su u sklopu međuškolskog projekta "Spaß mit Deutsch" sa svojom profesoricom njemačkog jezika M. Šehović Bogdanović gostovali u Ekonomskoj školi Sisak 25.ožujka 2024. Ugostile su ih učenice 4.b. razreda i njihova profesorica njemačkog jezika Sonja Šimek Cvitković. Učenici su nam predstavili svoju školu i njihove aktivnosti u Erasmus projektima na njemačkom jeziku te pripremili radionicu "Vježbenička tvrtka" koju su naši MG uz asistenciju maturantica uspješno odradili i sa zanimanjem uronili u njima novi svijet ekonomije, osmišljavajući, oblikujući i predstavljajući vlastiti inovativni proizvod, uspješno pri tome kombinirajući njemački, ekonomiju i zabavu.

  

Ostale slike pod opširnije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 28. 3. 2024. 19:30

Moderne Germanisten nastavljaju s međuškolskim projektom " Spaß mit Deutsch"

Moderne Germanisten ugostili su učenice Ekonomske škole Sisak i njihovu profesoricu Sonju Šimek Cvitković i time nastavili međuškolski projekt " Spaß mit Deutsch ". Program je započeo obilaskom naše obnovljene škole, a zatim je za naše  goste i za naše gimnazijalce organiziran prvi Fluchtraum im Freien( escape na otvorenom). Uživali su u prekrasnom sunčanom danu i pri tom rješavali  zagonetke, naučili nove riječi na njemačkom, otkrili nešto novo, stekli nova poznanstva, a nakon uspješnog pronalaska "izlaza" slijedilo je zajedničko druženje učenika " im Freien ":)
 
  
Ostale slike možete pogledati pod opširnije.
 
 
 
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 27. 3. 2024. 08:45

ODRŽANO ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ HRVATSKOGA JEZIKA

Županijsko natjecanje iz Hrvatskoga jezika održano je 20. ožujka 2024. godine, već tradicionalno u Srednjoj školi Novska. Na natjecanju su, kao i svake godine, sudjelovali i učenici Gimnazije Sisak koji su ostvarili odlične rezultate.

Tako je u kategoriji 1. razreda Elena Rajković osvojila drugo mjesto, Gabriela Kuryk treće, Lana Rajković četvrto mjesto (mentorica: Josipa Peškir Ćorković), Elena Kovačić i Ana Pernar bile su osme (mentorica: Marta Narančić), a Petra Plavec (mentorica: Nikolina Mesić) deveta.

U kategoriji 2. razreda Loreta Ivanić osvojila je treće mjesto (mentorica: Vesna Rogulja Mart), Korina Petra Čondić četvrto (mentorica: Marta Narančić), Antun Zaborac sedmo, a Ena Štrelov jedanaesto mjesto (mentorica: Marta Narančić).

U trećim razredima Gimnaziju Sisak predstavljala je Lea Gnjatović koja je zauzela peto mjesto (mentorica: Josipa Peškir Ćorković), a u četvrtim razredima Mia Medjed koja je bila treća te Helena Šemper koja je zauzela šesto mjesto (mentorica: Nikolina Mesić).

Svim učenicima i mentoricama čestitamo na ostvarenim rezultatima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 25. 3. 2024. 21:11

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ VJERONAUKA

Županijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije održano je u petak 22. ožujka u Osnovnoj školi Braće Ribar u Sisku. Otvorenju natjecanja nazočili su kancelar biskupije Janko Lulić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko,  pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajdohar i ravnateljica škole Vesna Šebek.

Natjecanje je otvorio delegat sisačkog biskupa Vlade Košića, kancelar Lulić, uputivši svim natjecateljima riječi ohrabrenja i čestitavši im na dosadašnjem uspjehu.

Natjecanju su pristupili učenici Mateja Dobrenić, Antonija Pinotić, Gita Čulig, Marko Čorak i Matija Smernić.

Čestitamo učenicima na osvojenom 2. mjestu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 24. 3. 2024. 20:54

Gimnazija Sisak i ove godine se plasirala na državno natjecanje iz njemačkog

Učenik Matej Kasaić pozvan  je na državno natjecanje iz njemačkog jezika koje će se održati od 10. do 12. travnja 2024. u Požegi. Profesorici Gordani Lončar i učeniku Mateju čestitamo i  želimo puno uspjeha na državnom natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 24. 3. 2024. 18:22

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ POVIJESTI

Na Županijskom natjecanju iz Povijesti, koje se održalo 18. ožujka 2024. godine u Osnovnoj školi Mladost Lekenik, učenici naše škole ostvarili su sjajan uspjeh.

U kategoriji 3. razreda Matea Anušić osvojila je 2.mjesto (mentor: dr.sc. Domagoj Sremić).

U kategoriji 4. razreda Ian Redžić osvojio je 1.mjesto (mentor: dr.sc. Domagoj Sremić), Petar Lasović osvojio je 2.mjesto (mentor: prof. Tomislav Dovranić), a Jure Ćuk osvojio je 4. mjesto (mentor: prof. Tomislav Dovranić).

U kategoriji samostalnih istraživačkih radova učenice 3. razreda naše škole, Lea Gnjatović i Matea Anušić (mentor: dr.sc. Domagoj Sremić) osvojile su prvo mjesto sa svojim radom na temu: Percepcija ženskih osoba u društvu Banske Hrvatske XVIII. stoljeća kroz prizmu djela Annuae Baltazara Adama Krčelića. Nakon pregleda i obrane rada pred županijskim povjerenstvom rad je poslan državnom povjerenstvu, a učenice i njihov mentor nadaju se pozivu na državno natjecanje!

Čestitke učenicima i mentorima na postignutim rezultatima te iščekujemo poziv na državno natjecanje!

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 20. 3. 2024. 09:51

Vijest o Smotri Simulirano suđenje

U subotu 9. ožujka 2024. godine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu održana je Državna smotra simuliranih suđenja na kojoj su sudjelovali i učenici trećih razreda naše škole pod mentorstvom profesorice Katarine Dobrenić Bunjan.Ovo smotra nije poput uobičajenog natjecanja iz nekog predmeta na kojem se ispituju znanja iz tog predmeta, već je u potpunosti realističan prikaz prave sudske rasprave, samo što su svjedoci, sudski vještaci i odvjetnici zapravo učenici, jedino je sudac pravi te on na kraju donosi presudu o tome koja je strana dobila parnicu. Ove godine zadatak je bio pripremiti kaznenu parnicu u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne veze završava pokušajem ubojstva. Naši učenici sudili su se s učenicima Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, a sutkinja koja je donosila presude između ove i naše škole bila je Ika Peranović. U oba slučaja naša škola odnijela je pobjedu - na strani tužitelja dokazavši da je optuženica kriva, kao i na strani obrane, kada je optuženici dokazana samo djelomična krivnja te nije dobila cjelovitu kaznu. Pripremajući se za  ovu smotru, učenici su stekli nove argumentacijske i govorne vještine te su mogli iz prve ruke vidjeti kako je to baviti se nekom pravosudnom djelatnošću, što je vrlo korisno za sve one koje žele studirati pravo. Čestitke učeničkoj ekipi koju su činili Antonija Pinotić, Matea Anušić, Lucija Ečimović, Ema Dolić, Klara Balog, Karla Korečić, Leda Vujić, Dora Šterc, Maks Hajneman, Nika Milnović, Ena Pavelić, Arbenita Muhadri, Magdalena Cindrić i Sara Lepešić, kao i njihovoj mentorici! Bravo!

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 14. 3. 2024. 13:18

Terenska nastava iz glazbene umjetnosti – HNK Zagreb

Wolfgang Amadeus Mozart, Così fan tutte

Dana 14. veljače 2024. godine, u HNK u Zagrebu, učenici prvih i drugih razreda Gimnazije Sisak imali su priliku prisustvovati izvedbi opere “Così fan tutte”, Wolfgang Amadeus Mozart u pratnji profesorice Blaženke Krznarić-Stuparić i profesora Dragana Milojevića. Komična opera u dva čina koja je praizvedena 1790. godine u Beču, a naziv "Cosi fan tutte" doslovno znači "Tako rade sve žene". Radnja se vrti oko ljubavnih spletki i iskušenja ženske vjernosti.

Così fan tutte posljednja je opera koju je Mozart skladao u suradnji s libretistom Lorenzom da Ponteom. Vjeruje se kako je sam austrijski car Josip II. predložio Mozartu da sklada operu na temu ženske vjernosti. Mozart i Da Ponte preuzeli su temu zaručničke zamjene iz tekstova iz 13. stoljeća, a neke od varijanti takvoga sižea nalaze se u Boccacciovim novelama Dekameron, ali također i u nekim Shakespeareovim dramama. Radnja počinje u kafiću, gdje dva časnika javno izjavljuju kako će im njihove zaručnice biti vjerne. Dok je Don Alfonso skeptičan i predlaže okladu kojom će im dokazati suprotno. Mladići su pristali na okladu te se pretvaraju kako idu u rat, prerušavaju se i time pokreću niz smicalica kojima će se otkriti razni oblici ljubavi, zavođenja i smiješnih situacija u kojima saznajemo koliko svako ljudsko biće ima snage oduprijeti se prevari. Moglo bi se reći kako je gluma u ovoj operi imala najtežu i najznačajniju ulogu u ovoj operi. Glumci su  pokazali sva svoja umijeća i ostavili nas sve dirnute i ugodno iznenađene. Također scenografija, kostimi  i naravno glazba su uz samu glumačku izvedbu dali još veći užitak i kako bi se reklo bili su trešnja na vrhu torte.

U konačnici, Mozartova opera "Così fan tutte" pruža nam uzbudljivu priču o ljubavi i izazovima koje donosi život. Kroz smiješne situacije i neočekivane obrate, Mozart nas podsjeća da ljubav može biti zapetljana, ali i da donosi radost i smijeh.       

                                                                                                                                                     Nika Smiljanić 2c

  

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 13. 3. 2024. 08:20

Oboji svijet bojama ravnopravnosti

U sklopu projekta Oboji svijet bojama ravnopravnosti Foruma za slobodu odgoja 1.c razred i knjižničarka Natalija Miletić razgovarali su o pojmu feminizma. Potaknuti potresnom sudbinom Marije Jurić Zagorke usporedili su prava žena nekad i danas te zaključili da je mnogo učinjeno, ali da ima još puno toga što se mora mijenjati. Zatim su zajedno izradili plakat na kojem su ispisivali po jednu riječ koja im na prvu označava feminizam te zatim isti takav simbol. Jedna od odabranih riječi bila je riječ kuhinja jer je simbol za okupljanje obitelji, toplinu doma ali ujedno asocira na zatvor za žene.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 8. 3. 2024. 09:24

Županijska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda za osnovne i srednje škole

U našoj školi u četvrtak 29. veljače 2024. godine održana je županijska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda za osnovne i srednje škole.

U uvodnom programu učenici naše škole pozdravili su natjecatelje i mentore svirajući i recitirajući. Gala Grgurač (flauta) i Juraj Vrkljan (klavir) izveli su Sonatu za flautu i klavir u C-duru treći stavak Otara Taktakishvilija, Korina Petra Čondić  Sisački (ru)let Željka Maljevca. a Iva Šolić Sunce i njeni cvjetovi Rupi Kaur.

Natjecale su se četiri osnovne i tri srednje škole. Natjecanje je to na kojem se čitaju djela primjerena i zanimljiva mladima te se onda u kvizu znanja potiče učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje detalja iz pročitanih djela te na izrađivanje kreativnog uratka na temu iz djela.

U kategoriji osnovnih škola na državno natjecanje plasirali su se učenici iz OŠ Josipa Kozarca Lipovljani i OŠ Zorke Sever Popovača, čitajući knjige Trči, ne čekaj me Bojane Meandžija, Moja baka je zmaj  Melite Rundek i Zeleni pas Nade Mihelčić.

U kategoriji srednjih škola učenici Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine, zajedno s našim gimnazijalkama Laurom Gorenak, Sunčicom Bakarić i Karlom Korečić, učenicama trećih razreda, plasirali su se na državnu razinu ovog natjecanja pročitavši Djevojku iz močvare Deliae Owens, Ponoćni klub Christophera Pikea i djelo Kako se sprijateljiti s tamom Kathleen Glasgow.

U kategoriji kreativnog uratka dalje su se plasirali Antea Marić iz OŠ Zorke Sever Popovača te učenik četvrtog razreda naše škole Jure Ćuk.

Čestitke svim učenicima i njihovim mentorima, a našim natjecateljima i mentoricama profesorici Josipi Peškir Ćorković i knjižničarki Nataliji Miletić sretno dalje!

Karla Korečić i Maks Hajneman

(Za više fotografija klikni na opširnije)

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 8. 3. 2024. 09:10

4. stručni skup ŽSV-a knjižničara osnovnih i srednjih škola te učeničkog doma Sisačko-moslavačke županije

U Gimnaziji Sisak održan je 4. stručni skup ŽSV-a knjižničara osnovnih i srednjih škola te učeničkog doma Sisačko-moslavačke županije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 6. 3. 2024. 10:01

Lidranovci na županijskoj smotri

Županijska razina smotre LiDraNo održana je 1. ožujka u Glini. Domaćini iz OŠ Glina prigodnim su programom u dvorani Hrvatskoga doma dočekali sve sudionike iz osnovnih i srednjih škola SMŽ.
Gimnazijalci su se predstavili u kategorijama za:
1. literarni izraz – Ema Martinić (4.c) i Katarina Blažević (4.d)
2. novinarski izraz – Gabi Kušan (4.d)
3. pojedinačni scenski nastup – Elizabeta Brelković (3.b) i Jure Ćuk (4.c)
4. radijski izraz – radijska družina GIMSI - Nina Sorić (3.e) i Klara Čičić (2.c).

Svi navedeni učenici radili su pod mentorstvom prof. Vesne Rogulja Mart. Nakon okruglih stolova za svaku kategoriju povjerenstva su za državnu razinu smotre LiDraNo predložili radove u kategoriji literarnog i radijskog izraza.
U iščekivanju poziva za državnu smotru ostaju Ema Martinić, Katarina Blažević te članice radijske družine GIMSI, Nina Sorić i Klara Čičić.

Čestitamo svim učenicima i njihovoj mentorici Vesni Rogulja Mart!

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 5. 3. 2024. 10:23

Dodjela zahvalnica sudionicima likovno-literarnog natječaja "Snaga krunice Barbare Stepinac"

U petak 1. ožujka 2024. učenici naše škole sudjelovali su dodjeli zahvalnica sudionicima ovogodišnjeg likovno-literarnog natječaja "Snaga krunice Barbare Stepinac" koju je pokrenula udruga „Radost“ u dvorani Pastoralnog centra u Budaševu. 

   

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 5. 3. 2024. 10:18

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ BIOLOGIJE

Županijsko natjecanje iz biologije održano je 29. veljače 2024. u Tehničkoj školi Sisak.

U kategoriji 1. razreda Denis Grozdanić (mentor: prof. Boris Majić) bio je drugi, a Petra Plavec (mentor: prof. Boris Majić) peta.

U kategoriji 2. razreda Nika Paušek (mentorica: prof. Višnja Kovač Vezmarović) bila je četvrta, a Matija Butković (mentorica: prof. Višnja Kovač Vezmarović) sedma.

U kategoriji 3. razreda Martin Dužić (mentor: prof. Boris Majić) bio je treći, a Leona Cvitković (mentor: prof. Boris Majić) šesta.

U kategoriji 4. razreda Gabi Kušan (mentorica: prof. Višnja Kovač Vezmarović) bila je prva.

Svim učenicima i mentorima čestitamo na ostvarenim rezultatima!

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 1. 3. 2024. 08:18

Radijska emisija GIMNAKUL u eteru Hrvatskoga radija 1

Radijska družina GIMSI  na državnoj je  razini Lidrana u 2023. godini ostavila izvrstan dojam radijskom emisijom GIMNAKUL u kojoj se govorilo o subkulturama. Iz tog razloga, a i povodom  Međunarodnoga dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja, članovi družine, Tesa Marinčić i Jure Ćuk s mentoricom Vesnom Rogulja Mart, primili su poziv radijske voditeljice Sandre Maričić za gostovanje u emisiji Pet za pet.  Emisija je emitirana 27. veljače na  Hrvatskom radiju 1 i vi je možete poslušati putem poveznice

https://radio.hrt.hr/slusaonica/pet-za-pet?epizoda=202402271345 

Kao što ste mogli čuti, radijska družina GIMSI nastavila je s radom u novom sastavu. Nakon audicije, maturantica Tesa Marinčić nesebično je svoje vještine i savjete prenijela Nini Sorić i  Klari Čičić. Naravno da je snimljena i nova tematska emisija o kojoj ćete uskoro imati prilike više čuti.

Čestitke učenicima i mentorici!

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 28. 2. 2024. 08:18

Terenska nastava - Hrvatsko zagorje

Dana 15. veljače 2024. godine učenici trećih razreda bili su na terenskoj nastavi u Hrvatskom zagorju pod vodstvom profesorica Martine Paše i s. M. Hijacinte Matanović te profesora Domagoja Sremića. Učenici su posjetili Muzej seljačkih buna koji je smješten u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća, crkvu sv. Marije Snježne u Belcu, crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, Ekomuzej u Lepoglavi te vulkan Gaveznica. Pri posjeti Muzeja seljačkih buna učenici su obišli vanjski dio muzeja u kojem se nalaze ostatci starog kaštela u dvorištu dvorca. U unutrašnjosti muzeja imali smo priliku vidjeti prvobitni izgled dvorca Oršić, sačuvanu kapelu u izvornom stanju s iluzionističkim freskama i baroknim oltarom s prikazom smrti Franje Ksaverskog, uređen vinski podrum u kojem su postavljene vinske bačve iz razdoblja kada je u njemu djelovala Seljačka zadruga te arheološke ostatke iz tog vremena. Muzej je posvećen velikoj Seljačkoj buni iz 1573. godine. Nakon razgleda muzeja učenici su održali svoje seminarske radove na temu Seljačke bune ispred spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu.

Nadalje, u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu učenici su imali priliku vidjeti jedan od najljepših primjera barokne umjetnosti u sjevernoj Hrvatskoj. Svi smo se zajedno pomoli, poslušali nekoliko referata te analizirali unutrašnjost crkve.

Dolaskom u Lepoglavu posjetili smo crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i Pavlinski samostan. Upoznali smo se s burnom poviješću crkve i samostana. Nekoliko učenika ispričalo nam je o povijest crkve, nešto o redu svetog Pavla, prvog pustinjaka, o baroknom slikaru i pavlinu Ivanu Krstitelju Rangeru koji je oslikao crkvu freskama te o Ivanu Belostenecu, hrvatskom pjesniku, piscu, propovjedniku i leksikografu koji je bio začetnik promicanju hrvatskog jezika i kulture. U Lepoglavi smo još posjetili Ekomuzej u kojem smo naučili mnogo toga o promicanju, vrednovanju, istraživanju i očuvanju prirodne i kulturne baštine, o Lepoglavskoj čipki, koje je njezino značenje i važnost da je stavljena pod Unescovu zaštitu te kako se plete čipka. Edukacija je bilo vrlo poučna i zanimljiva. Naposljetku razgledavali smo Gaveznicu – Kameni vrh koji predstavlja trag vulkanske aktivnosti u geološkoj prošlosti Hrvatskog zagorja. Nekadašnji brežuljak Kameni vrh danas je ogromna rupa napuštenog kamenoloma Gaveznica, koja izgledom podsjeća na grotlo nekadašnjeg vulkana koji se ovdje nalazio. Na kraju izleta učenici su imali slobodno vrijeme u Varaždinu.

Dora Šterc 3.d

Za više fotografija kliknite na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 21. 2. 2024. 10:59

Na nastavničkom vijeću održana je prezentacija u sklopu Erasmus+ projekta “Gradimo našu školu”

 

    

Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 20. veljače 2024. godine nastavnice Vesna Rogulja Mart, prof. mentor i Ines Pavlinac, prof. mentor održale su prezentaciju u sklopu Erasmus+ projekta „Gradimo našu školu” o sudjelovanju na edukaciji pod nazivom CLIL and PBL to Improve Student Engagement održanoj u Firenci od 20. do 25. studenoga 2023. godine. Glavni cilj tečaja bio je unaprijediti sudjelovanje učenika u nastavnom procesu uz pomoć metoda CLIL i PBL.
Nastavnice su upoznale kolegice i kolege s rasporedom i načinom provođenja tečaja kao i sa spomenutim metodama poučavanja koje su uvriježene u nastavi stranih jezika naglašavajući mogućnosti njihove primjene i u trenutnom kurikulu, posebice primjeni projektne nastave i poučavanja uz pomoć zadataka koje učenici mogu primjenjivati na nastavi pojedinih predmeta kako bi što uspješnije povezali teorijsku građu sa svakodnevnim životnim situacijama.Po završetku prezentacije kolegice su zamolile članove Nastavničkog vijeća za sudjelovanje u kratkoj radionici čiji je cilj osmišljavanje zanimljivog i korisnog zadatka koji bi mogao biti proveden kao pojednostavljena inačica projektne nastave tijekom jednog nastavnog sata.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 21. 2. 2024. 10:54

💌Valentinstag 💌

MG su za Valentinstag organizirali za naše gimnazijalce nagradnu igru( pisanje pjesmice na njemačkom po zadanim uputama), u MG sandučić je pristiglo 20 pjesmica.

Najbolji su osvojili slatke nagrade, a to su: mikimaus1, Fiona i  DAS LINEAL 122.

(Nagrade možete podići kod MG.)

Od ❤️ zahvaljujemo svima na sudjelovanju i do sljedećeg izazova...viel Glück und viel Spaß.

MG

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 19. 2. 2024. 01:49

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika za osnovne i srednje škole

13.veljače 2024. u Gimnaziji Sisak održano je županijsko natjecanje iz engleskog jezika za osnovne i srednje škole.
Naša škola ugostila je 76 natjecatelja i 48 mentora i članova prosudbenih povjerenstava.
Natjecanje je započelo govorom dobrodošlice ravnatelja Božidara Dujmića, te nastupom školskog zbora i komornog sastava pod ravnanjem prof. Blaženke Krznarić Stuparić. Otvorenju je prisustvovala i počelnica  Županijskog ureda za obrazovanje, Robertina Štajdohar.
Pisanje testova odvijalo se od 10 - 11.30 h, a nakon toga, kako bi učenici korisno iskoristili vrijeme do objave rezultata, Gimnazija Sisak je za osnovnoškolce organizirala posjet Muzeju Sisak pod vodstvom prof. Tomislava Dovranića, a za srednjoškolce je organizirana filmska radionica i igranje društvenih igara u školskoj knjižnici.
Organizacijski odbor Gimnazije Sisak je iz donacija dvije izdavačke kuće i Udruge Iskra nade SMŽ osigurala simbolične poklone za sve sudionike, kao i nagrade za učenike s najboljim rezultatima.
Ukupno je sudjelovalo 12 učenika Gimnazije Sisak, od kojih je Lara Jurešić (mentorica prof. Nekola) osvojila 2. mjesto, a Petar Bjelica (mentorica prof. Pavlinac) 3. mjesto u kategoriji 2A (drugi razredi gimnazija), a u kategoriji 4A (četvrti razred gimnazija) Matej Kasaić osvojio je 2. mjesto, dok je Matija Dunger zauzeo 3. mjesto. (obojici je mentorica prof. Sorić)
Čestitamo svim natjecateljima!
Fotografije: Mia Plavšić, 4.a
i Organizacijski odbor natjecanja

Za više fotografija kliknite na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 15. 2. 2024. 17:37

Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika

Na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika održanom 14.02.2024. u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji učenici Gimnazije Sisak osvojili su 1. i 2. mjesto u dvije kategorije natjecanja.

Učenik 4.a razreda Matej Kasaić pobjednik je u kategoriji II, lista A srednjih škola, dok je učenica 4.a razreda Petra Buhin zauzela 2. mjesto u kategoriji II, lista B srednjih škola. 
Čestitke Mateju i Petri te njihovoj mentorici prof Gordani Lončar na postignutom uspjehu!
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 15. 2. 2024. 08:26

Lidranovci 2024.

Učenici Gimnazije Sisak i ove su se godine predstavili na općinskoj razini smotre Lidrano koja je održana u Budaševu 6. veljače 2024. Nakon održane školske razine, gdje se već morao dogoditi probir literarnih radova, na općinskoj smotri svoju kreativnost pokazali su u tri kategorije.
U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa kazivanjem poezije predstavile su se Korina Petra Čondić i Dunja Ordanić pod mentorstvom profesorice Marte Narančić te Iva Šolić i Petra Plavec pod mentorstvom profesorice Nikoline Mesić. Pod mentorstvom profesorice Vesne Rogulja Mart učenica Elizabeta Brleković predstavila se kazivanjem poezije, a učenik Jure Ćuk monologom.
U kategoriji literarnih radova to su bile učenice Matea Anušić (mentor: Nikolina Mesić), Katarina
Blažević i Ema Martinić (mentor: Vesna Rogulja Mart). U kategoriji novinarskoga izraza našu školu predstavila je učenica Gabi Kušan (mentor: Vesna Rogulja Mart).
Prema odlukama stručnih povjerenstava školu će na županijskoj razini predstavljati Elizabeta Brleković i Jure Ćuk u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa, Katarina Blažević i Ema Martinić u kategoriji literarnog izraza te Gabi Kušan u kategoriji novinarskoga izraza. Prema novim propozicijama za radijski izraz radijska emisija direktno se upućuje na županijsku razinu. Radijska družina GIMSI novom radijskom emisijom i u novom sastavu pridružit će se navedenim učenicima.

Čestitke svim učenicima i njihovim mentoricama!

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 12. 2. 2024. 10:10

Literarno-likovni natječaj „SNAGA KRUNICE BARBARE STEPINAC“

Učenici naše škole i ove su se godine uključili u literarno-likovni natječaj „SNAGA KRUNICE BARBARE STEPINAC“ koji priređuje Udruga za brigu o djeci i mladima „Radost“ iz Budaševa u sklopu proslave blagdana blaženoga Alojzija Stepinca.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 7. 2. 2024. 23:01

Terenska nastava glazbene i likovne umjetnosti u Beču

Grupa učenika i učenica trećih razreda Gimnazije Sisak boravila u austrijskoj metropoli od 1. do 3. veljače 2024., predvođena svojim profesoricama iz glazbene i likovne umjetnosti. Cilj terenske nastave bio je upoznati bogatu kulturno-umjetničku baštinu i brojne znamenitosti Beča: Hofburg, Operu, Parlament, Gradsku vijećnicu, Sveučilište, Katedralu...

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Milas  datum: 6. 2. 2024. 20:43

U Sisačkoj gimnaziji provedena kampanja „Web heroj“

Prošli tjedan, 25. i 26. siječnja u Gimnaziji Sisak u suradnji s Uredom načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke provedena je kampanja „Web heroj“, koju u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Cilj ove kampanje je osvijestiti i educirati građane (u ovom slučaju učenike Sisačke gimnazije) o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Za oko 75 učenika prvih razreda, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke prezentirali su primjere kibernetičkih prijevara koje prevaranti svakodnevno koriste kako bi ukrali novac.

S obzirom da se tijekom edukacije došlo do podatka da je u 2023. godini ukupna šteta počinjena ovim vidom kriminaliteta iznosila 10.500.000,00 eura, učenicima je sugerirano da je ključno znati i prepoznati znakove prijevare i biti na oprezu, a u slučaju bilo kakvih sumnji, svakako to treba prijaviti policiji.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 30. 1. 2024. 11:58

Međuškolski projekt " Spaß mit Deutsch": SŠ Viktorovac u posjeti Modernim Germanistima

MG su  ugostili učenike SŠ Viktorovac i njihovu profesoricu njemačkog jezika Marinu Milunić 29. siječnja 2024. i time nastavili realizaciju međuškolskog projekta " Spaß mit Deutsch ".

MG su za naše goste pripremili prigodan program. Učenice Gita Čulig i Petra Plavec osmislile su izvrstan igrokaz na njemačkom, učenici Magdalena Milošić i Danijel Šimičić organizirali su razgled škole na njemačkom i pri tome pokazali izvrsnost u govorenju i na kraju organizirali su nezaobilazni "Winterfluchtraum" kojeg su izvrsno na njemačkom vodile učenice Lea Gnjatović i Barbara Pernar. Učionicu su prigodno ukrasili, a gosti su se, rješavajući zagonetke i tražeći tragove, uspješno snalazili u njemačkom vokabularu te pronašli " ključ za izlaz " iz učionice.

Nakon Fluchtraum-a gostima su uručili prigodne zahvalnice i simbolične nagrade za sudjelovanje, a zatim je uslijedilo zajedničko druženje i razmjena školskih iskustava.

 

Ostale slike možete pogledati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 30. 1. 2024. 09:22

ŽUPANIJSKO NATJECANJE U RUKOMETU ZA DJEVOJKE :

U Sisku 19.01. 2024. godine Školski sportski savez SMŽ održao je županijsko natjecanje u rukometu za djevojke srednjih škola u Sportskoj dvorani Brezovica. Naše gimnazijalke  Dorotea Rakovac, Nika Milnović, Ema Basarić, Izabela Miffek, Loreta Ivanić, Urša Kobal, Lea Čorak, Bruna Šarko, Anastazija Pereković, Mia Turkman i Katja Marinčić su nas uspješno predstavljale i osvojile brončano treće mjesto. 
Čestitke djevojkama i njihovim voditeljima, profesorici Duški Đonović i profesoru Igoru Božićeviću na odličnom rezultatu.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 30. 1. 2024. 09:19

ŽUPANIJSKO NATJECANJE U RUKOMETU ZA MLADIĆE:

Osvojivši prvo mjesto na gradskom natjecanju, mladići su otišli na županijsko rukometno natjecanje održano u srijedu 17. siječnja u Dvorani Brezovica. U sastavu Mislav Kivač Podnar, Mislav Plesivčak, Roko Senčar, Borna Lamza, Emanuel Mikšić, Robert Džafo,Vito Pejčinović i Luka Lončar tim je osvojio 3. mjesto uz pomoć svojih voditelja, profesorice Duške Đonović i profesora Igora Božićevića, bravo za sve!

Tekst: Maks Hajneman 3B

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 30. 1. 2024. 09:16

GRADSKO NATJECANJE U RUKOMETU:

U petak 12. siječnja 2024. godine održano je gradsko natjecanje u rukometu u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg kako za djevojke, tako i za mladiće. Boje Školskog sportskog društva Gimnazijalac branile su Petra Matun, Lucija Hrenar, Nika Milnović, Ema Basarić, Izabela Miffek, Loreta Ivanić, Urša Kobal, Lea Čorak, Bruna Šarko, Anastazija Pereković, Mia Turkman i Elena Bunjan te Jure Ćuk, Roko Senčar, Mislav Kivač Podnar, Jakov Ljubešić, Mislav Plesivčak, Borna Lamza, Emanuel Mikšić, Robert Džafo i Luka Lončar. Oba tima osvojila su prvo mjesto te se time plasirala na županijsko natjecanje. Čestitke učenicima i njihovim voditeljima, profesorici Duški Đonović i profesoru Igoru Božićeviću na odličnom rezultatu.

Tekst: Maks Hajneman 3B

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 30. 1. 2024. 09:13

SPORTSKI PLES: Vijest ima dokument u privitku

Školski sportski savez SMŽ dana 10.1. 2024. je u dvorani Brezovica u Sisku održao županijsko natjecanje u sportskom plesu za Sisačko-moslavačku županiju.
U odličnoj atmosferi u konkurenciji 5 srednjih škola naše djevojke Mia Medjed, Antonia Dejanović, Tia Miličević i Ema Selanac sjajnim su plesom osvojile 2. mjesto.
Voditeljica: Duška Đonović, prof. i Igor Božičević, prof.
Čestitke našim djevojkama!
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 30. 1. 2024. 09:06

TREĆI RAZREDI NA PREDSTAVI SHAKESPEARE NA EXIT

U ponedjeljak 22. siječnja 2024. godine učenici trećih razreda naše škole sa svojim su profesoricama  Hrvatskoga jezika Josipom Peškir Ćorković i Nikolinom Mesić posjetili  Teatar Exit u Zagrebu kako bi pogledali predstavu SHAKEspeare na Exit.

Ova predstava postavljena je još 2006. godine, no bez obzira na to redovito puni dvoranu. Upravo je to znak koliko je zanimljiva publici te kako Shakespeareove drame uvijek žive na sceni. Sva njegova dramska djela, njih 37, uklopljena su u jednu predstavu, a glumci Marko Makovičić, Živko Anočić i Domagoj Ivanković, uz redatelja Matka Raguža, osuvremenili su tekst i učinili ga zabavnim svakom gledatelju. Jednostavna scenografija gledateljima približava kako su kazališne predstave izgledale u doba Williama Shakespearea. Svi ovi čimbenici učinili su da učenici napuste kazalište vrlo veseli i nasmijani, a istovremeno obogaćeni novim znanjima o Shakespeaerovu stvaralaštvu.

Maks Hajneman, 3. b

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 29. 1. 2024. 09:54

Nacionalni humanitarni program "Za 1000 radosti" Vijest ima dokument u privitku

Video spot uz popratni dopis Ravnatelja Hrvatskog Caritasa možete pogledati u privitku pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 18. 1. 2024. 18:07

Europska oznaka kvalitete za eTwinning projekt Cut the waste

Naš eTwinning projekt Cut the waste osvojio je nakon nacionalne i Europsku oznaku kvalitete. Oznaka je to koju dobiva manji broj projekata iz Hrvatske, a za nju se voditelji ne mogu prijaviti sami, već nacionalna agencija svake zemlje prijavljuje nekoliko najboljih projekata koji su dobili najviše ocjene. 
Podsjetimo, u projektu koji je vodila i koordinirala naša nastavnica Višnja Kovač Vezmarović i sudjelovalo 22 učenika naše škole, te  9 srednjih škola diljem Europe, s više od 100 učenika.  Ova oznaka znači da je  rad učenika  i suradnja s našim partnerima zadovoljio kriterije Okvira oznake kvalitete i dobio visoku ocjenu.  Projekt će  biti predstavljen u posebnom dijelu na Europskoj školskoj obrazovnoj platformi. 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 16. 1. 2024. 09:56

Fulbright TEA stipendija

Naša nastavnica Višnja Kovač Vezmarović dobila je prestižnu Fulbright TEA stipendiju koju daje Američka vlada preko agencije IREX. Radi se o programu na koji se svake godine prijavljuje tisuće nastavnika iz cijelog svijeta, a 90 ih bude izabrano za sudjelovanje. Sama stipendija pokriva troškove studiranja u trajanju od šest tjedana, troškove smještaja, puta i života u USA. U sklopu ovog programa naša će nastavnica boraviti na Florida Gulf Coast University gdje će pohađati kolegije iz pedagogije i  metodike rada, te se upoznati s novim digitalnim metodama. Studijski boravak obuhvaća i posjet srednjoj školi u blizini fakulteta gdje će i naša nastavnica održati dio nastave američkim učenicima. Sve naučeno na ovom studiju naša će nastavnica implementirati u svoju nastavu po povratku, a i prenijeti svojim kolegama te se nadamo da će i Gimnazija Sisak ostvariti kontakt i suradnju s američkom srednjom školom  u kojoj će Višnja boraviti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 11. 1. 2024. 21:02

Terenska nastava iz glazbene umjetnosti – HNK Zagreb

JOHANN STRAUSS MLAĐI, ŠIŠMIŠ

Dana 22. prosinca 2023. godine, u HNK u Zagrebu, učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Gimnazije Sisak imali su priliku prisustvovati izvedbi operete Šišmiš Johanna Straussa mlađeg u pratnji profesorice Blaženke Krznarić-Stuparić i profesora Darka Petkovića. Komična opereta u tri čina Šišmiš hvaljeno djelo Johanna Straussa mlađega praizvedeno je 1874. u Beču, odmah postavši sinonimom operetnoga žanra. U samo šest godina opereta je postavljena u više od 170 kazališta njemačkoga govornog područja, što jasno ilustrira njezinu golemu popularnost.

Mnogi je nazivaju operetom nad operetama. Libreto su napisali Richard Genée i Karl Haffner na temelju farse Zatvor Juliusa Rodericha Benedixa i vodviljskoga komada Le Révellion Henrija Meilhaca i Ludovica Halévyja. Postala je jedna od najomiljenijih i najčešće izvođenih opereta širom svijeta. Ova vesela i šarmantna komična opereta ostavlja snažan utisak na publiku svojom bogatom glazbom, šaljivim dijalozima i sofisticiranim plesnim aranžmanima. Radnja operete Šišmiš prepuna je intriga, zabune i ljubavnih zapleta. Glavni lik, Gabriel von Eisenstein, izaziva niz komičnih situacija kad pokušava izbjeći zatvor, a sve to dok se događa niz nesporazuma i zamjena identiteta. Spletke, maskiranje i tajnoviti susreti čine ovu operetu uzbudljivom i duhovitom.  Johann Strauss mlađi, poznat i kao "Kralj valcera", stvorio je glazbu koja se pamti po svojoj melodioznosti i plesnom ritmu. Valceri, polke i druge plesne forme doprinose lakoći i ritmičkoj razigranosti operete. Humor je često inteligentan i suptilan, izražen kroz verbalne igre i šaljive situacije.

Kombinacija vještog komičnog pisanja i živopisne glazbe čini ovu operetu privlačnom za raznovrsnu publiku. Uz šarmantne likove, bogatu glazbu i duhoviti humor, Šišmiš ostaje jedno od najomiljenijih ostvarenja u žanru operete. Njezina popularnost traje kroz generacije, a izvođenja ove operete uvijek donose radost i veselje publici diljem svijeta.

Natali Korzo 4.d

  

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 11. 1. 2024. 20:54

Na nastavničkom vijeću održana je prezentacija u sklopu Erasmus+ projekta “Gradimo našu školu” Vijest ima dokument u privitku

    

Nastavnik Tomislav Dovranić na Nastavničkom vijeću održanom u četvrtak 28.12.2023. , održao je prezentaciju o sudjelovanju na tečaju održanom u Ateni 23.-28.10.2023. , na tečaju pod nazivom Cultural Heritage Education: Ancient Greece as a Case Study u organizaciji agencije Europass Teacher Academy sudjelovao je u okviru projekta „Gradimo našu školu“ . Glavni cilj tečaja bio je promicanje Europskog identiteta i kulturnog naslijeđa u procesu nastave.

Nastavnik je  prezentirao program tečaja, u okviru kojeg se upoznao s  različitim pristupima za korištenje kulturnog naslijeđa (nacionalnog i europskog) u nastavi humanističkih-društvenih predmeta, s grčkom kulturnom baštinom i njezinom prisutnošću u europskoj svakodnevici, te prezentacijama kulturnog naslijeđa nacija polaznika tečaja. U okviru tečaja posjećene su i neke od najvažnijih institucija za razvoj europskog i grčkog kulturnog identiteta (Pnyx, Areopag, Nacionalni arheološki muzej, Muzej Akropole).

Na kraju prezentacije svi zajedno poslušali su najstariju zabilježenu cjelovitu melodiju iz razdoblja Antike „Seikilov skolion“ , u izvedbi modernih umjetnika koji ju izvode na rekonstruiranim instrumentima iz antičkog doba. Melodija na starogrčkom jeziku slušatelja stihovima (prijevod sa starogrčkog):

  “Dok živiš / pleši i pjevaj / budi radostan / Jer život je kratak / I vrijeme odnosi svoj plijen“ ,

upozorava na protok vremena i prolaznost. (melodiju možete poslušati u priloženom dokumentu.

Nadamo se da će nastavnici nakon ove prezentacije i predavanja naći korisne savjete za svoju daljnju nastavu te je tako oplemeniti za svoje učenike.

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 9. 1. 2024. 01:00

12. Simpozij školskog sporta i "Ponos SMŽ-a"

 
Na 12. Simpoziju školskog sporta održanom na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu uručena su i priznanja najuspješnijim učenicima i mentorima u edukativnim programima školskog sporta ( Intervju s olimpijcem i Igram, pišem, lajkam novinarima). Gimnaziju Sisak predstavljala je Ema Dolić koja je osvojila drugo mjesto u programu IPL novinara. Ema je učenica 3. razreda , a njen mentor bio je Igor Božičević, prof..
I SMŽ je prepoznala ovo postignuće pa je navedeni dvojac primio priznanja i na svečanosti „Ponos SMŽ”. Prepuni Dom INA rafinerije dugačkim pljeskom nagradio je naše predstavnike.
U HŠSS smo doznali da su izuzetno zadovoljni Eminim napretkom i sjajnim fotografijama i člancima kojima bilježi zanimljive trenutke sa sportskih terena.
Čestitamo Emi na ovim priznanjima i poželimo joj još puno uspjeha u vremenu koje dolazi.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 12. 2023. 19:15

Predstavljanje rada UZ GIMSI

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Gimnaziji Sisak  12. prosinca održan je Međužupanijski stručni skup Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije za predmetno područje Učeničko poduzetništvo. Voditeljica UZ GIMSI za područje poduzetništva i umjetničkog izražavanja, Vesna Rogulja Mart, održala je predavanje na temu Komunikacija poduzetnika i medija. U sklopu predavanja predstavila je radove mladih zadrugara: Ivana Čička, Gite Čulig, Lune Žužić, Klare Čižić  i Anastazije Pereković.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 22. 12. 2023. 19:08

Čestitka ravnatelja

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 19. 12. 2023. 08:54

SD Brezovica - županijsko natjecanje u odbojci za djevojke i mladiće

Sisak, 11.12.2023.
I ove godine županijsko natjecanje potvrdilo je da još uvijek imamo sastave konkurentne za osvajanje naslova. Mladići su izborili državno natjecanje bez izgubljenog seta, dok su djevojke bile na samo dva poena do Poreča, ali su  se nakon preokreta (SŠ Glina) morale zadovoljiti srebrnim medaljama.
Sastav mladića: Dominik Maričević, Ivan Čičak, Filip Ikasović, Jakša Mencl, Luka Pavelić , Vito Cvetanović, Mateo Kalinić, Antun Zaborac, Luka Bevanda, Petar Bjelica, Filip Solomun.
Sastav djevojaka: Katja Marinčić, Loreta Ivanić, Magdalena Gmaz, Nina Batnožić, Paola Pendelić, Petra Tepšić, Tia Brodar, Barbara Srećković, Nika Baniček, Elena Alijagić, Elena Brkanac Borojević.
Voditelji Duška Đonović, prof. i Igor Božičević, prof. Čestitke svima!
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 19. 12. 2023. 08:50

U spomen na Teu (8. prosinca 2023.)

NKČ „Vlado Gotovac“ u suradnji s nakladničkom kućom Aura 2013. godine pokreće Teinu biblioteku u spomen na sisačku književnicu i gimnazijsku profesoricu Teu Benčić Rimay. Budući da je Teina ostavština primarno vezana uz pjesme u prozi, ovom se bibliotekom, a pogotovo Književnom nagradom „Tea Benčić Rimay“, potiče na takav vid pjesničkoga izražavanja.

Povodom desete obljetnice prof. Vesna Rogulja Mart primila je plaketu Nagrada „Tea Benčić Rimay“ za prvu tiskanu zbirku pjesama u prozi Ona nikada nije vidjela u Teinoj biblioteci.

Čestitamo profesorici koja se svih ovih godina trudi održati sjećanje na Teu raznim projektima od Grada na drugi pogled u sklopu kojeg je pokrenula postavljanje spomen-pločica gimnazijskim profesorima piscima na klupama ispred škole (Tei u čast je bila prva), prijedloga o nazivu perivoja ispred Gimnazije Sisak njezinim imenom (organiziranje kulturno-umjetničkog programa) te kazivanje autoričinih uradaka na Lidranu.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Vuković Brodarić  datum: 19. 12. 2023. 08:48

Na nastavničkom vijeću održana radionica i predavanje u sklopu Erasmus + projekta Gradimo našu školu